NY Times: Venäjä etenee Avdijivkasta eteenpäin, koska Ukrainan linnoitukset ovat yllättävän heikkoja

Venäjä on viime viikkoina onnistunut valtaamaan useita kyliä Avdijivkan länsipuolella.

Ukrainalaiset sotilaat ampuvat haupitsilla Avdiivkan suunnalla.
Ukrainan joukkoja puolustusasemissa Donetskin alueella 27. helmikuuta. Kuva: EPA-EFE
Sakari Nuuttila

Venäläisjoukot ovat jatkaneet etenemistä Donetskin alueella sen jälkeen, kun ne saivat viime viikolla haltuunsa Avdijivkan raunioituneen kaupungin. Aiempaa nopeamman etenemisen syynä eivät ole vain Ukrainan hupenevat ammukset ja lännen horjuva tuki, vaan Ukrainan puolustuksen ”yllättävän heikko” taso, kertoo sanomalehti The New York Times.

NYT on tutkinut tuoreita satelliittikuvia, joiden mukaan Avdijivkan länsipuolella sijaitsevat Ukrainan puolustuslinnoitukset ovat hyvin alkeellisia. Niistä puuttuu lehden mukaan tarvittavia vahvistuksia venäläistankkien hidastamiseksi.

Ukrainan lähikartta
Kuva: Maiju Hakalahti / Yle

Avdijivkan valloituksen jälkeen venäläiset ovatkin onnistuneet valtamaan ainakin kolme pientä kylää kaupungin länsipuolelta.

Britannian puolustusministeriön tuoreen tiedusteluraportin mukaan venäläiset ovat edenneet kuluneen kahden viikon aikana Avdijivkan keskustasta noin kuusi kilometriä länteen, mikä on poikkeuksellisen nopea tahti.

Yhdysvaltain viranomaiset ilmaisivat tällä viikolla huolensa Ukrainan puolustuksen heikkoudesta alueella. NYT:n mukaan linnoitusten alkeellisuus näkyy etenkin verrattuna Venäjän miehittämilleen alueille rakentamiin puolustuslinnoituksiin, jotka pysäyttivät Ukrainan vastahyökkäyksen viime kesänä.

Vaikka Ukrainalla olisi ollut paljon aikaa vahvistaa puolustustaan alueella, viime vuonna se keskitti resurssinsa vastahyökkäykseen.

– Kuka olisi silloin ajatellut kalliiden puolustuslinjojen rakentamista? Ei kukaan, sanoo NYT:n haastattelema asiantuntija, Ukrainan asevoimien eversti (evp) Serhii Hrabskyi.

Vahvojen puolustuslinjojen rakentaminen etulinjaan olisi yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan tarkoittanut sitä, että Ukraina olisi käytännössä myöntänyt menettäneensä pysyvästi Venäjän miehittämät alueet.

Tämän vuoksi Ukrainan puolustuslinjojen vahvistaminen Donetskin alueella on alkanut vasta viime kuukausina. NYT:n haastattelema suomalaisanalyytikko Pasi Paroinen sanoo, että Avdijivkan ympäristössä ei ole merkittävästi vahvistettu puolustuslinjoja, vaikka presidentti Volodymyr Zelenskyi viime marraskuussa vannoi näin tapahtuvan.

Puolustuslinjojen vahvistamisen hitautta selittää se, että Ukraina kärsii miehistö- ja tarvikepulasta. Vaarana on nyt, että Ukraina joutuu rakentamaan linnoituksiaan samaan aikaan, kun Venäjä hyökkää niitä vastaan.

Suosittelemme