UK-puistossa kaksi uutta sairaustapausta: vatsatautia suitsitaan tiedottamalla, mutta ei siivoamalla

Urho Kekkosen kansallispuistossa sairastuneet ovat päässeet pois omin avuin. Metsähallitus ohjeistaa nyt retkeilijöitä, mutta tupien siivousta ei pidetä järkevänä.

Tautipaikkoja Urho Kekkosen kansallispuistossa
Näihin paikkoihin on viety tiedotteet ärhäkästi leviävästä vastataudista. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap
Anni Tolppi

Kansallispuiston vatsatautiepidemiassa on todettu kaksi uutta tapausta. Toisin kuin aiemmat 21 tapausta, joissa on tarvittu evakuointia, tänään sairastuneet henkilöt ovat päässeet pois omin avuin. Tautia on havaittu viikon ajan taukopaikoilla ja autiotuvilla.

Lapin hyvinvointialueen infektiolääkäri Markku Broas pitää todennäköisenä, että kyseessä on herkästi tarttuva norovirus, mutta varmuus saataneen perjantaina. Näytteitä ei ole vielä tutkittu.

Metsähallitus aikoo saada kansallispuistossa levinneen vatsataudin kuriin aktiivisella tiedottamisella siivoamisen sijaan, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Kristiina Aikio.

– Olemme vieneet tiedotteet niiden paikkojen ulko-oveen, joissa vatsatautia on esiintynyt. Tiedotteessa kehotetaan välttämään taukopaikan käyttöä ja majoittumaan teltassa, mikäli mahdollista.

Nainen poronahkalakissa ulkona.
Kristiina Aikio kertto, että myös suosittujen vaellusreittien lähtöporteille on viety varoituskylttejä. Kuva: Milla Pulska

Lisäksi Metsähallitus on lähettänyt sähköpostia retkeilijöille, jotka ovat tehneet tupavarauksen sähköisesti.

Miksi taukopaikkoja ei siivota perusteellisesti?

– Ei meillä ole resursseja siihen, eikä ole aihettakaan. Vielä ei tiedetä, mikä vatsataudin on aiheuttanut ja siivous pitäisi toistaa säännöllisesti. Uskomme, että hyvä tiedotus riittää tässä vaiheessa.

Metsähallituksen tuvat ja taukopaikat, joilla vatsatautia on levinnyt, ovat hankalia puhdistaa. Ne sijaitsevat erämaisissa olosuhteissa eikä saatavilla ole lämmintä vettä.

Retkeilijöitä on myös kehotettu arvioimaan reittisuunnitelmia uudelleen, jotta mahdollisen vatsataudin sattuessa ei oltaisi kaukana avusta.

Suosittelemme