Kansallispuistossa Lapissa paha vatsatautiepidemia – 13 ihmistä evakuoitu helikopterilla tai moottorikelkalla

Sairastuneita on kuljetettu kansallispuiston maastosta viimeksi tänään. Ensimmäiset evakuoitiin viime torstaina. Taudin aiheuttaja on todennäköisesti norovirus.

Autiotuvat, joilla tautia on ollut.
Kansallispuistossa kolmen taukopaikan alueella on sairastunut rajusti toistakymmentä ihmistä. Taudin arvioidaan tarttuvan pinnoilta, ja siksi epidemia-alueen tiloja on nyt syytä välttää. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap
Pirkko Kukko-Liedes

Urho Kekkosen kansallispuistossa on puhjennut vatsatautiepidemia, joka on vienyt retkeilijöitä niin huonoon kuntoon, että Lapin pelastuslaitos on evakuoinut heidät moottorikelkoilla ja helikopterilla.

Sairastumisia on tullut Salonlammen laavun, Rautulammin päivätuvan ja Luirojärven kämpän alueella.

Sairaalahoitoa potilaat eivät ole tarvinneet.

– Kun heidät on saatu pois hankalista olosuhteista majapaikkaan, he ovat pärjänneet normaaleilla kotikonsteilla, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin hyvinvointialueelta.

Sairastumisen aiheuttajaa ei vielä tiedetä, mutta taudinkuva viittaa virukseen. Broas pitää todennäköisenä, että kyseessä on norovirus.

– Kyllä se veikkauksessa vahvasti ykkönen on, kun kyseessä ovat tällaiset kolmeen taukopaikkaan liittyvät tartuntaryppäät. Joku on tuonut viruksen, sitä on pinnoilla paljon ja paikoissa on kehnot hygieniaolot, joten se tarttuu helposti.

Mistä muusta epidemia voisi johtua?

– Saastunut luonnonvesi voisi olla yksi mahdollisuus kesällä, mutta näin talviaikaan se on erittäin epätodennäköinen vaihtoehto, Broas sanoo.

Viikon käyttötauko tartuntapaikoille

Jotta lisäsairastumisia ei tulisi, viranomaiset suosittelevat retkeilijöitä välttämään epidemia-alueella taukopaikkoja ja vessoja eli pysymään poissa Luirojärven, Rautulammen ja Salolammen tiloista vähintään viikon ajan.

– Yleensä epidemia taittuu viikossa. Ja jos kyseessä on norovirus, se katoaa siinä ajassa.

Mies katsoo kameraan ja hymyilee sairaalan aulassa.
Infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että epidemiatilanteessa kannattaa käsihygieniasta huolehtia erityisen tarkasti: ensin huolellinen saippuapesu ja sitten vielä käsidesi käyttöön. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Lapin hyvinvointialue sai tiedon poikkeuksellisesta sairastuneiden määrästä tiistaina iltapäivällä, joten näytteitä sairastuneista ei ole vielä saatu.

Näytteitä kansallispuistossa sairastuneilta toivotaankin saatavan, jotta taudin aiheuttaja selviäisi.

Kaikkien kansallispuiston alueella liikkuvien kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Lievästikin oireilevien potilaiden tulisi aina sairastaa tautia omassa majapaikassaan.

Vatsatautia on erämaaoloissa hankala hoitaa

Lapin pelastuslaitos on pelastanut alueelta vatsatautioireisia seurueita kolmena päivänä.

Seitsemän ihmistä evakuoitiin moottorikelkan avulla torstaina Salolammen laavulta ja sunnuntaina neljä Rautulammen päivätuvalta. Viimeisin kahden hengen seurue evakuoitiin Luirojärven kämpältä tänään tiistaina iltapäivällä.

– Noroviruksen aiheuttama tauti tulee nopeasti ja voi olla melko raju, ja kun ollaan erämaakämpällä ja hankalissa olosuhteissa, kunto voi romahtaa piankin.

Broaksen mukaan myös lievempiä sairastumisia on ollut, mutta osa potilaista on päässyt pois maastosta omin avuin.

Noroviruksen aiheuttama vatsataudin pahin vaihe menee tavallisesti ohi parissa päivässä, mutta sen jälkeen voi vielä esiintyä esimerkiksi väsymystä.

Metsähallitus toteaa tiedotteessaan, että maaliskuu on hiihtosesongin aikaa erityisesti Saariselällä ja Kiilopäällä, josta moni suosittu reitti Urho Kekkosen kansallispuistoon lähtee.

Vuonna 2016 Käsivarren erämaa-alueella oli vastaava vatsatautiepidemia. Tuolloin noin 20–30 retkeilijää sairastui tautiin keväthangilla. Silloin syyksi paljastui norovirus.

Edit 5.3.24 klo 17.13: Juttua täydennetty lisätiedoilla.

Edit kello 18.08. Päivitetty grafiikkaan taukotuvat, joissa vatsatautia on esiintynyt.

Edit kello 20.15 Täydennetty Markku Broaksen kommenteilla

Suosittelemme