Ihotautilääkärin ohjeet: Näin syyhytartuntaa kannattaa hoitaa

Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla toimintaohjeet syyhyn hoitoon.

Antti Kurra

Syyhy leviää nyt laajasti eri puolilla Suomea.

Syyhy yleistyy, koska hoito epäonnistuu yhä useammin, kertoi HUSin ihotautien ylilääkäri Katariina Hannula-Jouppi THL:n infotilaisuudessa maanantaina.

Miten sitten tulisi toimia, jos on saanut syyhytartunnan? Toimittaja Antti Kurra tiivistää videolla Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS:n) ihotautiklinikan ihotautilääkäri Janne Räsäsen ohjeet.

Jos epäilee itsellään syyhytartuntaa, hoidon voi aloittaa kotona syyhyn hoitoon tarkoitetulla permetriinivoiteella. Voidetta levitetään koko kehon alueelle. Hoito uusitaan noin viikon kuluttua.

Apteekista ilman reseptiä saatava permetriinivoide on kuitenkin menettänyt tehoaan. Hannula-Joupin mukaan on havaittu, että vain kolmasosalla syyhy parantuu permetriinivoiteella.

Sen sijaan jotkut ovat hakeneet apua Ruotsista. Ruotsin apteekeissa on tarjolla voidetta, jossa on vaikuttavana aineena bentsyylibentsoaattia.

Hannula-Joupin mukaan bentsyylibentsoaattiliuos on tehokas syyhyn hoitolääke, mutta sitä ei ole saatavilla Suomesta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean johtaja, ylilääkäri Piia Vuorela totesi, että lääkeyhtiön on aina ensin haettava lääkkeelle lupaa, ja koska bentsyyliliuoksen myyntilupahakemusta ole toimitettu Fimealle, ei lupaakaan ole voitu myöntää.

Suomessa lääkkeellä pitää olla myyntikohtainen lupa sekä myyntiselosteet suomeksi ja ruotsiksi.

Taysin Janne Räsäsen mukaan Ruotsissa myytävälle tuotteelle ollaan hakemassa myyntilupaa myös Suomeen.

– Se olisi todella hyvä ratkaisu, sillä hoitoteho on hyvä.

Lisää minuutin uutisvideoita voit katsoa täältä.

Suosittelemme