Raision vanha kunnantalo eli Harkko-rakennus halutaan kunnostaa – rakennuksen säilyttämistä vaaditaan kansalaisadressissa

Adressin allekirjoittaneet toivovat, että Harkko-rakennus voitaisiin kunnostaa raisiolaisten yhteiseksi kulttuuritaloksi.

Raisio-Seuran puheenjohtaja Eija Räsänen katselee miettiväisen näköisenä Harkko-rakennusta.
Harkko-rakennuksen säilyttämistä vaativan adressin toinen laatijoista on Raision-Seuran varapuheenjohtaja Eija Räsänen. Arkistokuva. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle
Yrjö Hjelt

Raision vanhan kunnantalon eli niin sanotun Harkko-rakennuksen säilyttämistä ja kunnostamista vaaditaan kansalaisadressissa. Raision kaupunki haluaisi purkaa kymmenen vuotta tyhjillään olleen sisäilmaongelmaisen rakennuksen.

Adressin ensimmäinen allekirjoittaja on maaherra emeritus ja Raisio-Seuran puheenjohtaja Rauno Saari.

Hänen mukaansa kaupunki on pohtinut turhan kauan, mitä Harkko-talolle tehdään. Adressilla yritetään saada päättäjiin vauhtia, sillä talo rapistuu käyttämättömänä pikkuhiljaa.

– Täytyy toivoa, että kaupunginhallinnossa nähdään vanhan rakennuksen arvo ja voitaisiin harkita, että korjaustoimintaan ryhdyttäisiin. Pitäisi miettiä, mikä talon tuleva käyttö jatkossa voisi olla.

Rasiolaiset yhdistys- ja kulttuuritoimintaa arvostavat henkilöt ovat huolissaan Raision kaupungin aikeista purkaa vuonna 1954 rakennetttu Lauri Sipilän suunnittelema kunnantalo. Rakennuksessa on toiminut myös Raision teatteri, kirjasto sekä museo- ja kulttuurikeskus Harkko.

– Lähinnä kultuuripiirit ja yhdistykset ovat toivoneet, että talo saataisiin omaan käyttöön. Se olisi helposti saavutettava paikka kaikille kaupunkilaisille.

Rauno Saaren mukaan Harkko-talo pitäisi kunnostaa, koska se on erinomainen rakennus ja oleellinen osa Raision historiaa.

– Yksi Raisio-Seuran keskeisistä tehtävistä on pyrkiä säilyttämään kaupungin vanhaa kuvaa ja rakennuksia, joita on mahdollista hyötykäyttää jatkossakin.

Harkko-rakennuksen säilyttämistä vaativan adressin allekirjoittaneissa on raisiolaisia kulttuurivaikuttajia, muun muassa kirjailija Kari Levola. Nimiä kerätään maaliskuun ajan Raision kirjastossa, paikallisessa matkatoimistossa ja marketissa. Adressin voi allekirjoittaa myös netissä.

Adressi luovutetaan kaupungin päättäjille huhtikuussa.

Suosittelemme