Taustalla valokuva Annasta, kasvot eivät näy. Päällä kuvakaappauksia Annan saamista viesteistä.
Oikeus

”Lakimies”

Kuka tahansa voi esiintyä Suomessa lakimiehenä tai juristina. Tämä kävi selväksi potilasvahingosta kärsivälle Annalle.

Jouni Munukka

Tampereen seudulla asuvan lakimiehen ansioluettelo on vakuuttava. Hänellä on useita oikeustieteen tutkintoja. Mies pyörittää lukuisia lakitoimistoja. Hänen tuntipalkkionsa on 330 euroa.

Lakimies julkaisee paljon videoita nuorten suosimassa Tiktokissa. Niissä hän markkinoi toimintaansa.

Lakimiehen nimi on Sami Salovaara. Tai lakimies hän ainakin sanoo olevansa.

Ylen MOT-toimitus alkoi selvittää Salovaaran taustoja juttuvinkin jälkeen. Kävi ilmi, ettei hänen koulutustaustansa ole sellainen kuin hän antaa ymmärtää.

Salovaara on pyörittänyt verkkosivua, jonka nimi on hyvin samankaltainen kuin potilasvakuutuskorvauksia myöntävän virallisen tahon nimi. Markkinaoikeus piti hyötymistarkoitusta ilmeisenä.

MOT julkaisee Salovaaran nimen, sillä hänellä on tuomioita törkeistä talousrikoksista.

Salovaara itse ei näe toiminnassaan mitään väärää. Salovaaran mukaan hänellä on kuukaudessa 10–15 asiakasta. Yksi heistä on nimeltään Anna.

Anonyymi henkilö lukee kirjettä.
Anna päätti hakea korvauksia pieleen menneestä leikkauksesta ja löysi verkosta juristin, joka lupasi auttaa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Anna sai Salovaaralta viime marraskuussa 5 000 euron laskun. Se tuli hänelle yllätyksenä. Anna oli nimenomaan sopinut, että minkäänlaista laskua ei vielä kertyisi.

Anna tarvitsi alun perin lakiapua potilasvahinkoasiassa. Hän oli käynyt Turkissa hoidattamassa kaulan alueen kosmeettista vaivaa, joka häiritsi elämää.

Toimenpiteen piti olla melko yksinkertainen, mutta leikkaus meni pieleen. Iho kiristyi tavalla, joka aiheuttaa Annalle jatkuvaa niskakipua. Operaatiosta jäi näkyvät arvet. Keskustelut korvauksista klinikan kanssa eivät johtaneet mihinkään.

Anna esiintyy artikkelissa vain etunimellään, sillä hänen tapauksensa koskee arkaluontoisia terveystietoja.

Kaksi valokuvaa, jossa näkyvät arvet korvan takana.
Anna sai operaatiosta näkyvät arvet, vaikka niiden piti jäädä piiloon korvien taakse. Kuva: Annan arkistot

Anna päätyi Potilasvahinkokeskus-nimiselle sivustolle. Se on yksi Salovaaran toimistoista. Toimisto on erikoistunut ulkomailla sattuneisiin toimenpidevirheisiin. Ensiarvion mainostettiin olevan maksuton.

Salovaara kertoi Annalle, että hän voi hoitaa tapauksen. Ennen toimeksiantoa Anna halusi selvittää, voiko kuluja maksaa oikeusturvavakuutuksesta. Se on yleinen toimintapa.

Salovaara kertoi, että hänen toimistonsa on yhteydessä vakuutusyhtiöön. Annan mukaan miehen kanssa sovittiin, ettei laskua kerry ennen kuin vakuutusasia selviää.

– Tämä oli minulle tärkeä tieto, Anna sanoo.

Aikaa kului. Salovaaraa oli vaikeaa tavoittaa puhelimitse. Hän lähetti viestejä.

”Moi, mulla meni tää päivä kun tuli kiireinen oikeudenkäynti aamulla”

”Moi tänään istunnoissa”

Yhdessä viestissään Salovaara kertoi ottaneensa yhteyttä Turkin päähän. MOT on nähnyt viestit.

