Oululainen Kotivara vetää myynnistä meetvursteja hepatiitti E-viruslöydön vuoksi

Yhtiö vetää pois meetvurstieriä viruslöydösten takia. Ostetun tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, jossa se hyvitetään.

Kuvassa on leikkelehylly Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.
Meetvusrtituotteita hyllyllä myymälässä Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tekijät
Pekka Loukkola
STT
Topias Peltonen
Laura Kangas
Maaria Haikola

Oululainen Kotivara Oy on vetänyt myynnistä meetvursteja, koska osassa tuotteista on tehty hepatiitti E -viruslöydös. Asiasta kertoo yhtiö verkkosivuillaan.

Takaisinveto koskee seuraavia tuotteita:

Elintarvikkeen kaupallinen nimi: Eränumero/ Parasta ennen päivämäärä:

Meetvurstin kantapala 1 kg 35508/29.1.2024 34876/29.12.2023
Kartanon meetvursti 225 g 35270/19.3.2024 34871/27.2.2024
Kartanon Pippurimeetvursti 200 g 35271/19.3.2024
Meetvurstirouhe 5 mm 7,5 kg 35380/23.1.2024
Metro meetvurstisuikale 2 kg 35439/28.1.2024
Meetvurstisuikale 1,5 kg 35440/28.1.2024

Kotivara pyytää kuluttajia tarkistamaan ostamansa tuotteen ja sen eränumeron oheisesta listasta. Eränumeron löydät pakkauksen parasta ennen -päiväyksen vierestä. Tuotetta ei pidä käyttää. Ostetun tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, jossa se hyvitetään.

Näitä tuote-eriä on ollut myynnissä 3. marraskuuta alkaen vähittäiskaupoissa sekä muun muassa tukuissa. Takaisinveto koskee myös eriä, joiden parasta ennen -päiväys on jo ohitettu, koska meetvurstia voidaan mahdollisesti käyttää myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen tai pakastaa.

Jäljille päästiin haastatteluiden kautta

THL:n tartuntatautirekisteriin on tammi–helmikuun aikana ilmoitettu 81 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea.

Ylen Radio Suomen Päivässä haastatellun epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finnen mukaan viime vuonna vastaavana ajankohtana tartuntoja oli rekisterissä kaksi kappaletta.

THL haastatteli hyvin laajalla kyselylomakkeella 30 altistunutta. Rimhanen-Finnen mukaan sairastuneiden haastatteluissa kävi ilmi, että valtaosa altistuneista on syönyt meetvurstia tai salamia.

– Tämä on hyvin tyypillinen tapa lähteä epidemiaselvitystä tekemään. Jostain tulee signaali tapauksien lisääntymisestä, ja sitten lähdemme selvittämään niiden yhteyttä.

Hepatiitti E -viruksia todetaan elintarvikkeista harvoin. Virusta voi päätyä elintarvikkeeseen esimerkiksi virusta kantavan oireettoman eläimen lihan mukana, jos elintarviketta ei kuumenneta valmistusprosessin aikana. Meetvursti kypsennetään kylmäsavustamalla.

Hepatiitti E -virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan.

Rimhanen-Finne kertoi lisäksi myöhemmin Ylelle, että meetvurstin syöminen ylipäätään on edelleen turvallista. Hepatiitti E voi kuitenkin olla vakavampi ihmisille, joiden immuunipuolustus on heikentynyt. Silloin on hyvä olla tietoinen meetvurstin valmistustavasta, Rimhanen-Finne kertoo.

Tuotteet ovat olleet myynnissä jo pitkään

Kun hepatiittilöydöksiä alkoi laajemmin tulla ilmi, Kotivara ryhtyi selvittämään pyynnöstä tuotteissa käytettyjä lihamateriaaleja yhdessä elintarvikeviranomaisten kanssa. Vanhimmat tarkastellut lihamateriaalit olivat viime syksyltä.

Viruslöydös paljastui tiistaina materiaalista tehdyissä laboratoriotesteissä, kertoo Kotivaran toimitusjohtaja Janne Piikivi.

Kotivara vetää takaisin arviolta noin viisituhatta pakettia jäljellä olevasta erästä, josta virusta löytyi. Piikivi kertoo, että tuotteet ovat olleet myynnissä jo pitkään, eikä hänellä ole tietoa kauppojen tämänhetkisistä hyllymääristä.

Piikiven mukaan tilanne ei tunnu hyvältä. Kotivaran tiedossa ei ole tällä hetkellä sairastumistapauksia, ja takaisinveto on tehty varmistukseksi.

– Nyt olisi oleellista löytää se alkuperä, jotta voidaan tehdä korjaavat toimenpiteet. Kyse on jostain liharaaka-aineesta, jossa sitä virusta on, Piikivi sanoo.

Viruksen alkuperää selvittävät tällä hetkellä terveysviranomaiset. Kotivara on käynyt läpi koko tuotantoprosessinsa ja laitteensa.

– Kontaminoitunutta lihaa ei jää, eikä ole jäänyt laitteisiin. Normaalit pesut tuhoavat ja poistavat viruksen, jos sitä laitepinnoilla olisi.

Elintarvikelähdettä selvitetään jatkotutkimuksilla

Ruokavirasto selvittää hepatiitti E -tartuntojen lähdettä yhdessä THL:n ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa. Jatkotutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kyseinen meetvursti aiheuttanut hepatiitti E -tartuntoja vuoden 2024 aikana. Lisäksi etsitään muita mahdollisia elintarvikelähteitä.

Hepatiitti E -virus voi aiheuttaa hepatiittia eli maksatulehdusta. Usein tartunta on oireeton. Tartunnan voi saada virusta sisältävän elintarvikkeen välityksellä tai suoraan virusta kantavasta eläimestä tai ihmisestä.

Virusta esiintyy laajasti ympäri maailman. Sitä todetaan tyypillisesti sioilla. Teurasikäisillä sioilla Suomessa virusta esiintyy kuitenkin vain vähän. Virusta esiintyy myös villisioilla ja hirvieläimillä, kuten hirvillä ja valkohäntäpeuroilla.

Kuuntele Radio Suomen Päivän haastattelu Yle Areenasta kohdasta kohdasta 7.30 alkaen:

Hepatiitti E:tä meetvursteissa. Vatsatautia kansallispuistossa.

Juttua täydennetty klo 13.15 tiedolla Ruokaviraston jatkotutkimuksista, klo 13.55 Ruska Rimhanen-Finnen kommenteilla sekä klo 14.53 tiedolla meetvurstin syömisen turvallisuudesta. Klo 15.02 juttuun on lisätty Janne Piikiven kommentit.

Suosittelemme