Syyhytartuntojen lisääntyminen on nostanut myös lääkkeiden myynnin ennätyslukemiin

Apteekit ostivat viime vuonna syyhylääkkeitä tukkureilta lähes 7,9 miljoonan euron arvosta.

Kolme lääkepakkausta apteekin pöydällä.
Syyhyä hoidetaan sekä reseptinä määrättävillä tableteilla että itsehoitolääkkeenä myynnissä olevilla voiteilla. Kuva: Sasha Silvala / Yle
Pauliina Happo

THL:n tilastojen mukaan vuonna 2021 syyhytartuntoja oli noin 11 600. Vuonna 2023 syyhytartuntadiagnooseja kirjattiin jo yli 38 000, eli 3-kertainen määrä.

Tarkkaa tietoa tartuntojen todellisesta määrästä ei kuitenkaan ole, sillä kaikkia tapauksia ei diagnosoida. Viitteitä todellisesta määrästä voi saada apteekkien syyhylääkkeiden ostotilastoista.

Ylen Pharmacalta (entiseltä nimeltään Lääketietokeskus) saamat tilastot näyttävät, että syyhyn reseptilääkkeiden ostot apteekkeihin ovat kasvaneet merkittävästi ajalla 2021–2023, ja joillakin alueilla jopa yli kymmenkertaistuneet.

Myös tämän vuoden alkupuolella syyhylääkkeiden tukkumyynti on ollut vilkasta. Luvuissa näkyy viitteitä siitä, että monilla hyvinvointialueilla reseptilääkkeitä on ostettu aiempaa runsaammin.

Apteekit ovat kolmen viime vuoden aikana ostaneet tukkureilta runsaasti myös syyhyn itsehoitolääkkeitä. Voiteiden myynti on kolmessa vuodessa reilusti yli tuplaantunut.

Reseptilääkkeiden ostot paikoin yli kymmenkertaistuivat

Apteekit ostavat tuotteet lääketukuista ja myyvät ne eteenpäin asiakkaille.

Tukkutilastojen perusteella lukumäärällisesti eniten reseptilääkepakkauksia on myyty viime vuonna Varsinais-Suomen hyvinvointialueella: liki 20 000 lääkepakkausta. Pirkanmaan hyvinvointialueella lääkepakkauksia myytiin vajaat 19 000 ja Helsingissä noin 15.000.

Esimerkiksi Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen apteekeissa reseptilääkkeiden myynti on viime vuonna ohittanut syyhyn itsehoitolääkkeen eli permetriinivoiteen myynnin. Samoin on käynyt näillä alueilla tämän vuoden tammi-helmikuussa.

Varsinais-Suomen apteekit ovat alkuvuonna hankkineet tukuista myyntiinsä enemmän syyhyn hoidon reseptilääkkeitä kuin esimerkiksi helsinkiläisapteekit.

– Meillä on varmasti tässä jonkinlaisia paikallisia eroja. Eli jos tulee tämmöisiä äkillisiä kysyntäpiikkejä, niin voi olla, ettei tarjonta pysty siihen täysin vastaamaan, arvioi Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen.

Tukkutilastojen perusteella on nähtävissä, että myös syyhyn itsehoitolääkkeen myynti apteekeissa on kasvanut, mutta ei samaa tahtia kuin reseptilääkkeen. Tämä voi viitata siihen, että reseptilääkkeen käyttöä voiteen sijaan tai voiteen rinnalla on lisätty.

– Syyhypunkkien lääkeaineresistenssistä ei ole aivan vakuuttavaa näyttöä, mutta permetriinin kanssa on viime vuosina tullut enemmän hoidon epäonnistumisia kuin aiemmin, syystä tai toisesta, sanoo ylilääkäri Leif Lakoma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Syyhytapausten tarkkaa määrää kullakin alueella on myytyjen voidepakkausten lukumäärän perusteella vaikea tarkkaan arvioida, sillä hoito on kaksivaiheinen. Voidetta levitetään 1–2 tuubia noin viikon välein.

Lisäksi suositus on, että tartunnan saaneen perheenjäsenet hoidetaan samassa yhteydessä ja myöskin kahteen kertaan.

Lääkkeiden saatavuus tällä hetkellä hyvä

Lääkkeitä on toistaiseksi hyvin saatavilla, mutta paikallisia apteekkikohtaisia puutteita voi ilmetä, kerrotaan Apteekkariliitosta.

Sekä reseptilääkkeiden että itsehoitolääkkeiden saatavuuden voi tarkistaa esimerkiksi Apteekkariliiton sivuilta.

Apteekeissa on yleensä kahden viikon varastot alueen tyypillistä lääkkeen käyttöä ja kulutusta varten.

– Pyritään varautumaan myös tällaisiin tilanteisiin. Ja tavoite on tietysti myös lääkeyrityksillä ja kaikilla lääkealan toimijoilla pitää huolta siitä, että lääkkeitä on Suomessa saatavilla, vakuuttaa Puumalainen.

Miljoonia euroja syyhylääkkeeseen vuosittain

Apteekit ostivat viime vuonna syyhylääkkeitä tukkureilta lähes 7,9 miljoonan euron arvosta.

Tämän vuoden tammi-helmikuun aikana syyhylääkevalmisteiden tukkumyynnissä on liikkunut yli miljoona euroa.

Viime kädessä kulut loisen häätämisestä ja ikävän ihosairauden aiheuttajasta maksaa sairastunut. Yksi neljän tabletin reseptilääkepakkaus maksaa asiakkaille apteekissa noin 20–25 euroa ja yksi 30 gramman lääkevoidepakkaus noin 30–40 euroa.

Lääkkeiden hinnat ovat lääkeyritysten asettamia, eivätkä syyhylääkkeet kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Rikkivaseliinia vain lääkärin reseptillä

Apteekkariliiton Inka Puumalaisen mukaan apteekeissa ovat lisääntyneet lääkärien kirjoittamat rikkivaseliinireseptit. Rikkivaseliini on syyhynhoitoon tarkoitettu apteekissa asiakkaan mukaan annettava lääkevoide.

Apteekkariliiton tekemän pikaisen kyselyn perusteella vastaaja-apteekeista noin 50 kpl voisi valmistaa rikkivaseliinivoidetta, eli noin 18 prosenttia kaikista apteekeista.

– Valmistus vaatii kuitenkin tietynlaiset tilat ja laitteet ja henkilökunnan osaamisen, sanoo Puumalainen.

Rikkivaseliinivoiteen hinta apteekissa on noin 16 euroa. Puumalainen muistuttaa, että jokaisen asiakkaan kohdalla lääkäri kuitenkin tekee arvion siitä, mikä valmiste sopii parhaiten.

10 prosenttista rikkivaseliinia voidellaan iltaisin kolmen päivän ajan ja se pestään pois aamulla. Hoito uusitaan tarvittaessa 7–14 päivän kuluttua. Lapsilla on käytetty 6 prosenttia rikkiä sisältäviä voiteita samalla ohjeella.

Suosittelemme