Kirpparihinnat nousivat niin, ettei kaikilla ole enää varaa käytettyyn – testaa, arvaatko näiden tavaroiden hinnat

Ylen haastattelemat tutkijat ovat huomanneet, että kirpputorien hinnat ovat nousseet. Jutun lopussa olevassa visassa voit testata omat hinnoittelutaitosi.

Kävimme kysymässä Oulussa ja Sotkamossa kirpputorin kävijöiltä, ovatko he havainneet nousua kirppishinnoissa. Video: Elisa Kinnunen/ Yle
Tekijät
Roosa Sarajärvi
Essi Puuri
Hanna Holopainen
Antti Tauriainen

Käytettyjen tavaroiden hinnat ovat nousseet, mikä on johtanut siihen, ettei pienituloisilla välttämättä ole varaa niiden ostamiseen.

Sosiaalipolitiikan erikoistutkija Anna-Maria Isolan mukaan kirppishinnat ovat lähteneet nousuun jo ennen inflaatiota.

– Pienituloiset ovat kertoneet jo pitkään huolesta, että heillä ei välttämättä ole varaa käytettyihin vaatteisiin.

Tutkijoiden mukaan yksi syy tähän on se, että myytävät tuotteet ovat aiempaa laadukkaampia ja jo uutena kalliimpia kuin ennen. Kirpputoreilla myydään yhä enemmän merkkituotteita, jotka trendaavat erityisesti nuorempien kuluttajien keskuudessa.

– Kirppisostaminen on ihan ehdottomasti keskiluokkaistunut, toteaa Jyväskylän yliopiston professori, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska.

Tunneside voi nostaa hintaa

Myös markkinoinnin yliopistonlehtori Mika Yrjölä tunnistaa ilmiön. Lisäksi haastava taloudellinen tilanne on voinut saada uusia, kokemattomia myyjiä kirpputoreille eivätkä he tiedä, miten tuotteet tulisi hinnoitella.

– Ihmisillä on usein ankkurina se, paljonko minä maksoin tästä, kun itse ostin tuotteen. Sitten he poistavat hinnasta jonkin verran, Yrjölä kertoo.

Hinnassa saattaa usein näkyä myös myyjän tavaraan muodostama tunneside.

– On ihan tunnettu seikka, että henkilö saattaa yliarvioida omien tuotteidensa arvon, koska niissä voi olla tunnearvoa. He liittävät tuotteeseen jotain, mitä vieras ihminen ei näe, Wilska selittää.

Jutun lopussa voit kokeilla, miten hyvin sinun arviosi kirpparitavaroiden arvosta osuu yksiin myyjien näkemysten kanssa.

Kahdenlaisia kirpputoreja

Perinteisten kirpputorien rinnalle on tullut merkkituotteisiin painottuneita second hand -kauppoja, joissa keskiluokkaiset asioivat, sanoo sosiaalipolitiikan erikoistutkija Anna-Maria Isola.

– Edelleenkin on sellaisia kirpputoreja, jotka ovat edullisia, mutta ne eivät ole enää ehkä niin helposti saavutettavissa. Voi mennä enemmän aikaa, että löytää omaan budjettiin sopivia paikkoja.

Isola näkee, että sosiaaliturvan heikennykset vaikuttavat entisestään siihen, miten pienituloisilla on varaa kuluttaa.

Kymmenen vuoden ajan toiminut nettikirpputori Vähänkäytetty.fi myy kuukausittain vähintään noin 30 000 käytettyä vaatetta, joista suurin osa Suomessa.

Keskimäärin sivustolla myytävien tuotteiden hinnat pyörivät 12–14 euron paikkeilla, mutta toisinaan jopa 300 euroa maksava tuote voi mennä kaupaksi. Palvelun perustaja ja toimitusjohtaja Ossi Salo kertoo, että ylihinnoittelua tapahtuu aina välillä ja sitä on vaikea estää.

Liian korkea hinnoittelu saa monet jättämään tavaran ostamatta, koska tällöin rinnalle tulevat kilpailemaan monet pikamuotiketjujen halvat, uudet tuotteet.

Salon mukaan ihmiset, jotka suhtautuvat vielä varovaisesti second handiin, myyvät mielellään tavaraa käytettynä, mutta ostavat usein itse uutta.

Tässä visassa voit kokeilla, miten sinun arviosi tavaran hinnasta osuu yksiin myyjän hinnoittelun kanssa. Tuotteet on kuvattu oululaisella Palje-kirppiksellä ja Sotkamossa Tuulan torilla.

Suosittelemme