Kuvakaappaus viesteistä: "Mä juttelin sinne klinikalle jo loppuviikosta, jäi ainakin semmoinen olo että haluavat sovitella mutta katsotaan kun etenee homma" ja vastaus: "Ihan totta? Onpa hienoa."
Kuva: Kuvakaappaus viesteistä

Anna varmisti vielä useaan kertaan, ettei hänelle synny laskua, jos vakuutus ei korvaa kuluja. Hän tiedusteli, mitä tehtäisiin, jos klinikka yrittää kiertää vastuunsa.

Tekstiviesti: "Moi, siis minä olen lakimies eli jos kiistää siirrytään asiassa oikeuteen. Sami"
Kuva: Kuvakaappaus viesteistä

Viestit ovat sikäli erikoisia, että Salovaaran nimeä ei löydy virallisesta oikeudenkäyntiavustajaluettelosta. Hän ei myöskään ole julkinen oikeusavustaja, tai kuulu asianajajaliittoon. Hänellä ei siis ole lupaa edustaa asiakkaita oikeudessa.

Pikkuhiljaa Anna huolestui ja otti yhteyttä turkkilaisklinikkaan. Klinikan viestien mukaan se ei ollut saanut yhteydenottoa Salovaaran toimistolta. Ei myöskään vakuutusyhtiö.

Anna lähetti lakimiehelle viestin, jossa hän peruutti yhteistyön. Vastaus tuli pian.

”Päätän toimeksiannon tähän ja laitan laskun tehdystä työstä. Mukavaa viikonloppua.”

Salovaaran lähettämän tuntierittelyn mukaan Anna oli hänelle velkaa 4 950 euroa. Anna pöyristyi. Hän sanoo aluksi luulleensa, että kyse on vain kiusanteosta.

Kuvakaappaus laskusta, jonka Anna sai Sami Salovaaralta. Maksettavaa 4950 euroa.
Kuva: Kuvakaappaus sähköpostista

Salovaaran ansioluettelo yhteisöpalvelu Linkedinissä on vaikuttava. Hänellä on sen mukaan oikeustieteen maisterin tutkinto Kanadan Montrealissa sijaitsevasta Concordian yliopistosta.

Concordian yliopiston tiedottaja kuitenkin kertoo, että yliopisto ei edes tarjoa kyseistä tutkintoa.

MOT tavoitti Sami Salovaaran puhelinhaastatteluun.

– No siellä on joku virhe sitten, en ole ikinä opiskellut Kanadassa. Linkkariprofiilini on itseasiassa tehnyt jokin yritys korona-ajan alussa. En osannut sitä linkkaria käyttää, Salovaara sanoo.

Hänen ansioluetteloonsa on listattu myös oikeustieteen maisterin paperit Kiinan miljoonakaupunki Shenzhenin yliopistosta ja Tallinnan yliopistossa suoritettu kandidaatin tutkinto.

Se nyt vaan on Suomessa näin, että sä voit olla lakimies.

Sami Salovaara

Salovaaran mukaan hänellä on todellisuudessa maisteritasoa vastaava oikeustieteen tutkinto Audentes-yliopistosta Tallinnasta. Se on maksullinen yliopisto, joka on lopettanut toimintansa. Kiinassa hän opiskeli omien sanojensa mukaan eri alaa.

– Ei sinne [LinkedIniin] mitä tahansa ole heitetty. Kaikki yritysjutut siellä on oikein.

Salovaaran näkemys on, että Anna pyrki hyötymään hänen tekemästään työstä, jätti aiheellisen laskun maksamatta ja yrittää nyt tahrata hänen mainettaan.

Salovaaran mukaan työtunteja kului muun muassa turkkilaisen juristin löytämiseen, joka olisi voinut auttaa tapauksen selvittämisessä. Hän ei osaa sanoa juristin nimeä.

Nainen auringonpaisteessa Pyynikillä.
Anna sanoo, että asioiden selvittely on ollut uuvuttavaa ja vienyt paljon aikaa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Potilasvahinkojen lisäksi Salovaara näyttää erikoistuneen muun muassa perinnönjakoon, konkursseihin ja asuntokauppariitoihin. Hänen julkaisemillaan markkintointivideoilla on tuhansia näyttökertoja somepalvelu Tiktokissa.

Salovaaran sivustoilta saa käsityksen, että hän pyörittää useita lakifirmoja. Sellaisia ei kuitenkaan ole olemassa. Patentti- ja rekisterihallituksen tietokannasta ei löydy miehen nimellä yhtään lakifirmaa. MOT:lle hän sanoo toimivansa kevytyrittäjänä.

