Vihtiläisestä päiväkodista on löytynyt tuberkuloosia

Altistuneita lapsia on päiväkodissa 26. Lasten huoltajiin ollaan yhteydessä lähipäivinä.

Lasten saappaita ja kenkiä päiväkodin naulakossa.
Myrskylänmäessä on 8-ryhmäinen päiväkoti ja neuvola, jotka muodostavat yhdessä Myrskylänmäen perhekeskuksen. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle
Sannika Michelsson

Vihdin Myrskylänmäen päiväkodissa on todettu tuberkuloositartunta. Tartunta todettiin päiväkodin tiloissa vuodenvaihteessa olleella henkilöllä, kertoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tiedotteessaan.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tartuntatautien yksikkö on kartoittanut kaikki 26 altistunutta lasta. Lasten huoltajiin ollaan puhelimitse yhteydessä tämän viikon torstaihin mennessä jatkotoimista sopimista varten.

– Tuberkuloosi on sen luontoinen sairaus, että tartunnan alkuperää on vaikea selvittää, sanoo HUS Helsingin yliopistollinen keskussairaalan lasten infektiolääkäri Satu Kekomäki.

Myrskylänmäen päiväkodissa on yhteensä 130 lasta. Tuberkuloosialtistuksesta on tiedotettu henkilökunnalle, päiväkotilasten huoltajille sekä erikseen 26 altistuneen lapsen huoltajille. Lisäksi lasten vanhemmille ja huoltajille järjestetään infotilaisuus keskiviikkona 6.3.2024.

Tiedotteessaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue kertoo, että tuberkuloosi tarttuu melko huonosti.

– Suurin riski saada tartunta on sairastuneen kanssa yhdessä asuvilla perheenjäsenillä. Satunnaisissa kontakteissa tartuntavaara on hyvin pieni. Tuberkuloosi tarttuu pisaroiden ja aerosolien välityksellä henkilön yskiessä, aivastaessa ja puhuessa. Tauti ei tartu käsien tai pintojen välityksellä.

Tiedotteen mukaan tuberkuloosille altistunut ei voi tartuttaa tautia eteenpäin, ellei hänelle itselleen kehity keuhkotuberkuloosia.

– Päiväkoti-ikäiset lapset eivät tartuta tuberkuloosia. Tartuntavaaraa ei tällä hetkellä ole, ja lapset sekä henkilökunta voivat olla päiväkodissa tavalliseen tapaan.

4.3.2024 kello 18.21: Uutiseen lisätty Satu Kekomäen kommentti.

Suosittelemme