Kommentti: Netflixin ratkaisut kertoivat kaiken – F1-sarjan historiallinen ylivoima ei enää kiinnosta

Vaikka kilpailu mestaruudesta olisikin vaisu, F1:n kulisseissa riittää tällä kertaa puheenaiheita, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Simo Arkko.

Max Verstappen juhlii mestaruutta.
Max Verstappen juhli viime kauden päätteeksi ylivoimaisesti mestaruutta. Kuva: Formula 1 via Getty Images
Toimittaja Simo Arkko.
Simo Arkkourheilutoimittaja

Kun F1-kausi 2023 päättyi kolme kuukautta sitten, sarjan tilanne ei näyttänyt seuraavan kauden osalta kovinkaan ruusuiselta.

Red Bullin Max Verstappen voitti ennätykselliset 19 osakilpailua, kun kausi piti sisällään 22 kilpailua. Vaikka Verstappenin historiallisen ylivoiman takana taisto oli kiivaampaa ja jännittävämpää, urheilussa usein vain voittajat muistetaan.

Kausi 2024 näyttää vähintäänkin tylsältä. Kun säännöt eivät muutu, odotuksien mukaan Verstappen painelee jälleen ylivoimaiseen mestaruuteen, eikä saa haastajia.

Myöskään Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh ei pystynyt lupaamaan suuria muutoksia voimasuhteisiin. Asiantuntija muistutti, että mestaritalli myös yllätti kaikki uudella autollaan.

– Red Bull tuo aivan uuden autokonseptin tähän asti selvästi maailman parhaan F1-auton tilalle. Se kertoo siitä, että heillä on edelleen jotain takataskussaan. He ovat edelleen askeleen muita edellä. Se vähän huolestuttaa, Mildh myönsi.

Myös Valtteri Bottas veikkasi Oskari Saaren podcastissa Oskarin arki, että Red Bull on edelleen selvästi kaikkien edellä. Saari kysyi vielä Bottakselta, tuntuuko siltä, ettei ero olisi yhtä ylivoimainen kuin vuosi sitten tähän aikaan.

– Ei, valitettavasti. Kyllä heidän meno pitkissä vedoissa ja yhdellä kierroksella testeissä oli sellaista, ettei kukaan ole vielä lähellä. Varsinkaan kisavauhdissa, Bottas sanoi podcastissa.

– Uskon, että se on tilanne, kun lähdetään alkukauteen. Pitää ottaa aina ripaus suolaa, koska ei ikinä tiedä, mitä tiimit tuovat ensimmäiseen kisaan. Se voi muuttaa asioita, Bottas sanoi.

Max Verstappen juhlii mestaruutta.
Kausi 2023 oli Max Verstappenin. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Kaiken Red Bullin rajusta dominoinnista kertoo, että esimerkiksi Netflix pyrki piilottelemaan sitä Drive to Surviven kuudennella kaudella. Kauden aikana näytettiin vain muutamia välähdyksiä Verstappenin ylivoimaisuudesta ja keskityttiin enemmän esimerkiksi Alpinen ja McLarenin haasteisiin.

Tällä hetkellä on todennäköistä, ettei Netflix saa tälläkään kaudella puitavakseen Lewis Hamiltonin ja Verstappenin vuoden 2021 kaltaista eeppistä mestaruustaistelua.

Vaille draamaa Netflix ei kuitenkaan jää, sillä Hamiltonin siirto Ferrarille kaudeksi 2025 tuo sähköä siirtomarkkinoille ja kulisseihin. Muutaman vakaamman kauden jälkeen kärkitalleissa on vihdoin liikehdintää.

Kimi Antonelli
Kimi Antonellia pidetään yhtenä vaihtoehtona George Russellin rinnalle. Kuva: Formula Motorsport Limited via G

Yksi suurimmista puheenaiheista on myös Red Bullin tallipäällikkö Christian Hornerin tilanne. Hollantilaisen De Telegraafin mukaan Hornerin syytettiin lähettäneen alaiselleen seksuaalissävytteisiä viestejä.

Red Bull kertoi keskiviikkona, ettei se löytänyt riippumattomassa tutkinnassa todisteita sopimattomasta käytöksestä. Vyyhti sai uusia kierroksia heti torstaina, kun anonyymi sähköpostiosoite lähetti medialle ja tallipäälliköille väitetysti tapaukseen liittyviä viestejä.

– En kommentoi nimettömiä spekulaatioita. Mutta toistan, että olen aina kiistänyt syytökset, Horner totesi BBC:n mukaan.

Christian Horner F1-testeissä helmikuussa 2024.
Horner kuvattuna F1-testeissä Bahrainissa. Kuva: Getty Images

Horner vakuutteli tallin olevan yhtenäisempi kuin koskaan. Jää kuitenkin nähtäväksi, vaikuttaako Hornerin tilanne alkavalla kaudella Red Bullin dynamiikkaan.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Vaikka kaikkien aikojen pisimmästä F1-kaudesta muodostuisi tylsä, kulisseissa riittää puheenaiheita.

Suosittelemme