Kuudella Nato-harjoituksiin osallistuvalla vatsatautia – viruksen leviämistä epidemiaksi yritetään estää jo alkuvaiheessa

Lapin hyvinvointialueen infektiolääkäri Markku Broas pelkää taudin leviävän, jos kyseessä on norovirus.

Kuvassa on Nato-harjoitus (Nordic response 24) kenttäsairaalan kyltti.
Vatsatautiin viittaavia oireita on havaittu myös Enontekiöllä suuressa Nordic Response 24 -taisteluharjoituksessa. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Anni Tolppi,
Taina Nuutinen-Kallio

Ruotsalaisia sotilaita on eristetty vatsataudin vuoksi Lapissa käynnissä olevassa Naton Nordic Response 24 - suurharjoituksessa. Lapin hyvinvointialueen infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan tarkkailussa on ollut alle kymmenen henkilöä.

– Puolustusvoimilla on erittäin hyvä terveydenhuolto, ja siellä on selkeä ohjeistus siitä, että vatsatautiset eristetään muista joukoista kenttäsairaaloissa, Broas kertoo.

Ei epäillä epidemiaa

Nordic Response 24 -harjoituksen päällikkölääkäri Ville Ronkainen Sotilaslääketieteen keskuksesta kertoo, että suomalaisista joukoista kahdella on ollut vatsatautia. Sairastuneet eivät kuuluneet samaan tartuntaketjuun, ja heidän oireensa ovat jo helpottamassa.

Ruotsalaisen sotilaslähde taas kertoo paikalla olevalle Ylen toimittajalle, että tässä vaiheessa ei ole syytä epäillä vatsatautiepidemiaa. Lähteen mukaan tarkkailussa on ollut neljä ruotsalaissotilasta, joista kaksi on jo keskiviikkona vapautumassa tarkkailusta.

– Nordic Response 24 -harjoituksen ROLE1 eli ”leirisairaala” koostuu sekä Suomen että Ruotsin lääkintähenkilöstöstä, eli pystymme reagoimaan nopeasti erilaisiin tilanteisiin. Tällä hetkellä vatsatautitapaukset ovat eristettyinä erilleen muusta joukosta, kertoo Ronkainen.

Ville Ronkaisen mukaan harjoituksessa on korostettu käsihygienian merkitystä. Tarvittaessa tartunnan saaneet kuljetetaan pois harjoitusalueelta.

– Kenttäsairaanhoitajia on ohjeistettu ottamaan matalalla kynnyksellä erilleen muusta joukosta vatsatautiset lievilläkin oireilla ja tarvittaessa perustamme eristystelttoja.

Ronkainen uskoo, että ennaltaehkäisevillä toimilla viruksen leviäminen saadaan estettyä heti alkuvaiheessa ennen kuin se muuttuu epidemiaksi.

Noro leviää kulovalkean tavoin

Jos vatsatauti osoittautuu norovirukseksi, sen rajoittaminen voi olla vaikeaa.

– Norovirus leviää kulovalkean tavoin. On tärkeä, että lievistäkin oireista heti eristäydytään. Joukko-osastoon voi palata, kun oireiden loppumisesta on kulunut kaksi päivää. Jos näistä ohjeista pidetään tiukasti kiinni, taudin leviämistä voidaan ehkäistä, Broas kertoo.

Yle kertoi tiistaina, että Urho Kekkosen kansallispuistossa on paheneva vatsatautiepidemia. Matkailijoita on evakuoitu lisää keskiviikkona. Myös siellä leviävää tautia epäillään norovirukseksi.

Päivitetty 6.3. kello 18.15. Päivitetty otsikkoa, että kyseessä on vatsatautiepäily ja tarkennettu sairastuneeksi epäiltyjen lukumäärää.

Päivitetty 6.3. kello 19.20 Ville Ronkaisen haastattelun tiedot. Myös otsikkoa päivitetty.

Suosittelemme