Olympiavoittaja keräsi varoja sotaa käyvälle Venäjän armeijalle, mutta on menossa Pariisin kisoihin neutraalina urheilijana

Ukrainan mukaan Pariisin olympialaisiin on pääsemässä venäläisurheilijoita, jotka ovat tukeneet maansa käymää sotaa. Kansainvälinen olympiakomitea on luvannut ryhtyä toimiin.

Taekwondon olympiavoittajan Vladislav Larinin mahdollinen osallistuminen Pariisin olympialaisiin on kuumentanut tunteita. Larin on osallistunut varojen keräämiseen sotaa käyvälle Venäjän armeijalle.
80-kiloisten sarjassa otteleva Vladislav Larin on hallitseva olympiavoittaja. Urheilijan toiminta on kiinnittänyt ukrainalaisten urheilupäättäjien huomion. Kuva: Matteo Ciambelli/Getty Images
Jelena Leppänen

– Ystävät. Meidän on aika yhdistyä ja tukea armeijaan värvättyjä poikia, jotka puolustavat nyt kotimaatamme.

Taekwondon hallitseva olympiavoittaja Vladislav Larin esiintyi loppuvuodesta 2022 Petroskoin kaupunginhallinnon julkaisemalla videolla, jonka avulla kerättiin rahaa Ukrainan sotaan lähetetyille venäläissotilaille.

Larinin osallistumisesta keräyskampanjaan kertoi muun muassa venäläissivusto Respublika.

Nyt 28-vuotias Larin on varmistanut kansainvälisen taekwondoliiton World Taekwondon (WT) karsintasysteemissä paikan Pariisin olympialaisiin. Kuten muut kisoihin matkalla olevat venäläiset ja valkovenäläiset, Larin on menossa Pariisiin neutraalin urheilijan (Individual Neutral Athlete) statuksella.

Ukrainassa tätä pidetään tyrmistyttävänä.

– Meistä on järkyttävää, että Larin sai luvan kilpailla kansainvälisesti. Hän on kerännyt avoimesti rahaa Venäjän armeijalle ja kuuluu (armeijaseura) TsSKA:han. Mitä todisteita tässä vielä tarvitaan? Ukrainan varaurheiluministeri Andrij Tšesnokov kommentoi Yle Urheilulle.

Venäläinen taekwondoka Vladislav Larin tuuletti olympiavoittoaan Tokiossa 2021.
Vladislav Larin kaappasi valmentajansa halaukseen varmistettuaan olympiakullan Tokiossa 2021. Kuva: Maja Hitij/Getty Images

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi joulukuussa, että venäläiset ja valkovenäläiset yksilöurheilijat saavat osallistua Pariisin olympialaisiin niin sanottuina neutraaleina urheilijoina.

Kisoihin pääsy vaatii oman lajin olympiakarsinnan selvittämistä mutta myös tiettyjen ehtojen täyttämistä. Urheilijat eivät saa esimerkiksi osoittaa julkista tukea Venäjän sodalle Ukrainassa tai kuulua maansa armeija- tai turvallisuuspalvelukoneistoon.

Kamppailulajeissa polemiikkia

Ukrainan urheilupäättäjien mukaan Pariisin kisapaikkaa ovat tavoitelleet useat venäläisurheilijat, jotka eivät täytä edellä mainittuja ehtoja.

– Kansainvälinen judoliitto on päästänyt kisoihinsa joukon venäläisiä urheilijoita, jotka ovat avoimesti osa TsSKA:ta ja joilla on armeijatittelit, ukrainalaisministeri Tšesnokov sanoo.

Etenkin kamppailulajeissa neutraaliustulkinnat ovat herättäneet kysymyksiä. Esimerkiksi painin arvokisoihin on päästetty urheilijoita, jotka ovat olleet mukana Vladimir Putinin hallinnon propagandatapahtumissa sodan syttymisen jälkeen.

Ukrainan varaurheiluministeri Andrij Tšesnokov kertoo videolla, miten Ukrainassa on suhtauduttu Vladislav Larinin kilpailemiseen kansainvälisissä tapahtumissa. Stillkuva: Thomas Søndergaard/Play the Game

Olympiakarsinnat selvittäneistä venäläispainijoista Zaur Ugujev ja Zaurbek Sidakov olivat Moskovassa Lužnikin stadionilla järjestetyssä Putinin tukikonsertissa maaliskuussa 2022.

Monia kansainvälisiä kamppailulajiliittoja on tuettu avokätisesti venäläisellä rahalla. Andrij Tšesnokov uskoo sen vaikuttavan siihen, keitä on päästetty kilpailemaan.

– En keksi, mitä muita syitä tällaiselle toiminnalle voi olla. Tiedämme hyvin, että esimerkiksi venäläiset judokat ovat osa armeijaa, vaikka he itse väittävät nyt muuta. Tuntuu, että he puhuvat mustaa valkoiseksi ja kansainvälinen lajiliitto vain nyökyttelee.

