F1-sensaatiossa piilee yllättävä suomalaissauma – Tuukka Taponen, 17, hurjassa paikassa

18-vuotias Oliver Bearman häikäisi Ferrari-debyytissään. Suomen Tuukka Taponen kulkee samaa kehityspolkua.

Oliver Bearman
Charles Leclerc (oik.) ajaa kaksi seuraavaa vuotta Lewis Hamiltonin (vas.) tallikaverina. Sen jälkeen tiimikaveri on todennäköisesti Oliver Bearman. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

F1-kauden toinen osakilpailu päättyi Saudi-Arabiassa Red Bullin Max Verstappenin toiseen peräkkäiseen voittoon. Yllätyksettömässä kisassa kaksoisvoiton täydensi Sergio Perez ennen Ferrarin Charles Leclerciä.

Valtteri Bottaksen Sauber-tallin vauhti oli umpisurkeaa. Suomalainen oli maaliin tulleista viimeistä edellinen, 17:s.

Vaikka viime aikojen F1-kisat eivät ole tarjonneet urheilullisesti parastaan, puheenaiheita silti riittää pilvin pimein.

Kuka yllätti?

18-vuotias Oliver Bearman paikkasi erinomaisesti umpilisäkkeen leikkaukseen joutunutta Ferrarin 29-vuotiasta Carlos Sainzia.

Ferrarin oman akatemian kuljettaja sai pikahälytyksen perjantaina. Torstaina hän oli ajanut F2-sarjan aika-ajoissa paalupaikalle ja olisi lähtenyt lauantain pääkisaan ykkösruudusta.

Ferrari-paikkauksen takia nuorelta brittikuskilta jäi viikonlopun molemmat F2-kisat ajamatta. Bearman antoi kuitenkin Ferrarin puikoissa sellaiset näytöt, että hän jäi varmasti koko F1-maailman mieleen.

Oliver Bearman
Torstaina F2:ssa paalupaikalle ajaneella Oliver Bearmanilla ei ollut vielä hajuakaan siitä, että hän ajaisi seuraavana päivänä Ferrarilla. Kuva: Formula Motorsport Limited via G

Saudi-Arabian katurata on yksi sarjan vaikeimmista. Bearman viittasi haasteelle kuitenkin kintaalla ja oli aika-ajoissa lupaavasti 11:s jääden vain niukasti kymmenen parhaan ulkopuolelle.

Lauantaina ajetussa kisassa Bearman vakuutti kypsyydellään ja virheettömyydellään. Hän selätti vaikean lähtöpaikan ilman osumia ja teki muutaman kelpo ohituksen.

Hän oli lopputuloksissa seitsemäs ja toi italialaistallille kuusi tärkeää MM-pistettä. Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh häkeltyi kaikkien aikojen kolmanneksi nuorimman F1-kilpailijan kylmäpäisestä esiintymisestä.

Ollie Bearman
Ollie Bearman toi seitsemännella sijallaan Ferrarille tärkeitä MM-pisteitä. Kuva: Getty Images

– Aivan uskomattoman hieno suoritus. Nuoret kuljettajat tekevät tuloaan, ja tämä oli merkki siitä, että lähivuosina sarjaan on luvassa isoja kuljettajamuutoksia, Mildh viittaa nuoriin lupauksiin.

Ferrarin tallipäällikkö Fred Vasseur oli antanut keltanokalle ohjeeksi ajaa varmasti maaliin.

– Hänelle sanottiin, että älä ala sankariksi. Näissä tilanteissa kuljettajalle sanotaan, että aja tasaisia kierroksia ja tuo auto kotiin, ja sen hän teki hienosti.

Oliver Bearman
Isä David Bearman oli ylpeä pojastaan. Kuva: Getty Images

Mikä puhuttaa?

Bearmanin huippuonnistuminen on samalla koko viikonlopun suurin puheenaihe. Urakehitys on ollut huimaa. Viime kaudella F2-sarjassa hän sijoittui tulokkaana kuudenneksi saavuttaen useamman osakilpailuvoiton.

Tähän F2-kauteen hän lähti vahvana mestarisuosikkina, mutta on kahden kisaviikonlopun jälkeen ilman pisteitä. F1-tuuraus oli Bearmanilta kuitenkin sellainen näyttö, joka kuittaa F2-mestaruudenkin.

– Tulos oli niin kova, että se kuittasi kerralla melkein koko F2-kauden. Toki hänen pitää pärjätä siellä ja tämän ei pidä nousta päähän, mutta tämä oli merkittävä harppaus. Hän nousi heti varteenotettavaksi kuljettajaksi, jonka kanssa voidaan puhua F1-paikasta.

Tuukka Taponen
Tuukka Taponen kuuluu Ferrarin akatemiaan. Kuva: Formula Foto K

Mildh muistuttaa, että Bearmanin sensaatiomainen ajaminen on myös suomalaisittain merkittävä teko. Bearman valittiin Ferrari-akatemiaan vuonna 2021, jolloin ehdokkaiden joukossa oli myös Suomen superlahjakkuus Tuukka Taponen.

