Kansallispuiston vatsatautipesäkkeestä evakuoitu Sirpa Burgess: ”Elämäni kauheimmat hiihtokilometrit”

Urho Kekkosen kansallispuistosta on evakuoitu jo 21 vatsatautiin sairastunutta. Pelastuspartio nouti brittiläiset hiihtovaeltajat oppaineen Rautulammen tuvalta sunnuntaina.

Eräopas Sirpa Burgess oli Arctic Winter Skills -retkellä oppaana, kun vatsatauti alkoi jyllätä. Hän oli yksi sairastuneista.
Taina Nuutinen-Kallio,
Jarmo Siivikko

Maaliskuinen Arctic Winter Skills -vaellus sai varmasti mieleenpainuvan käänteen, kun nelihenkinen retkiporukka sairastui oksentelua ja ripulia aiheuttavaan tautiin telttaolosuhteissa.

Retkiopas Sirpa Burgessin luotsaama brittiläinen seurue oli lähtenyt vaellukselle tukikohdastaan Kiilopään retkeilykeskuksen vieressä sijaitsevasta majapaikastaan.

Matka lähti mukavasti käyntiin. Hiihtämällä edettiin Luulammen kautta kohti Rautulampea.

– Tarkoituksena oli viettää kaksi yötä tuvissa ja kolme teltassa. Kaksi ensimmäistä yötä olivat ihan ok. Hiihtopäivät olivat hyviä.

Tautipaikkoja Urho Kekkosen kansallispuistossa
Telttaleiri sijaitsi noin 1,5 kilometrin päässä Rautulammen tuvalta. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap

Leiri saatiin pakattua

Yhden yön seurue nukkui Lankojärvellä tuvassa. Lankojärven ja Rautulammen välillä majoituttiin telttoihin.

Ja silloin vatsatauti alkoi jyllätä kahdella matkalaisella, joista toinen oli Sirpa Burgess.

– Saimme leirin pakattua ja hiihdettyä tuvalle. Ne olivat kyllä elämäni kauheimmat hiihtokilometrit. Kyllä se heikoksi veti, kun oli yli 30 tuntia syömättä ja melkeinpä juomatta, niin ei enää ollut voimia.

Rautulammella myös kolmas hiihtäjä sairastui ja meni nopeasti heikkoon kuntoon.

– Soitin apua Rautulammelta, sillä emme olisi voineet hiihtää yhtätoista kilometriä Kiilopäälle. Ei mitenkään ahkioiden kanssa, Burgess sanoo.

Nainen katsoo hymyillen kameraan.
Hiihtovaellusseurueessa mukana ollut brittiläinen Katie Wong säästyi vatsataudilta, mutta hänet evakuoitiin Rautulammen tuvalta muiden mukana. Hän vaihtoi majapaikkaa, kun sairastuneet toipuivat eristyksessä taudista. Wongin mukaan Lapin loma on ollut koettelemuksista huolimatta ihana. Kuva: Jarmo Siivikko

Pelastuspartio tuli nopeasti paikalle

Saariselältä lähtenyt kelkkapartio oli Rautulammella on jo alle tunnissa.

– Kuski kävi vielä kysymässä, onko meillä ahkiossa kaikki hyvin. Asiakkaat saivat ottaa kuviakin, kun oli niin hieno auringonpaiste, Burgess kiittelee pelastuspartiota.

Sirpa Burgess kertoo miettineensä, olisiko hän voinut jossain vaiheessa toimia toisin.

– Emmekö käyttäneet tarpeeksi käsidesiä, mietin. Mutta sitten kuulin, että toinen ja vielä kolmaskin porukka oli haettu vatsatautien vuoksi pois. Emme olisi voineet välttyä siltä.

Viikon aikana vatsataudin vuoksi kansallispuistosta evakuoituja on jo yli 20.

Burgessin arvion mukaan tupien hygienia on heikkoa. Lisäksi esimerkiksi noroviruksen leviämisen ehkäisyssä ei pelkkä tavallinen käsidesi riitä, vaan kädet täytyisi pestä kädenlämpöisellä vedellä ja saippualla.

Yksi retkeläisistä säästyi, ainakin toistaiseksi, taudilta kokonaan. Muutkin toipuivat nopeasti ja kaikki pääsivät vielä nauttimaan loppulomastaan Lapissa.

– He ovat nuoria ja he olivat jo eilen paremmassa kunnossa. He kävivät Kiilopäällä lumikenkäilemässä. Terveenä säilynyt kävi pyöräilemässä Saariselällä.

Burgessia harmittaa matkailijoiden puolesta, vaikka asiakkaat suhtautuivatkin ymmärtäväisesti tilanteeseen.

– Yksi heistä on lääkäri. He ymmärtävät, ettei tälle voi mitään. Pääasia, että pääsimme pois sieltä ja nyt olemme toipumassa.

Suosittelemme