THL: Hepatiittia sisältävän meetvurstin veto markkinoilta oli oikea toimi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Ruokavirasto tekee parhaillaan tutkimuksia, joissa pyritään jäljittämään meetvurstista löytyneen taudinaiheuttajan alkuperä.

Meetvursteja K-Supermarketissa
THL:n mukaan osa hepatiitti E:hen sairastuneista oli syönyt Kotivaran meetvurstia tai salamia. Arkistokuvan pakkaukset eivät liity tapaukseen. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Maaria Haikola

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää oikeana varotoimenpiteenä, että oululainen Kotivara veti meetvurstieriä pois myynnistä, kun makkarasta löytyi hepatiitti E -virusta.

– Tuotteissa ei saa olla taudinaiheuttajia, toteaa epidemiologiaeläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne.

THL:n kyselytutkimuksen mukaan ainakin osa hepatiitti E-tartunnan saaneista 30 haastatellusta oli maininnut syöneensä myös Kotivaran tuotteita.

Rimhanen-Finnen mukaan sairastuneiden haastatteluissa kävi ilmi, että valtaosa altistuneista on syönyt meetvurstia tai salamia.

– Tarvitsemme lisätietoa elintarvikenäytteiden ja jäljitysten tuloksista, jotta voimme varmistua epidemian lähteestä ja arvioida sen laajuutta, Rimhanen-Finne kertoo.

Ruokavirasto tutkii parhaillaan meetvurstinäytteitä ja tekee meetvurstien raaka-aineiden jäljitystutkimuksia THL:n selvityksessä esiin tulleiden tietojen perusteella.

THL: Kuluttajien on hyvä tiedostaa riskit

Tällä hetkellä THL vertaa meetvurstista löytyneitä viruksia potilaista löytyneisiin viruksiin. Selvityksellä pyritään arvioimaan meetvurstin yhteyttä sairastumisiin.

Rimhanen-Finnen mukaan kuluttajien on hyvä tiedostaa, että hepatiitti E -virukset saattavat säilyä kylmäsavustetuissa kestomakkaroissa, jos virusta on ollut raaka-aineissa. Hepatiitti E -virus tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan.

Erityisesti immuunipuolustukseltaan heikentyneille hepatiitti E voi aiheuttaa vakavan, sairaalahoitoa vaativan maksatulehduksen.

Suosittelemme