F1-kausi alkoi tutusti Max Verstappenin murskaavalla voitolla – varikkosekoilu tuhosi Valtteri Bottaksen kisan lopullisesti

Red Bull otti kaksoisvoiton F1-kauden ensimmäisessä kisassa Bahrainissa. Sauberin Valtteri Bottas oli viimeistä edellisenä 19.

Red Bullin Max Verstappen juhli voittoa Bahrainin GP:ssä maaliskuussa 2024.
F1-kausi alkoi tuttuun tapaan Red Bullin Max Verstappenin voitolla. Kuva: Getty Images
Henri Pitkänen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitseva maailmanmestari Max Verstappen ajoi viime vuoden tapaan voittoon Formula 1 -kauden avanneessa Bahrainin osakilpailussa. Hollantilainen Red Bull -kuski löi Sakhirin radalla tallitoveri Sergio Perezin yli 22 sekunnilla. Ferrarin Carlos Sainz oli kolmas.

Paalupaikalta kisaan lähtenyt Verstappen, 26, karkasi jo lähdöstä, eikä ylivoimainen voitto ollut missään vaiheessa uhattuna. Hän ajoi myös kisan nopeimman kierroksen.

Viidennestä ruudusta startannut Perez poimi edeltään ensimmäisten kierrosten aikana sekä Ferrarin Charles Leclercin että Sainzin. 14. kierroksella meksikolainen ohitti Mercedeksen George Russellin nousten kakkoseksi.

Sainz ohitti kilpailun alkupuolella Leclercin kahdesti, ja noin kymmenen kierrosta ennen maalia aggressiivisen kisan ajanut espanjalainen nousi palkintokorokkeelle ohittamalla myös Russellin. Leclerc oli lopulta neljäs ennen Russellia.

Sauberin Valtteri Bottas sai 16. ruudusta hyvän lähdön, mutta suomalainen joutui avausmutkassa pussiin Haasin Nico Hülkenbergin osuttua edellä Aston Martinin Lance Strolliin. Bottas putosi sijalle 18, ja lopullisesti kisa meni mönkään 32. kierroksen varikkopysähdyksellä, kun vasemman eturenkaan vaihdossa oli mutteriongelmia ja stoppi kesti yli 52 sekuntia. Lopulta maalissa Bottas oli viimeistä edellinen, eli 19:s.

– Ei oikein hyvä alku kaudelle. Oli paljon huonoa säkää ensimmäisestä mutkasta lähtien. Siinä meni pari sijaa, mutta isoin juttu oli se varikkopysähdys. 52 sekuntia on vähän pitkä tähän lajiin, Bottas valitteli Viaplayn lähetyksessä.

Bottas oli tyytyväinen kisavauhtiin, joka oli aika-ajokyytiä parempaa.

– Tallikaveri oli yhdestoista, ja se oli perusvahva kisa häneltä. Autossa on selvästi enemmän vauhtia kisassa kuin yhdellä kierroksella. Kunhan saamme aika-ajoon lisää kyytiä ja sitä kautta paremmat lähtöpaikat, pisteille taisteleminen on mahdollista.

Kisa jatkoi siitä, mihin viime kaudella jäätiin. 2023 Red Bullilta ja Verstappenilta nähtiin historiallisen ylivoimainen kausi. Red Bull voitti 21 kauden 22 kilpailusta. Kolme edellistä MM-titteliä vieneelle Verstappenille voittoja merkittiin 19, ja yhteensä hänellä on niitä nyt 55.

Geri ja Christian Horner kävelemässä käsi kädessä Bahrainin GP:n varikkoalueella maaliskuussa 2024.
Spice Girlsistä tuttu Geri Horner on ollut Bahrainissa mukana tukemassa aviomiestään Christian Horneria. Kuva: Getty Images

Horner-kohu ei sekoittanut Red Bullin pasmoja

Kisan alla on puhuttanut Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin tilanne. Viisikymppistä brittipomoa epäiltiin epäasiallisesta käytöksestä, mutta todisteita ei löytynyt ja hän sai pitää työpaikkansa. Hollantilaismedia De Telegraaf kertoi aiemmin, että epäasiallisessa käytöksessä olisi kyse Hornerin lähettämistä seksuaalissävytteisistä viesteistä.

Hollantilaislehti uutisoi myös, että Horner olisi yrittänyt tarjota naiselle noin 700 000 euroa, jotta tämä ei veisi asiaa eteenpäin.

Tällä viikolla mediaan myös levisi anonyymin sähköpostitilin kautta WhatsApp-viestejä, joiden on väitetty liittyneen tapaukseen. Niitä ei ole kuitenkaan voitu todentaa aidoiksi.

Verstappen totesi aika-ajon jälkeen, ettei tilanteen arvioiminen kuulu hänelle.

– Hän on ollut loistava pomo. Hän on täällä tekemässä töitä meidän eteemme, totta kai ehkä hieman häirittynä, mutta me olemme vain keskittyneet suorituskykyymme täällä.

Ennätykselliset 24 kisaa sisältävä kausi jatkuu heti ensi viikonloppuna Saudi-Arabiassa.