Yhdistelmäkuva erilaisista kuvakaappauksista, joilla lakipalveluita on verkossa markkinoitu.
Sivustoillaan Sami Salovaara kertoo hoitavansa myös liikennevahinkoihin ja tapaturmiin liittyviä tapauksia. Kuva: Kuvakaappaukset Facebookista ja WayBackMachine-sivustolta.

Yksi Salovaaran toimistoista on nimeltään Tammerjuristi. Nimi on melko samankaltainen kuin firmalla Tammer-Juristit. Se on pitkän linjan asianajotoimisto Tampereella.

Asiasta on riidelty markkinaoikeudessa. Oikeus päätti vuoden 2023 lopussa, että Salovaara pyrki hyötymään tunnetun toimiston nimestä ja verkkotunnus siirrettiin Tammer-Juristien haltuun.

Tämä on ollut aivan popcornit syliin -tilanne

MOT:n haastattelema Anna

Nimiriita ei ole ainoa. Salovaaran käyttämä sivusto Potilasvahinkokeskus muistuttaa nimeltään Potilasvakuutuskeskusta, joka on potilasvahinkojen korvauksista päättävä virallinen taho Suomessa. Markkinaoikeus vahvisti Traficomin tulkinnan siitä, että kyse oli hyötymistarkoituksesta.

Salovaara kiistää tahallisen harhauttamisen.

– On kymmeniä yrityksiä, joilla on samankaltaiset nimet. Potilasvahinkokeskus on mielestäni helvetin hyvä nimi, hän sanoo.

Mikä on suhteesi Tammer-Juristeihin?

– Niin. Noniin. Tammer-Juristit. Öö. No sähän tiedät, kun kysyt noin.

Ovatko nämä nimet sattumaa?

– Onko sattumaa…varmaan osaat siihen itse vastata.

Vuonna 2015 Salovaaralle tuomittiin kaksi vuotta ehdollista vankeutta muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Hän siirsi puoli miljoonaa euroa kullan ostoon erikoistuneen yrityksen rahoja omalle tililleen ilman hyväksyttävää syytä, mikä ajoi yrityksen maksuvaikeuksiin. Hän myös laiminlöi firman kirjanpidon.

Käräjäoikeus teksti kirjeessä.
Anna palkkasi asianajajan vastatakseen Sami Salovaaran vaatimuksiin. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Viime joulukuussa Anna sai postia käräjäoikeudelta. Salovaara oli toimittanut sinne 4 960 euron velkomuskanteen.

Jos Anna ei vastaisi kanteeseen 21 päivän kuluessa, lasku määrättäisiin hänen maksettavakseen.

Hän turvautui vastinetta varten asianajajan apuun, mistä koituu lisää kuluja. Anna teki Salovaarasta rikosilmoituksen, mutta poliisi ei tutkinut asiaa, sillä sen mukaan ei ollut syytä epäillä rikosta.

– Tämä on ollut aivan popcornit syliin -tilanne. Olen oppinut, että tällaisia titteleitä käytetään hyvin väärin, Anna sanoo.

Valejuristeja on siellä täällä.

Entinen oikeusministeri Antti Häkkänen

Lakimies ja juristi eivät ole suojattuja ammattinimikkeitä, toisin kuin asianajaja, joka vaatii asianajajaliiton jäsenyyden, oikeustieteen maisterin tutkinnon ja pitkän työkokemuksen.

Lakimiehenä tai juristina voi periaatteessa esiintyä kuka tahansa, vaikka mitään lakialan koulutusta tai työkokemusta ei olisi.

– Kyllä minä pidän sellaista harhaanjohtavana ja hyvän tavan vastaisena, sanoo juristiliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander.

Liitto on vuosia vaatinut nimikkeiden suojaamista niin, että vain ylemmän oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon suorittanut voi kutsua itseään juristiksi tai lakimieheksi.

Samaa vaati vuonna 2019 tuolloinen oikeusministeri Antti Häkkänen.

– Valejuristeja on siellä täällä, hän kommentoi tuolloin Ylelle.

Nykyisessä hallitusohjelmassa oikeudellisten nimikkeiden harhaanjohtavaa käyttöä pyritään suitsimaan. Toteutusta on kuitenkin palloteltu eri ministeriöiden välillä. Työ on aivan alussa.

