Rotat söivät kuollutta vasikkaa ulosteen peittämässä navetassa – iäkkäälle naiselle ehdollinen vankeustuomio

Iäkäs nainen väitti nautojensa joutuneen myrkytetyiksi. Oikeuden mukaan kuolleet eläimet menehtyivät nälkään ja janoon.

Laiduntavat lehmät ylläpitävät maatalousympäristön monimuotoisuutta. Pääasiassa laitumelle pääsee kuitenkin enää vain melko pienten tilojen karja.
Kuvituskuva. Kuvan nauta ei liity tapaukseen. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle
Antti Laakso

Porilainen iäkäs nainen on saanut puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Yle kertoi syytteestä helmikuun alussa. Naisella oli navetassaan 37 nautaa, joiden hoidon hän oli oikeuden mukaan laiminlyönyt.

Eläimet olivat metrin korkuisen ulostekerroksen peitossa, ja neljä eläintä oli kuollut. Navetassa oli rottia, jotka pyörivät varsinkin kuolleen vasikan raadolla.

Loputkin eläimet olivat huonossa kunnossa. Ulostelieju oli upottavaa, ja nautojen liikkuminen siinä oli hyvin vaikeaa.

Rikosten tekoaika oli joulukuun 2020 ja helmikuun 2022 välillä.

Jo joulukuussa 2020 naiselle oli annettu määräys eläinten olosuhteiden laittamisesta kuntoon.

Helmikuussa 2022 läänineläinlääkäri oli tehnyt tilalle tarkastuksen, jolloin paljastui, ettei nainen ollut noudattanut määräystä.

Oikeus ei uskonut tuomitun selitystä

Nainen puolustautui väittämällä joutuneensa vuosikymmenten ajan muun muassa poliisin vainoamaksi. Hänen näkemyksensä mukaan kuolleet eläimet oli myrkytetty.

Oikeus ei uskonut väitteitä vaan katsoi, että vuonna 1945 syntynyt nainen oli ollut kykenemätön huolehtimaan eläimistä muun muassa korkean ikänsä takia. Oikeus totesi, että nainen ei ollut hakenut apua, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Nainen oli jo aiemmin saanut sakot eläinsuojelurikoksesta saman navetan ongelmien takia.

Tarkastuseläinlääkäri arvioi oikeudelle, että tilalla oli liikaa eläimiä. Eläinten kuolemantapaukset johtuivat nälästä ja janosta, kun ne eivät päässeet liikkumaan liian ulosteen takia.

Tuomittu joutuu myös tuotantoeläimiä koskevaan eläintenpitokieltoon. Hän saa kuitenkin pitää vuohet, kukon ja kissan, joiden kanssa hän kertomansa mukaan asuu 1700-luvulla rakennetussa talossaan ilman juoksevaa vettä.

Suosittelemme