Video: Pelaaja peitti kasvonsa, kun tajusi kohtalokkaan virheensä – snookerin shootoutin SM-kulta ratkesi dramaattisesti

Jyväskyläläispelaaja maksoi kalliin hinnan, kun hän unohti snookerin nopeaan pelimuotoon liittyvän erityissäännön.

Snookerin shootoutin SM-kullan dramaattinen ratkaisu.
Atte Husu

SM-viikko jatkuu Jyväskylässä vielä sunnuntaina. Näet aikataulut ja Ylen lähetystiedot tästä artikkelista.

JYVÄSKYLÄ. Urheilulajien kokoontumisajoina tunnettu SM-viikko on järjestetty vuodesta 2016. Tänä vuonna Jyväskylässä pidettyyn tapahtumaan liitettiin uusi laji, kun snookerpelaajat kisasivat SM-mitaleista nopeassa shootout-pelimuodossa.

Tavallisessa snookerissa erien ja otteluiden kestoja ei ole rajoitettu, mutta shootoutissa kamppailu kestää vain 10 minuuttia. Voittaja on kahdesta pelaajasta se, kumpi tekee enemmän pisteitä.

Tämän lisäksi shootoutissa on muutama muu normaalista poikkeava sääntö.

Yhtenä sellaisena pelaajalla on ottelun alussa vain 15 sekuntia aikaa suorittaa jokainen lyöntinsä. Näin mennään ensimmäiset viisi minuuttia. Jälkimmäisellä vitosella lyöntiaika pudotetaan 10 sekuntiin. Näin ollen pelaajilla ei ole normaaliin tapaan aikaa esimerkiksi muuttaa lyöntivalintaansa tai vaikkapa suorittaa tähtäystään uudelleen.

Lisäksi erityisenä sääntönä jokaisesta pelaajan tekemästä virheestä vastustaja saa vapaan käsipallon – vastustaja voi siis aloittaa lyöntivuoronsa asettamalla valkoisen lyöntipallon kädellään minne tahansa päin pöytää. Ja toisin kuin snookerissa yleensä, jokaisessa turvalyönnissä jonkun pöydällä olevista palloista on osuttava valliin.

Lauantaina jyväskyläläisen Esa Oikarisen ja turkulaisen Toni Savosen välinen shootoutin SM-finaali ratkesi juuri kahteen viimeksi mainittuun sääntöön.

Kaksikosta kokeeneempi ja menestyneempi Oikarinen unohti vaadittavan vallikosketuksen lyödessään turvalyöntiä, ja Savonen repi käsipallosta tekemällään lyöntisarjalla johdon, jota Oikarinen ei onnistunut kuromaan umpeen.

– Esalla kävi vähän huonosti, että unohti sen vallisäännön. Olin vähän ulkona ennen sitä, mutta pääsin tuurilla mukaan.

– Tämä oli ensimmäinen iso voitto. Olen tosi tyytyväinen, Savonen sanoi.

Ratkaisevaa sääntösekaannusta edelsi Oikarisen onnekas punaisen pallon pussitus, jota hän ei olisi tajunnut ilman yleisön apua. Omalle istumapaikalleen matkalla ollut Oikarinen ryntäsi hämmentyneenä lyömään mustaa palloa.

– Se tilanne sekoitti pasmat täysin. En tajunnut yhtään, mitä olin tekemässä tai paljonko lyöntiaikaa oli jäljellä, Oikarinen kertoi.

Erityislaatuinen miljöö

Snookerpelaajille SM-viikon pelipaikkana toimi Jyväskylän Hipposhalli. Pöytä ja sitä ympäröivät katsomot oli rakennettu hallin keskelle. Ympärillä kamppailtiin SM-mitaleista muun muassa jousiammunnassa, taekwondossa, kahvakuulassa ja kädenväännössä.

Ympäristönä halli oli kaukana hiljaisista pelisaleista.

– Tykkäsin tästä tapahtumasta niin paljon, ettei finaalin moka jättänyt edes niin paljon hampaankoloon. Nautin, että sain pelata kaikki mahdolliset seitsemän peliä. Toivottavasti tämä shootout on SM-viikon ohjelmassa jatkossakin, Oikarinen sanoi.

Mestari jakoi Oikarisen näkemyksen.

– Puitteet olivat tosi hienot. Oli kiva päästä seuraamaan muitakin urheilulajeja. Shootout-formaatti on yleisöystävällinen ja tarjoaa snookerille kivan lisäelementin, Savonen sanoi.

Toni Savonen, snooker, monilajitapahtuma, SM-viikko 2024, Jyväskylä 9.3.2024.
Toni Savonen pääsi juhlimaan SM-voittoa shootout-snookerissa. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Taekwondo, monilajitapahtuma, SM-viikko 2024, Jyväskylä 9.3.2024.
Samaan aikaan Hipposhallissa tapahtui paljon muutakin. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Snooker, monilajitapahtuma, SM-viikko 2024, Jyväskylä 9.3.2024.
Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Kädenvääntö, monilajitapahtuma, SM-viikko 2024, Jyväskylä 9.3.2024.
Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures

SM-viikko jatkuu Jyväskylässä vielä sunnuntaina. Näet aikataulut ja Ylen lähetystiedot tästä artikkelista.

Suosittelemme