Profiilisiluettikuva Annasta, taustalla ikkunassa jäätä ja talojen kattoja.
Anna kanteli Salovaarasta valvontalautakuntaan. Se ei kuitenkaan arvionut tapausta, sillä kyseessä ei ole asianajaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Sami Salovaara ei itse näe ongelmaa siinä, että hän kutsuu itseään lakimieheksi.

En ota tuohon mitään kantaa. Se nyt vaan on Suomessa näin, että sä voit olla lakimies, hän sanoo.

Salovaara pyytää soittamaan asiakkaille, joilla on hänestä hyviä kokemuksia ja lähettää muutaman yhteystiedon.

Soitetaan.

Puhelimeen vastaa potilasvahingosta kärsivä mies Kuopion seudulta. Hän kertoo maksaneensa Salovaaralle ”aloitushomman” eli 2 500 euroa. Hän uskoo, että lakimies on selvitellyt oikeusturva-asioita, joten rahaa pitäisi tulla takaisin. Korvausasia on kesken.

Toinen asiakas asuu Kymenlaaksossa ja on vajaa 80-vuotias. Hän kertoo hakeneensa korvausta 25 vuotta sitten saamaansa sairaalabakteeriin, väärän hampaan poistoon ja tyttärelleen sattuneeseen hoitovirheeseen.

Asiakas kertoo yrittäneensä soittaa viralliseen Potilasvakuutuskeskukseen, mutta puhelu menikin Salovaaralle.

– Se oli niin hassu tilanne, en ymmärrä. Hän hyvin ystävällisesti pyysi kertomaan, millainen tapaukseni on. Hän oli hyvin sydämellinen, asiakas kertoo.

Korvausasia on kesken. Ainakaan toistaiseksi asiakas ei ole maksanut palveluista.

Salovaara sanoo pyrkivänsä ajamissaan jutuissa sovintoon ja että pääosin kyse on yksinkertaisista juridista toimenpiteistä ja neuvoista.

Potilasvahingoissa on kuitenkin kyse ihmisten terveydestä, ja pelissä saattaa olla loppuelämän toimeentulo. Kokeneiden juristien mukaan korvaustapaukset saattavat olla hyvin mutkikkaita.

Tammikuun lopulla Salovaara lähetti Annalle viestin, jossa hän vaati tätä maksamaan 3 800 euroa viikon loppuun mennessä.

Kuvakaappaus WhatsApp-viesteistä, joissa Sami Salovaara kirjoittaa Annalle mm. näin: "Annan yhden mahdollisuuden maksaa velkasi sovinnollisesti, maksat tämän viikon aikana 3800 euroa tilille ja tämän jälkeen perun kanteen ja asia on hoidettu."
Keltainen korostus on toimituksen tekemä. Kuva: Kuvakaappaus WhatsApp-viestistä
Kuvakaappaus WhatsApp-viestistä: "Tämä turha tutkintapyyntö aiheuttaa myös kustannuksia sinulle jos sovintoa ei synny tällä viikolla"
Kuva: Kuvakaappaus viesteistä

Anna piti viestien sävyä uhkaavana. Hän sanoo, että tilanne on syönyt paljon voimia ja aikaa.

– Olen asunut Yhdysvalloissa, ja siellä on kaikenlaista säätäjää. En olisi uskonut, että tällaista tulee vastaan Suomessa. Luotin yhteiskunnan rakenteeseen, Anna sanoo.

Nainen kävelee Pyynikillä.
Anna sanoo ihmettelevänsä, ettei mikään taho valvo lakimiesten tai juristien toimintaa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Joitakin päiviä ennen jutun julkaisua Salovaara mitätöi Annan laskun.

Hän sanoo pyytävänsä syvästi anteeksi, jos hänen toimintansa on aiheuttanut pahaa oloa. Salovaara on nyt ajanut sivustonsa alas ja kadonnut Tiktokista. Hän ei lähettänyt MOT:n pyytämiä tutkintotodistuksia.

Juttua muokattu 02.04.2024 klo 12.15: Lisätty tieto, että Salovaara ei ole myöskään julkinen oikeudenkäyntiavustaja tai asianajajaliiton jäsen.

Toimittaja Jouni Munukka tapasi potilasvahinkoon lakiapua tarvinneen Annan Tampereella.