Bensan hamstraus alkoi jo, sanoo kauppias Turusta

Kysynnän kasvu näkyy jo bensiinipumpuilla. Asiakkaat ostavat polttoainetta nyt tankin täyteen. Isoissa säiliöissä polttoaineita riittää kuitenkin useiksi päiviksi.

Tankkeja laitettiin varalta täyteen ainakin Tuusulassa.
Hannu Vähämäki,
Timo Leponiemi,
Varpu Helpinen

Huoltoasemien bensiinivarastot eivät riitä kattamaan kysyntää kaksi viikkoa kestävän lakon ajaksi. SAK:n maanantaina alkavaksi suunnittelema poliittinen lakko lopettaisi muun muassa jalostamojen jakelutoiminnan.

– Riski on suuri, että polttoaine loppuu usealta asemalta. Omalla asemallani on vajaan 100 000 litran kapasiteetti, kuten valtaosalla alueen kauppiaista. Se riittänee noin viikon ajaksi, arvioi Turun seudun bensiinikauppiaiden puheenjohtaja Mikko Anttila.

Anttilan mukaan kysynnän kasvu näkyy jo bensiinipumpuilla.

– Kun asiakkaat normaalisti tankkaavat 20–40 litraa, niin nyt he ostavat tankin täyteen. Tietynlaista hamstraamista on jo havaittavissa. Tämä tarkoittaa, että varastot kuluvat nopeammin loppuun.

Myös osa tankkaajista kertoi jo varautuvansa bensapulaan. Tankkeja laitettiin kaiken varalta täyteen ainakin Nesteen asemalla Tuusulassa.

– Vaikka bensa on aika kallista tällä hetkellä, ajattelin ottaa täyden tankin varmuuden vuoksi, totesi järvenpääläinen Kaarina Alanko .

– Muutenkin vähän tyhjä niin tulin täyttää tankin, sanoi Mikko Torvinen Keravalta

Huoltamot täydentävät tällä hetkellä varastojaan, mutta kapasiteetti tulee nopeasti vastaan. Kuljetusliikkeet eivät pysty toimittamaan enempää kuin tilauksia tällä hetkellä on.

– Jos lakko alkaa, niin maanantaina polttoainetta ei saada enää jalostamoilta. Aika paha tilanne, pohtii Mikko Anttila.

Säiliöiden täyttöä optimoidaan

Janakkalassa kolmosmoottoritien varrella sijaitsevan Neste K Linnatuulen kauppias Seppo Lauer ei usko lakon vaikuttavan pikaisesti polttoaineiden saatavuuteen.

– Jos kuljetukset alkavat jossain vaiheessa hiipua, niin tottakai tavara säiliöissä alkaa vähenemään. Meillä on varsin suuret säiliöt. Jos ne on täynnä, niillä pärjätään useita päiviä, jos kulutus säilyy nykyisellä tasolla, sanoo Lauer.

Neste Linnatuulen kauppias Seppo Lauer Linnatuulen lasi-ikkunoiden edessä.
Neste Linnatuulen säiliöissä polttoaineita riittää useiksi päiviksi, jos kulutus säilyy normaalilla tasolla, sanoo Neste K Linnatuulen kauppias Seppo Lauer Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Linnatuulessa on automaattitoimitusjärjestelmä, jolla Neste optimoi säiliöiden täyttötarvetta. Lauer arvioi, että tällaisessa tilanteessa säiliöt pidetään mahdollisimman täysinä.

– En usko pahoihin ongelmiin, etteivätkö kansalaiset pääsisi kulkemaan. Onhan autoissakin omat säiliöt ja toimituksiakin saadaan tehtyä, että tuskin asemat isossa mittakaavassa kuivuvat.

Neste ja St1: Vaikutuksia voi olla

St1:n viestinnästä kerrotaan, että lakolla saattaa olla vaikutuksia yksittäisten asemien polttonesteiden saatavuuteen.

– Tilannetta kartoitetaan parhaillaan. Vielä ei osata sanoa sitä, miten lakko vaikuttaa alueellisesti polttonesteiden jakeluun, kertoo viestintäpäällikkö Tiia Lemmetti St1:stä.

Lemmetti kehottaa seuraamaan St1:n nettisivuja ajankohtaisimmasta tilanteesta.

Myös Neste on todennut, että toteutuessaan lakko aiheuttaa häiriöitä polttonesteiden jakeluun. Nesteen mukaan se pyrkii varmistamaan kriittiset asiakastoimitukset lakon aikana.

Nesteen mukaan Porvoon jalostamon tuotanto jouduttaisiin ajamaan alas muutaman päivän kuluttua lakon alkamisesta.

Suosittelemme