Teräsyhtiö Outokumpu selvittää synteettisen metaanin valmistusta yhtiön hiilidioksidipäästöistä

Synteettisellä metaanilla voidaan korvata maakaasua ja biokaasua. Kun se nesteytetään, sillä voidaan korvata myös nesteytettyä maakaasua.

Ilmakuva Outokummun Tornion terästehtaasta
Outokummun tavoitteena on hiilineutraali ja jätteetön ruostumattoman teräksen tuotanto. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Teräsyhtiö Outokumpu on allekirjoittanut aiesopimuksen suomalaisen Q Powerin kanssa synteettisen metaanin tuotannon tutkimisesta Outokummun suurimmalla tehtaalla Torniossa.

– Q Powerin missio on kehittää ja toimittaa konkreettisia ratkaisuja eli synteettisen metaanin tuotantoon liittyvää teknologiaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi, sanoo Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen tiedotteessa.

Käytännössä yhtiö tutkii teknologioita, joilla Outokummun tehtaan hiilidioksidipäästöt voidaan ottaa talteen.

Hiilidioksidi kierrätetään raaka-aineeksi

Tavoitteena on, että yhtiön tuotantoprosesseista otetaan talteen häkä ja hiilidioksidi, joita käytettäisiin synteettisen metaanin raaka-aineina.

Outokummun mukaan sen ensisijaisena tavoitteena on tuottaa polttoainetta, joka vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, kuten LNG:stä.

Synteettisellä metaanilla voidaan korvata maakaasua ja biokaasua. Kun se nesteytetään, sillä voidaan korvata myös nesteytettyä maakaasua (LNG), ja sitä voidaan kuljettaa jo olemassa olevan infrastruktuurin avulla.

Tavoitteena hiilineutraalius

Hiilidioksidin talteenotto vähentäisi luonnollisesti myös Outokummun päästöjä, mikä tukisi yhtiön hiilineutraaliustavoitteita.

– Vahvoja kumppanuuksia tarvitaan nopeuttamaan kiertotaloutta, jossa jopa päästöt voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen ilmastovaikutusten minimoimiseksi ja tehokkuuden maksimoimiseksi, sanoo tiedotteessa Outokummun teknologiajohtaja Stefan Erdmann.

Suosittelemme