Tekninen johtaja syytti Pieksämäen kaupunkia rakenteellisesta korruptiosta ja sai potkut – nyt riitaa puidaan oikeudessa

Johtavien virkamiesten irtisanomisriidat ovat Suomessa harvinaisia.

Pieksämäen kaupungin tekninen johtaja Jari Nykänen.
Jari Nykänen toimi Pieksämäen teknisenä johtajana runsaan kahden vuoden ajan. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Maria Bonnor

Alkuvuodesta 2023 Pieksämäen tekninen johtaja Jari Nykänen sai potkut.

Asiantuntijaselvityksen mukaan hän oli vähätellyt alaisiaan ja syyttänyt heitä rakenteellisesta korruptiosta. Nykänen oli lähettänyt luottamushenkilöille viestejä, joissa väitti työntekijöiden syyllistyneen muun muassa salailuun ja väärinkäytöksiin.

Viesteistä tuli julkisia, mikä vaikutti työntekijöiden maineeseen.

Johtavien virkamiesten riitaisat potkut ovat Suomessa harvinaisia. Ylen hallinto-oikeuksilta saamat tiedot osoittavat, että johtavat virkamiehet eroavat epäluottamustilanteissa usein vapaaehtoisesti.

Hallinto-oikeudet ovat käsitelleet viimeisen viiden vuoden aikana vain 15 valitusta johtavan virkamiehen erottamisesta.

Parin viime vuoden aikana moni kuntajohtaja on eronnut epäluottamuksen vuoksi. Yleensä he lähtevät erorahan kanssa julkisen riidan välttämiseksi. Video: Maria Bonnor, Jarkko Riikonen.

Tapahtumavyöry sai alkunsa katoksen romahtamisesta

Nykäsen potkuihin johtaneet tapahtumat saivat alkunsa siitä, kun Pieksämäen varikkoalueella sijainnut traktorikatos romahti lumikuorman alle maaliskuussa 2022.

Nykänen syytti tapahtuneesta alaisiaan: he eivät olleet putsanneet kaikkien kaupungin rakennusten kattoja, vaikka hän erikseen pyysi.

Työntekijöiden mukaan rakennus ei kuulunut tilapalveluiden kiinteistöohjelmaan, eivätkä he olleet huolehtineet siitä aiemminkaan.

Nykänen antoi talotekniselle asiantuntijalle varoituksen.

Kahdeksalle tilapalveluiden työntekijälle se oli viimeinen pisara. He tekivät Nykäsestä työsuojeluilmoituksen.

Taustalla oli pitkään jatkunut luottamuspula, kertoo kaupungin entinen työntekijä. Tilapalveluiden saama negatiivinen julkisuus on aiheuttanut hänelle paljon harmia ja ahdistusta, minkä vuoksi hän ei esiinny jutussa omalla nimellään. Hänen henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa.

– Hoidimme tehtäviä ja myöhemmin ilmeni, että teimme ne väärin, tai että olimme jättäneet jotain hoitamatta. Omasta mielestämme teimme asiat kuten aina ennenkin, entinen työntekijä kertoi oikeudessa.

Yle oli seuraamassa Itä-Suomen hallinto-oikeuden suullista käsittelyä, jossa entinen työntekijä toimi kaupungin todistajana. Istunto järjestettiin helmikuun alussa.

Pieksämäen kaupungin tekninen johtaja Jari Nykänen virastotalo Kanttilassa.
Jari Nykäsen työpiste sijaitsi hallintorakennus Kanttilassa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Tekninen johtaja kiistää häirinnän. Hänen mukaansa häirintäväitteet johtuivat siitä, että hän oli joutunut puuttumaan työntekijöiden toistuviin virheisiin.

– En usko heidän tottuneen siihen, että heidän työtään valvotaan, Nykänen sanoi hallinto-oikeudessa.

