Kuopiossa on kohta vain yksi 800 asiakkaan vastaanottokeskus

Setlementti Puijolan vastaanottokeskuksen toiminta siirtyy Kotokunnalle toukokuun alussa.

Setlementti Puijolan vastaanottokeskuksen oven teippaus.
Kotokunta pyrkii säilyttämään Setlementti Puijolan vastaanottokeskuksen toimiston samalla paikalla Kuopion ydinkeskustassa. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Marianne Mattila

Setlementti Puijolan vastaanottokeskuksessa on käynnissä muutosneuvottelut, jotka koskevat kaikkia vastaanottokeskuksen 43 työntekijää.

Vastaanottokeskus lopettaa toimintansa huhtikuun lopussa, kun Maahanmuuttoviraston ja Setlementti Puijolan sopimus päättyy. Setlementti Puijolan noin 500 asiakasta siirtyvät Kotokunnalle.

Maahanmuuttovirasto lopettaa ja yhdistää useita vastaanottokeskuksia kevään ja kesän aikana ympäri Suomen.

Toiminnanjohtaja Eija Teerineva kertoo osan työntekijöistä löytäneen uuden työpaikan muualta. Osa työllistyy Setlementti Puijolan muussa toiminnassa. Setlementtii Puijola perustaa Kuopioon perheryhmäkodin maaliskuun aikana.

Muutoksen ei pitäisi vaikuttaa asiakkaiden elämään

Kotokunnalla on Kuopiossa 300 asiakkaan vastaanottokeskus, jossa työskentelee 13 työntekijää. Kotokunta vastaanottokeskuksien toimitusjohtaja Juhani Pälve kertoo vastaanottotyöhön jäävien ihmisten siirtyvän vanhoina työntekijöinä Kotokunnalle.

– Uskomme, että saamme Setlementin kokeneilta vastaanottoammattilaisilta paljon toimivia ja tehokkaita käytäntöjä työhön, Pälve sanoo.

Toukokuun alusta alkaen Kotokunnalla on noin 800 asiakasta. Pälveen mukaan vastaanottokeskus pyrkii siihen, ettei kukaan Setlementti Puijolalta heille siirtyvistä asiakkaista joudu muuttamaan pois nykyisestä asunnostaan. Myös Kuopion ydinkeskustassa oleva toimisto on tarkoitus pitää heille tutulla paikalla.

Pohjois-Savossa Kotokunnalla on vastaanottokeskus myös Varkaudessa. Kaikkiaan vastaanottokeskuksia on 22. Tämän lisäksi Kotokunnalla on viisi alaikäisten ryhmäkotia.

Setlementti Puijolan asiakkaita edessä oleva muutos luonnollisesti kiinnostaa. Ohjaajilta on kysytty arjen elämään liittyviä kysymyksiä.

– Asiakkaiden näkökulmasta muutos on kuitenkin mahdollisimman minimaalinen, Teerineva kertoo.

Näköalapaikka sodan vaikutuksiin Ukrainassa

Vastaanottokeskuksen kautta tutuksi tulleet asiakkaat käyvät toki edelleen Setlementti Puijolan Kompassissa, missä on muun muassa suomen kielen opetusta ja neuvontaa.

– Vuorovaikutus ja keskinäinen toisten hyväksyminen on erityisen tärkeää sotaa paenneille ihmisille, Teerineva kertoo.

Teerineva kuvaa vastaanottokeskuksen pyörittämisen olleen näköalapaikka aikana, jolloin Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkyttää edelleen monia ihmisiä.

– Osaltamme olemme olleet helpottamassa ukrainalaisten asettumista Suomeen, hän sanoo.

Setlementti Puijolalla oli kaksi laitosvastaanottokeskusta aikaisemmin. Vuoden 2015 pakolaiskriisin yhteydessä perustettiin Tarinan ja Leväsen vastaanottokeskukset. Tarinan vastaanottokeskus suljettiin vuonna 2020 ja Kuopion Leväsen vuonna 2016.

6.3.2024 klo 9.27 lisätty tieto, että Setlementti Puijola perustaa Kuopioon perheryhmäkodin.

Suosittelemme