Kansallispuiston vatsatautiepidemia varmistui norovirukseksi

Norovirusepidemia vaikuttaa laantuneen, koska keskiviikon jälkeen maastosta ei enää ole tarvinnut evakuoida ketään.

penkki tunturin huipulla
Yli 20 vatsatautiin sairastunutta on evakuoitu moottorikelkalla tai helikopterilla Urho Kekkosen kansallispuistosta runsaan viikon aikana. Arkistokuva Kiilopään huipulta. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Pirkko Kukko-Liedes,
Sari Pöyhönen

Urho Kekkosen kansallispuistossa kuunvaihteessa puhjenneen vatsatautiepidemian syyksi on varmistunut norovirus. Lapin hyvinvointialueen mukaan laboratorionäytteiden analysointi valmistui tänään.

Epidemia osoittaa jo laantumisen merkkejä, sillä keskiviikon jälkeen sairastuneita ei ole tarvinnut enää evakuoida. Maastosta on evakuoitu yhteensä 21 vatsataudista kärsivää kuun vaihteesta alkaen. Sairastuneiden kokonaismäärää ei tiedetä, sillä osa heistä on päässyt pois maastosta omin voimin.

Infektioylilääkäri Markku Broas kehottaa silti edelleen pysymään poissa niistä taukopaikoista, joissa tautia on ollut. Taukopaikkoja on syytä välttää ainakin ensi tiistaihin saakka, jotta virus varmasti ehtii hävitä tiloista.

Sairastumisia tuli aluksi Salonlammen laavun, Rautulammin päivätuvan ja Luirojärven kämpän alueella. Keskiviikkona maastosta pelastettiin vielä seurue, joka oli liikkunut Kiilopään, Suomunruoktun, Tuiskunkurun ja Luirojärven alueella.

– Kansallispuistossa on 12. maaliskuuta saakka syytä välttää Salonlammen laavun, Rautulammen päivätuvan, Luirojärven kämpän, Suomunruoktun ja Tuiskukurun taukopaikkoja, vessoja ja laavuja. Näin estetään tartuntojen leviäminen pinnoilta. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää, Lapin hyvinvointialueen tiedotteessa kerrotaan.

Tautipaikkoja Urho Kekkosen kansallispuistossa
Urho Kekkosen kansallispuistossa kulkevien kannattaa välttää Rautulammen, Salonlammen, Luirojärven, Suomunruoktun ja Tuiskukurun tupia ainakin tiistaihin saakka. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap

Päivitetty grafiikka kello 17.02.

Suosittelemme