Saksa ei halua sodan osapuoleksi, sanoo Suomessa vieraileva puolustusministeri – ”Siksi Tauruksia ei ole vielä lähetetty”

Saksa on yksi Ukrainan suurista tukijoista, mutta maa empii tehokkaiden aseiden luovuttamista.

Suomessa vieraileva Saksan puolustusministeri Boris Pistorius selitti, miksi Saksa ei ole ainakaan toistaiseksi antanut Ukrainan tueksi pitkän kantaman Taurus-ohjuksia. Myös puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoi Ukraina-apua.
Maria Stenroos,
Anne Orjala

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius vierailee tänään perjantaina Suomessa ja tapaa puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.).

Saksa on yksi Ukrainan isoista tukijoista. Se on määrällisesti toiseksi suurin aseavun tarjoaja, Yhdysvaltojen jälkeen. Suhteessa tuki on samaa luokkaa kuin Suomen antama.

Pistorius muistutti tästä tiedotustilaisuudessa.

Viime viikolla eurooppalaisten johtajien kannat hajosivat julkisuudessa, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron nosti esiin ajatuksen maajoukkojen lähettämisestä Ukrainaan. Macron viittasi logiikkaan, jossa on pidetty mahdottomana milloin mitäkin aseapua, ja lopulta sitä on kuitetti päätetty antaa.

Pistorius sanoi, että keskustelu maajoukoista on lopetettava, sillä kukaan ei halua sitä. Hän kuitenkin muistutti, että Eurooppa on täynnä itsenäisiä johtajia, joten välillä tulee julki asioita, joista ollaan erimielisiä.

”Se on syy, miksi Tauruksia ei ole vielä lähetetty”

Saksaa on syytetty jahkailusta aseiden tarjoamisessa. Kyse on erityisesti Taurus-ohjusten luovuttamisesta. Niillä Ukraina voisi iskeä rintamalinjan yli, esimerkiksi Krimille. Maa pelkää ärsyttävänsä Venäjää, jos se luovuttaa liian tehokkaita aseita Ukrainalle. Kansan enemmistö ei mielipidemittausten mukaan myöskään tue ohjusten antamista.

– Painotamme aina, että pitkän kantaman ohjukset eivät ratkaise sotaa, Pistorius sanoi.

Saksan liitokansleri Olaf Scholz on korostanut, että Saksasta ei saa missään tilanteessa tulla sodan osapuoli.

– Se on syy, miksi Tauruksia ei ole vielä lähetetty.

Viime viikolla Saksa joutui keskelle vakoiluskandaalia, kun Saksan asevoimien keskustelu Taurus-ohjusten mahdollisesta käytöstä Ukrainassa päätyi Venäjän mediaan.

Sitä ennen Saksan liittokansleri Scholz vihjasi medialle, että Britannia ja Ranska auttavat Ukrainaa ohjusten tähtäämisessä Ukrainassa.

Häkkänen sanoi Saksan olevan edelleen luotettava kumppani ja muistutti, että Venäjä pelaa myös julkisuuspeliä.

Pistorius korosti Suomen itärajan merkittävyyttä

Venäjä on toteuttanut Suomen itärajalla välineellistettyä maahanmuuttoa. Tiedotustilaisuudessa Pistorius painotti Suomen itärajan merkittävyyttä.

Se on nyt myös Naton itäraja, hän totesi.

Häkkänen puolestaan muistutti, että lainsäädäntöä ollaan koventamassa.

Ministereiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa aamupäivällä Häkkänen kiitteli Saksan tukea Suomelle Nato-prosessin aikana.

Hän totesi, että Venäjä on pitkän ajan uhka eurooppalaisille maille ja että Ukrainaa pitää tukea enemmän. Hän painotti muun muassa Euroopan puolustusteollisuuden tehostamista.

– Nyt tarvitaan toimintaa: rahaa, ammuksia, aseita, Euroopan puolustusteollisuuden kasvattamista.

Ministerit tarkastivat vierailulla kunniakomppanjan ja tutustuivat esimerkiksi väestönsuojaan.

Suosittelemme