Kimi Räikkönen juhli voittoa ennen kuin Ferrarin huippulupaus oli syntynyt – tällainen on kohuttu Oliver Bearman

18-vuotias Oliver Bearman tekee Ferrarilla yllättävän F1-debyytin. Hän on sarjan kaikkien aikojen kolmanneksi nuorin kuljettaja.

Oliver Bearman
Ollie Bearmanista tulee lauantaina kaikkien aikojen kolmanneksi nuorin F1-kisaan startannut kuljettaja. Kuva: Getty Images
Joel Sippola,
Jussi Jäkälä

Saudi-Arabian F1-viikonlopussa nähdään yllättävä debyytti, kun 18-vuotias Oliver Bearman tuuraa leikkaukseen joutuvaa Ferrari-kuski Carlos Sainzia. 29-vuotiaan espanjalaiskuljettajan umpilisäke on tulehtunut.

Bearman sai pikahälytyksen perjantaina, ja häneltä jäi torstaina ajetut kahdet vapaat harjoitukset väliin. Perjantain vapaissa harjoituksissa hän oli lupaavasti kymmenes.

Myös aika-ajoissa häneltä nähtiin ryhdikästä menoa. Hän oli 11:s jääden vain niukalla erolla viimeisestä osiosta.

Kauden toisessa osakilpailussa paalupaikan valloitti Red Bullin Max Verstappen ennen Ferrari-kuski Charles Leclerciä. Red Bullin Sergio Perez ujutti autonsa kolmosruutuun.

Vuonna 2005 syntynyt brittikuski on Ferrarin oma akatemiakuljettaja. Hän ajaa tänä vuonna toista kauttaan F2-sarjassa Preman huipputallissa. Viime vuonna hän oli tulokaskaudellaan kuudes.

F1-debyytistä erityisen mielenkiintoisen tekee se, että Bearman ajoi paalupaikalle torstaina ajetuissa F2-aika-ajoissa. Ferrari-tuurauksen takia häneltä jää kuitenkin viikonlopun molemmat F2-kisat ajamatta.

Ferrari-debyytti on Bearmanille kaksipiippuinen juttu. F2-mestaruuskamppailun osalta hän antaa reilusti tasoitusta kilpakumppaneilleen. Avausviikonloppuna Bearman jäi kokonaan pisteittä tallin heikon suorituskyvyn takia.

Toisaalta yllättävää näytönpaikkaa Ferrarilla ei voi vain yksinkertaisesti jättää käyttämättä.

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen juhli ensimmäistä F1-voittoaan vuonna 2003 Malesiassa. Kuva: Getty Images
Michael & Fernando Alonso.
Fernando Alonso (oik.) juhli F1:ssä osakilpailuvoittoja jo ennen Oliver Bearmanin syntymää. Kuva: Bongarts/Getty Images

Ei todistanut Räikkösen avausvoittoa

Vuonna 2005 syntyneestä Bearmanista tulee yksi kaikkien aikojen nuorimmista F1:ssä kisaviikonlopun ajaneista kuljettajista. Häntä nuorempia ovat olleet ainoastaan vain 17-vuotiaana debytoinut Max Verstappen sekä Lance Stroll.

Suomalaisittain hauska tilastofakta on se, että Bearman on ensimmäinen F1:ssä ajanut kuljettaja, joka on syntynyt Kimi Räikkösen ensimmäisen voiton jälkeen. Räikkönen voitti avauskisansa maaliskuussa 2003 Malesian Sepangin radalla.

Myös lajin kaksinkertainen MM-voittaja, edelleen F1-sarjassa ajava 42-vuotias Fernando Alonso pystyi voittamaan kyseisellä kaudella. Alonso voitti Bearmanin syntymävuonna ensimmäisen kuljettajien maailmanmestaruutensa.

Moni ajatteli, että Ferrarille ensi kaudeksi siirtyvästä Lewis Hamiltonista tulee ensimmäinen brittikuljettaja italialaistallissa sitten vuoden 1990 ja Nigel Mansellin. Kyseisen pitkän putken päätti kuitenkin 18-vuotias keltanokka.

Oliver Bearman
18-vuotias Oliver Bearman joutui kovaan paikkaan vaativalla radalla. Kuva: Getty Images

Ensi kaudella F1-kisakuskina?

Vaikka Bearman joutui kylmiltään kovaan paikkaan, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh kuitenkin muistuttaa, että Bearmania on valmisteltu tällaisiin tilanteisiin. Reilun kahden vuoden ajan Ferrarin akatemiaan kuulunut huippukyky on päässyt ajamaan F1-simulaattorilla.

Viime kaudella hän pääsi ajamaan muutamissa vapaissa harjoituksissa Haasin autolla.

– Hän on päässyt kokeilemaan myös Ferraria. Valmius ajaa on korkealla tasolla. Toki formula ykkösten ja formula kakkosten ero on melkoinen, mutta F2-auto on rasittavampi ajettava kuin F1-auto, Midlh tuumii.

Ferrari on tunnettu siitä, ettei sinne niin vaan pistetä nuoria kuljettajia. Ennen Bearmania edellinen Ferrarilla F1-debyyttinsä ajanut kuljettaja on Art Merzario peräti 52 vuoden takaa. Tallin nykyinen tähtikuljettaja Charles Leclerc ajoi Ferrarilla ensimmäisen kerran ollessaan 21-vuotias, mutta ennen sitä hänellä oli vyöllään yksi F1-kausi Sauberin puikoissa.

Oliver Bearman
Oliver Bearman on Ferrarin akatemian helmi. Hän kärkkyy kisapaikkaa ensi kaudelle. Kuva: Getty Images

Yllättävään tuurauskisaan voi liittyä myös omat riskinsä. Mildh pitää kuitenkin näyttöpaikkaa enemmän mahdollisuutena.

Leclerc ja Sainz ovat muodostaneet Ferrarilla tasaisen kovan kaksikon. Ensimmäistä kisaansa ajavalta Bearmanilta ei voi odottaa heti samanlaista tasoa. Ferrarin auto on kuitenkin kilpailukykyinen, mikä tuo pientä helpotusta debyyttiin.

Bearmanin uskotaan ajavan ensi kaudella F1-kisakuskina Haasilla.

– Tuolla Ferrarin autolla voi päästä podiumille. On tärkeää, että hän vetää kilpailun tasaisesti ja pääsee ennen kaikkea maaliin. Tämä on hänelle tärkeä näytönpaikka, sillä hän hakee ensi kaudeksi F1-ajopaikkaa. Veikkaan, että tämän kauden jälkeen aika moni paikka vaihtuu, joten hän voi päästä siihen rulettiin mukaan, Mildh sanoo.

Formula ykkösten kauden toinen osakilpailu ajetaan lauantaina Saudi-Arabiassa.

Suosittelemme