Lisätutkintaa tiedossa

Ukraina on tehnyt aktiivista vaikuttamistyötä pitääkseen tietyt urheilijat poissa kisoista. Maan poliitikot, urheilupäättäjät ja media ovat säännöllisesti yhteydessä KOK:hon ja Ranskan hallintoon.

Tšesnokov puhui aiheesta muun muassa helmikuussa järjestetyssä kansainvälisessä Play the Game -konferenssissa. Samassa tilaisuudessa ollut Kansainvälisen olympiakomitean hallituksen jäsen Kristin Kloster kertoi tuolloin, että KOK perustaa kevään aikana riippumattoman tutkintaryhmän, joka perehtyy olympiakarsinnat selvittäneiden venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden taustoihin.

Jos tutkintaryhmä löytää todisteita, ettei urheilija täytä neutraalin statuksen ehtoja, pääsy olympialaisiin evätään. KOK ei ole toistaiseksi kertonut, ketkä ovat mukana tutkintaryhmässä ja miten työtä käytännössä toteutetaan.

– Meidän kantamme on selvä. Emme halua kohdata venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita olympialaisissa, koska se sotii olympia-aatteen perusperiaatetta eli rauhaa vastaan. Se, etteivät Larinin kaltaiset, sotaa tukevat urheilijat pääse kisoihin, on edellytys sille, että Ukrainan joukkue on mukana, Tšesnokov sanoo.

Vaihtelevia käytäntöjä

Kansainvälisten lajiliittojen toiminta on vaihdellut jyrkästi, mitä tulee venäläisten ja valkovenäläisten kilpailemiseen.

Esimerkiksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on linjannut, etteivät kyseisten maiden urheilijat ole tervetulleita kansainvälisille areenoille niin kauan kuin sota Ukrainassa on käynnissä. Venäläiset ja valkovenäläiset yleisurheilijat eivät ole siis voineet tavoitella paikkaa kesän olympialaisiin.

Sama tilanne on joukkuelajeissa, kuten jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa tai beach volleyssa. KOK on päättänyt, etteivät Venäjän tai Valko-Venäjän joukkueet saa osallistua viiden renkaan kisoihin. Neutraalilla statuksella saavat kilpailla vain yksilöurheilijat.

Venäjän miesten lentopallomaajoukkue saavutti Tokion olympiakisoissa 2021 hopeaa.
Tokion olympialaisissa hopeaa saavuttanutta Venäjän miesten lentopallomaajoukkuetta ei nähdä varmuudella Pariisissa. Kuva: Alexander Safonov/Getty Images
Tennistähti Darja Kasatkina kuuluu harvoihin venäläisurheilijoihin, jotka ovat vastustaneet julkisesti Vladimir Putinin hallintoa.
Sen sijaan tennispelaaja Darja Kasatkinalla on hyvät mahdollisuudet selviytyä viiden renkaan kisoihin. Kasatkina on maailmanlistalla sijalla 12, hän on vastustanut julkisesti Venäjän käymää sotaa ja asuu ulkomailla. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Kieltävätkö venäläispomot osallistumisen?

Olympiakarsinnat ovat käynnissä pitkin kevättä ja kestävät monissa lajeissa alkukesään.

Venäläis- ja valkovenäläisurheilijoilla on mahdollisuudet päästä olympialaisiin useassa lajissa. Kokonaan oma kysymyksensä on, kieltääkö Venäjän johto urheilijoitaan osallistumasta Pariisin kisoihin.

Moni venäläinen urheilupomo pitää olympialaisten osallistumisehtoja ja neutraalia statusta nöyryyttävänä.

Maan olympiakomitean puheenjohtaja Stanislav Pozdnjakov on antanut useaan otteeseen ymmärtää, että osallistuminen kesän suurtapahtumaan olisi epäisänmaallinen teko.

Lue lisää: Analyysi: Venäläispomot tarjoavat rahaa ja kylvävät pelkoa, jotta urheilijat pysyisivät poissa olympialaisista – tavoitteena välttää iso nöyryytys

Muun muassa Venäjän voimistelu-, uinti- ja painonnostoliitot ovat ilmoittaneet, etteivät ne lähetä urheilijoitaan olympialaisiin tai niiden karsintakilpailuihin. Venäjän uimarit jättivät väliin helmikuussa Qatarissa järjestetyt pitkän radan MM-kisat.

Helmikuun lopussa Vladimir Putin kehotti maan olympiakomiteaa tekemään konkreettisen ehdotuksen, miten Pariisin kisojen kanssa pitäisi toimia.

Venäjän olympiapomot ovatkin järjestämässä pian kokousta, jossa päätetään, suositteleeko järjestö urheilijoille pysymistä kotona ja keskittymistä syksyllä järjestettäviin Ystävyyden kisoihin.

Edit: Korjattu kansainvälinen taekwondoliitto ITF:stä WT:ksi (World Taekwondo).

Suosittelemme