Kaupunginjohtaja Ulla Nykäsen mukaan tekninen johtaja ei ollut halukas ratkomaan työilmapiiriongelmia yhteistuumin. Jari Nykänen toi häirintäilmoitusta seuranneeseen keskustelutilaisuuteen kirjallisen selvityksen, jossa hän pyrki osoittamaan, että työntekijät olivat syyllistyneet väärinkäytöksiin, salailuun ja harhaanjohtamiseen.

Jari Nykänen ja Ulla Nykänen eivät ole sukua keskenään.

Väitteitä rakenteellisesta korruptiosta

Tekninen johtaja halusi puolustaa itseään myös luottamushenkilöiden silmissä.

Hän lähetti kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja tarkastuslautakunnan jäsenille sähköpostin, jossa toi esiin selvityksensä tuloksia. Myöhemmin saman viestin saivat myös valtuuston jäsenet.

Saatesanoiksi Nykänen kirjoitti:

Tähän minä vedän rajan, en lähde mukaan rakenteelliseen korruptioon, salailuun, piilotteluun, rikoslain vastaiseen toimintaan, pakotettuihin virkavirheisiin tai epäeettisiin järjestelyihin.

Koska vastaanottajina oli kaupunginhallituksen jäseniä, asiakirjasta tuli lain mukaan julkinen.

– Korruptio on vakava syytös. En ollut ainut, joka koki sen ahdistavana. Kaikki osaavat yhdistää asiat toisiinsa pienellä paikkakunnalla, entinen työntekijä kertoo.

Viestit johtivat siihen, että toukokuun alussa 2022 Nykänen sai varoituksen viranhaltijalle sopimattomasta käytöksestä.

Hän jatkoi sähköpostien lähettämistä luottamushenkilöille.

Kaupunginhallitus päätti tilata ulkopuolisen selvityksen siitä, mitä tilapalveluissa oli tapahtunut.

Asianajotoimisto BLF kuuli kaikkia osapuolia ja tutustui asiakirjoihin. BLF:n selvityksessä todettiin, etteivät teknisen johtajan esittämät väitteet rakenteellisesta korruptiosta pitäneet paikkaansa. Selvityksen mukaan hän arvosteli alaistensa työtä perusteettomasti ja kyseenalaisti heidän maineensa.

Teknisen johtajan mukaan rakenteellisella korruptiolla tarkoitettiin selvityksessä vain rahan vastaanottamista. Hän itse käytti termiä laajemmin ja viittasi sillä lainvastaiseen, moitittavaan ja epäeettiseen toimintaan. Jari Nykänen piti asianajotoimistoa esteellisenä selvityksen tekemiseen.

Kesäkuun lopussa kaupunginhallitus päätti käynnistää irtisanomismenettelyn.

Pian tämän jälkeen tekninen johtaja kertoi ajatuksistaan Facebookin Pro Pieksämäki -ryhmässä. Nykäsen mielestä hänet haluttiin erottaa siksi, että hän oli puuttunut merkittäviin epäkohtiin.

Viestinsä lopussa Jari Nykänen vihjasi, että kaupunginjohtajan olisi syytä alkaa etsiä uutta työpaikkaa.

Pieksämäen kaupungin virastotalo Kanttila, jossa sijaitsee tekninen toimi.
Kanttila on suojeltu rakennus, joka on vajaakäytöllä. Sillä oli oma osansa teknisen johtajan irtisanomiseen johtaneissa tapahtumissa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Irtisanominen vasta toisella kierroksella

Päättäjien näkemykset jakautuivat. Heinäkuussa 2022 kaupunginvaltuusto päätti yhden äänen enemmistöllä, että Jari Nykänen saa pitää virkansa.

Tilapalveluissa työntekijät alkoivat vaihtua. Yksi työsuojeluilmoituksen tehneistä lähti pitkälle virkavapaalle ja kolme vaihtoi syksyn aikana työpaikkaa.

– Tuli pelon ilmapiiri. Varmistelin sähköpostilla asioita, joista oli puhelimessa puhuttu. Onhan se hirveän raskasta sellainen työnteko, entinen työntekijä kertoi hallinto-oikeudessa.

Lähteneiden tilalle palkattiin uusia työntekijöitä, joita tekninen johtaja piti pätevinä.

Rauha ei jatkunut pitkään.

Lokakuussa syntyi riitaa energiansäästöraportista, jonka tekninen toimi tilasi ulkopuoliselta konsultilta. Jari Nykäsen mukaan raportin ensimmäisessä versiossa oli selviä puutteita, joten hän pyysi siihen muutoksia.

Kaupunginhallitus sai käsiinsä muokatun raportin ja ihmetteli, miksi ison ja vajaakäytöllä olevan hallintorakennus Kanttilan energiankulutuksen hillitsemiseksi ei ehdotettu järeämpiä toimenpiteitä.

Kaupunginhallitus pyysi tekniseltä johtajalta selvitystä tapahtuneesta. Valtuuston marraskuun kokouksessa hän esitti suullisesti osan selvityksestään, jossa hän syyttää kaupunginjohtajaa mustamaalaamisesta ja työpaikkakiusaamisesta.

Pari viikkoa myöhemmin hän kirjoitti jälleen myös Pro Pieksämäki -ryhmään.

Kaupunginhallitus päätti aloittaa irtisanomismenettelyn uudelleen. Valtuusto teki päätöksensä tammikuussa.

Kaavoituksen, teknisen johtajan, tontin vuokrauksen ja mittaustoimen kyltit virastotalo Kanttilassa Pieksämäellä.
Pieksämäen tekninen toimi työskentelee Kanttilan tiloissa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Nykänen vetoaa oikeudessa muotovirheeseen

Jari Nykänen vaatii Itä-Suomen hallinto-oikeutta kumoamaan irtisanomisen.

Hänen mielestään irtisanomisessa tapahtui menettelyvirhe, koska hän ei saanut uutta varoitusta eikä mahdollisuutta tulla kuulluksi ennen päätöksen tekemistä.

Kaupungin mukaan aiempi varoitus oli yhä voimassa, koska sitä ei ollut missään vaiheessa peruttu. Virkasuhteen edellyttämää luottamusta Nykäseen ei enää ollut.

Kuuleminen järjestettiin Nykäsen ollessa sairaslomalla, eikä hän päässyt paikalle. Nykäsen mukaan hänen ei ollut terveydentilansa vuoksi mahdollista valmistella asiaa avustajan kanssa. Hän olisi toivonut, että kuulemista siirretään eteenpäin.

Pieksämäen hallintojohtaja Jukka Savolaisen mukaan mahdollisuus olisi ollut, koska valtaosa kirjallisesta aineistosta oli Nykäsen itsensä tuottamaa.

Lisäksi kaupunki osoitti oikeudessa, että sairasloma-aikanaan Nykänen oli tehnyt tietohakuja kaupungin virkamiehistä, luottamushenkilöistä ja heidän sukulaisistaan. Nykäsen mukaan hän teki vain yrityksiä koskevia hakuja teknisen lautakunnan pyynnöstä, eikä niihin kulunut aikaa kuin puoli tuntia.

Itä-Suomen hallinto-oikeus antaa ratkaisunsa maaliskuun aikana.

Pieksämäen kaupungin vaakuna virastotalon ulkoseinässä.
Kanttilan seinässä on Pieksämäen vaakuna. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Marraskuussa hallinto-oikeus kumosi Pieksämäen kaupungin vuonna 2021 tekemän päätöksen irtisanoa tarkastusinsinööri. Oikeus katsoi tarkastusinsinöörin toimineen silloisen esimiehensä hyväksymällä tavalla, eikä hänelle annettu varoitusta ennen irtisanomista.

Yle oli paikalla seuraamassa Itä-Suomen hallinto-oikeuden käsittelyä 5.2.2024. Lisäksi lähteenä on käytetty muun muassa kaupunginhallituksen ja -valtuuston pöytäkirjoja, asianajotoimisto BLF:n tekemää selvitystä ja energiaselvityksiä.

Suosittelemme