Urho Kekkosen kansallispuistossa on jouduttu evakuoimaan lisää retkeilijöitä

Viikon aikana vatsataudin vuoksi evakuoituja on jo yli 20.

Kuvituskuvaa Saariselältä UKK:n kansallispuistosta.
Vatsatauti riehuu Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Anni Tolppi

Lapin pelastuslaitos on joutunut evakuoimaan lisää vatsatautiin sairastuneita retkeilijöitä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Viimeksi eilen kansallispuiston maastosta kuljetettiin sairastuneita pois moottorikelkoilla ja helikopterilla. Aamupäivällä pelastettu kahdeksan hengen seurue on liikkunut alueella Kiilopää, Suomunruoktu, Tuiskunkuru ja Luirojärvi.

Lue myös: Vatsatautia on liikkeellä myös Naton suurharjoituksessa Lapissa: 10 henkilöä eristyksissä

Epidemian syyksi epäillään norovirusta. Varmistus voidaan Lapin hyvinvointialueen infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan saada torstaina.

– Olemme ohjeistaneet pelastuslaitosta ottamaan näytteet Tuiskukurussa sairastuneilta, Broas kertoo.

Tähän asti sairastuneet eivät ole tarvinneet sairaalahoitoa. Vatsatauti on kuitenkin heikentänyt retkeilijöitä niin paljon, että he eivät ole pääseet erämaasta pois omin avuin.

Broas vetoaa matkailijoihin, ettei reissuun lähdettäisi, jos lähipiirissä on vatsatautia.

– Suosittelen, ettei matkalle lähdetä, jos lähipiiri sairastaa. Vaikka itse olisikin oireeton, sairastuminen tapahtuu nopeasti, ja samalla itse levittää tautia.

Vatsatautiin sairastuneita on nyt 21, ja heitä on kuljetettu pois neljältä eri taukopaikalta Urho Kekkosen kansallispuistosta. Sairastuneiden joukossa on suomalaisia ja brittejä.

Epidemian syyksi epäillään taukopaikkojen huonoa hygieniaa.

Saariselän hotellit siirtyvät tehostettuun hygieniaan

Urho Kekkosen kansallispuisto ulottuu Saariselän alueelle. Saariselän hotelleissa ei ole havaittu vatsatautia, mutta monet hotellit siirtyvät varotoimenpiteenä takaisin korona-ajan hygieniaohjeisiin, kerrotaan Suomen Latu Kiilopään ja Santa`s hotel Tunturin johdosta.

Käytännössä tämä tarkoittaa käsidesin käytön lisäämistä ja käsihygienian tehostamista. Myös maskeja ja hanskoja laitetaan esille.

– Jos hotellissa tai lomamökissä joku sairastuu vatsatautiin, on erittäin tärkeää, että henkilö pysyy eristyksissä, eikä ole kontaktissa muihin ihmisiin, muistuttaa Markku Broas.

Suosittelemme