Akkutehtaan haitalliset kemikaalit voitaisiin puhdistaa kokonaan jätevesistä, mutta se olisi kallista

Laitoksen on tarkoitus kerätä Haminan akkutehtaan tuotannossa syntyvä natriumsulfaatti talteen jätevesistä. Tehtaan ympäristöluvasta on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

Havainne kuva Haminaan rakennettavasta käsittely- ja kierrätyslaitoksesta sekä akkumateriaalitehtaasta
Havainnekuva Haminaan suunnitellusta akkumateriaalitehtaasta sekä käsittely- ja kierrätyslaitoksesta. Kuva: CNGR Finland
Olli-Pekka Toivanen

Haminaan suunnitellun akkumateriaalitehtaan viereen suunnitellaan laitosta natriumsulfaatin talteenottamiseksi tehtaan jätevesistä.

Business Finland on myöntänyt sekä tehtaalle että laitokselle 15 miljoonan euron investointituet. Laitosprojektin takana on Suomen malmijalostuksen ja Adven oy:n yhteisyritys Adven-FMG Sodium Sulphate Solutions.

Tarkoitus on ottaa akkumateriaalituotannossa syntyvä natriumsulfaatti talteen ja muuntaa se lipeäksi ja rikkihapoksi, kertoo Advenin kemian -ja prosessiteollisuuden myyntijohtaja sekä Adven-FMG:n hallituksen puheenjohtaja Teemu Helistekangas.

Lipeä on tarkoitus hyödyntää uudelleen tehtaan raaka-aineena akkumateriaalien valmistuksessa.

– Alan yritykset Suomessa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa valmistautuvat siihen, että sulfaatti täytyy ottaa talteen ja selvittävät aktiivisesti eri vaihtoehtoja, Helistekangas sanoo.

Advenin suunnittelemalla menetelmällä ei Helistekankaan mukaan ole ikinä puhdistettu nimenomaan akkukemikaalien valmistuksesta syntyviä jätevesiä, vaikka se onkin käytössä muilla teollisuudenaloilla.

– Tätä varten teknologiaa myös pilotoidaan tällaisessa teollisessa mittakaavassa oikeanlaisella jätevedellä.

Rikkihappo hankala tuote

Teoriassa natriumsulfaatti voitaisiin kerätä tehtaan jätevedestä täysin, Helistekangas sanoo. Kyse on kuitenkin taloudellisesta kannattavuudesta.

– Käytettävä teknologia on kallista jo siinä tarvittavan sähkön vuoksi. Lisäksi osalle prosessissa syntyvistä tuotteista voi olla hyvin vaikea löytää asiakkaita.

Vaikka lipeä on yleisesti käytetty kemikaali, rikkihappoa ei merkittävästi tarvittaisi natriumsulfaattia päästävän tehtaan omiin tarpeisiin.

– Rikkihappo on myös haastavampi kemikaali matalan markkinahintansa ja ominaisuuksiensa vuoksi. Sitä on syövyttävänä materiaalina vaikea kuljettaa tietyissä väkevyysasteissa. Rikkihapon laimennos taas olisi hyvin kallista kuljettaa.

Haminan akkumateriaalitehtaan tonttialue ja infokyltti Haminan satamassa.
Akkutehtaalle on varattu tontti Haminan sataman läheisyydestä. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Monet akkualan toimijat suunnittelevat tällä hetkellä akkujen kiertojalostamista, Helistekangas sanoo. Niin sanotuissa ”mustan massan” jalostamoissa käytettyjen akkujen materiaalit kerättäisiin talteen. Tässä prosessissa rikkihapolle olisi käyttöä.

Ympäristöluvasta tehty valitus

Aluehallintovirasto (avi) myönsi Haminan akkutehtaalle ympäristöluvan helmikuussa. Lupa ei edellytä sulfaatin poistamista jätevesistä, mutta siinä on määritelty päästöarvot tehtaan jätevesille.

Puhtaan meren puolesta -yhdistys kertoo valittaneensa lupapäätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Kaakkois-Kymen yhdistyksen kanssa.

Helistekangas sanoo, että suunnitelmissa on käyttää laitoksella myös muita puhdistusteknologioita, kuten natriumsulfaatin kiteytystä.

– Senkin jälkeen pitäisi päättää, mihin kiteet käytettäisiin. Mikäli natriumsulfaattia käytettäisiin kaliumsulfaatin raaka-aineena ja edelleen lannoitteena, lopputuotteen markkinat eivät olisi tarpeeksi suuria.

Investointipäätöstä ei ole vielä tehty

Business Finland kertoo, että sekä tehtaan että laitoksen investointipäätökset tulevat voimaan vasta, kun viranomaisluvat ovat kunnossa ja yritykset ovat tehneet investointipäätökset.

Jos Haminan tehdas saisi valituskierroksen kautta velvoitteen natriumsulfaatin poistamiseen, Adven-FMG voisi silti edetä laitoksensa kanssa tekemällä investointipäätöksen, Helistekangas sanoo.

Aikaa investointipäätöksestä laitoksen käynnistämiseen voisi Helistekankaan mukaan kulua keskimäärin puolestatoista vuodesta kahteen vuotta.

Päivitetty 20.3. kello 10.56. Korjattu tieto valituksesta hallinto-oikeuteen muodosta ”on tekeillä” muotoon ”on tehty”.

Haminan akkumateriaalitehdas sai ympäristöluvan helmikuussa.

Suosittelemme