Biojätteen lajittelupakko lähestyy – Porin seudun omakotiasujat ovat innostuneet kompostoinnista

Tähän mennessä noin 3 500 pienkiinteistöä on ilmoittanut hoitavansa biojätteet kompostoimalla, mutta määrän uskotaan vielä kasvavan kevään aikana.

Henkilö laittaa porkkanankuoria biojäteastiaan.
Biojätteen keräys alkaa porrastetusti kesäkuun alussa. Vaihtoehtoisesti biojätteet voi kompostoida itse. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Kati M. Rantala

Kotitaloudet ovat lähteneet hyvin mukaan biojätteen erilliskeräyksen valmisteluihin Porin seudun kuntien omistaman jätehuoltoyhtiö Keräämön alueella.

Tähän mennessä noin 3 500 pienkiinteistöä on ilmoittanut hoitavansa biojätteet kompostoimalla, mutta määrän uskotaan vielä kasvavan kevään aikana.

Biojätteen keräyksen voi myös hoitaa yhdessä naapureiden kanssa. Kimppailmoituksia on tullut jo toistasataa.

Biojätteen keräys alkaa porrastetusti kesäkuun alussa. Kaikkien Keräämön keskustaajama-alueella sijaitsevien pienkiinteistöjen tulee ilmoittaa sitä ennen, miten aikoo biojätteen keräyksen toteuttaa.
– Jos Keräämö ei saa mitään ilmoitusta, niin pihaan tuodaan tuulettuva keräysastia. Vaihtoehtoisesti voi pyytää tuulettumattoman, kiinteäseinäisen astian, kertoo Keräämön viestintäpäällikkö Paula Kangasniemi.

Mikä ihmeen tuulettuva astia?

Tuulettuva keräysastia on herättänyt ihmetystä alueen asukkaissa. Sen on pelätty muun muassa houkuttelevan rottia, jos hajut leviävät tuuletusrei'istä ympäristöön. Kangasniemi torppaa pelot nopeasti.

– Märkä biojäte haisee, mutta kun se pääsee tuulettumaan ja kuivumaan samalla, jäte ei enää haise. Sen ansiosta tyhjennysvälin voi pidentää neljään viikkoon.

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee omakoti- ja pientaloihin kesällä. Porin seudulla kuntien jätehuoltoyhtiö Keräämön alueella tämä koskee noin 19 000 taloutta.
Keräämö odottaa alueensa pohjoispuolella olevien kiinteistöjen lähettävän ilmoituksensa huhtikuun 15. päivään mennessä ja eteläisen alueen kiinteistöjen toukokuun loppuun mennessä.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme