Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää oikeana varotoimenpiteenä, että oululainen Kotivara veti meetvurstieriä pois myynnistä, kun makkarasta löytyi hepatiitti E -virusta.
– Tuotteissa ei saa olla taudinaiheuttajia, toteaa epidemiologiaeläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne.
THL:n kyselytutkimuksen mukaan ainakin osa hepatiitti E-tartunnan saaneista 30 haastatellusta oli maininnut syöneensä myös Kotivaran tuotteita.
Rimhanen-Finnen mukaan sairastuneiden haastatteluissa kävi ilmi, että valtaosa altistuneista on syönyt meetvurstia tai salamia.
– Tarvitsemme lisätietoa elintarvikenäytteiden ja jäljitysten tuloksista, jotta voimme varmistua epidemian lähteestä ja arvioida sen laajuutta, Rimhanen-Finne kertoo.
Ruokavirasto tutkii parhaillaan meetvurstinäytteitä ja tekee meetvurstien raaka-aineiden jäljitystutkimuksia THL:n selvityksessä esiin tulleiden tietojen perusteella.
THL: Kuluttajien on hyvä tiedostaa riskit
Tällä hetkellä THL vertaa meetvurstista löytyneitä viruksia potilaista löytyneisiin viruksiin. Selvityksellä pyritään arvioimaan meetvurstin yhteyttä sairastumisiin.
Rimhanen-Finnen mukaan kuluttajien on hyvä tiedostaa, että hepatiitti E -virukset saattavat säilyä kylmäsavustetuissa kestomakkaroissa, jos virusta on ollut raaka-aineissa. Hepatiitti E -virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan.
Erityisesti immuunipuolustukseltaan heikentyneille hepatiitti E voi aiheuttaa vakavan, sairaalahoitoa vaativan maksatulehduksen.