17-vuotias Taponen valittiin akatemiaan vuotta myöhemmin. Maranellossa asuva suomalainen säväytti alkuvuodesta voittamalla näytöstyyliin kovatasoisen Lähi-idän Formula Regionalin mestaruuden.

Myös Leclerc on kulkenut Ferrarin akatemiapolun. Ferrarin akatemiassa ei pullistele niin paljon lahjakkuuksia kuten vaikka Red Bullilla, mutta siellä on keskitytty laatuun. Leclercin ja Bearmanin esimerkit osoittavat, että italialaisjätti osaa löytää todelliset lahjakkuudet.

Charles Leclerc.
Charles Leclerc ja Oliver Bearman ovat Ferrarin akatemian kasvatteja. Kuva: Getty Images

Kolme kartingin MM-mitalia saavuttanut Taponen saattaa hyvinkin edustaa samaa jatkumoa. Ferrarin akatemian käyneet huiput ovat henkisesti valmiita koviin paikkoihin.

– Meidän pitää katsoa suomalaisen F1-tarinan jatkoa, sillä ei tiedä, miten Valtteri Bottakselle käy. Taponen on samanlaisessa putkessa Ferrarilla kuin Bearmankin. Voi tapahtua juuri samalla tavalla kuten Bearmanillekin kävi. Tämä lisää toiveita siitä, että Bottakselle saadaan suomalainen jatkaja, Mildh intoilee.

F2-kiireistään huolimatta Bearman on Ferrarin virallinen varakuljettaja.

– Sen takia Ferrarin putkessa pitää olla mukana. Hänen on pitänyt ajaa paljon simulaattoria. Ei ole pelkästään formula kakkosissa ajamista, vaan työtä Ferrarin F1-tallin kanssa. Tässä mielessä onkin mielenkiintoista nähdä, millaiseen kuljettajaputkeen Taponen pääsee.

Kuka floppasi?

Lance Stroll
Paine Lance Strollin ympärillä sen kuin kasvaa. Kuva: Getty Images

Formula ykkösissä jo kahdeksatta kauttaan ajavan Lance Strollin ahdinko sen kuin kasvaa. Viime kaudella heikosti ajanut 25-vuotias kanadalainen täräytti kisan seitsemännellä kierroksella Aston Martin -autonsa seinään.

Tallin osaomistaja on Strollin isä, Lawrence Stroll. Mildh sanoo, että muussa tapauksessa jo hyvin kokenut kuljettaja olisi jo potkittu pois.

– Se oli niin paha virhe, sillä hän törmäsi yksin ajaessaan kaiteeseen. Hän arvioi ajolinjan väärin, mikä on todella huono näyttö. Paine on valtava, minkä näki, kun hän nousi autosta pois. Toivottavasti häntä kohdellaan tallissa ammattimaisesti, jotta hän saisi homman kasaan.

Entä Bottas?

Valtteri Bottas.
Valtteri Bottaksen Sauberin vauhti on surkeaa. Kuva: Getty Images

Valtteri Bottaksen Sauber-tallin köröttely oli kamalaa katsottavaa. Bottas ja tallikaveri ja Zhou Guanyu olivat viimeisiä maaliin ajaneista kuljettajista.

Bottas ajaa tallissa kolmatta kauttaan. Vauhdin puolesta kaudesta on tulossa viime kauden tapaan tuskien taival.

– Sauberin kilpasuoritus oli kaiken kaikkiaan masentavaa, Mildh tiivistää.

Mildh ei halua kuitenkaan pistää suomalaista tikunnokkaan. Jo pitkään on ollut tiedossa, että autojätti Volkswagenin omistama Audi ottaa vuonna 2026 haltuunsa Sauberin tallin. Bild uutisoi viikolla, että Audi olisi ostanut koko tallin itselleen.

Mildh näkee, että ympärillä olevat isot muutokset ovat sekoittaneet kilpailutoimintaa.

– Audin mukaantuleminen tällä tavalla voi jopa hidastaa Sauberin kehitystä. Tämä vaatii Bottakselta todella paljon kärsivällisyyttä.

Mitä seuraavaksi?

Christian Horner
Red Bullin Christian Hornerin ympärillä oleva kohu ei ota laantuakseen. Kuva: Getty Images

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Albert Parkin radalla Australiassa. Ennen sitä puheenaihe Red Bullin ympärillä jatkuu varmasti kiivaana.

Epäasiallisesta käytöksestä syytetty tallipäällikkö Christian Horner on ollut pitkään kohun keskellä. Vyyhti on saanut uusia käänteitä harva se päivä, ja viikolla kerrottiin, kuinka Red Bull oli hyllyttänyt tallinsa työntekijänä toimivan naisen. Hän syyttää Horneria sopimattomasta käytöksestä.

Saagan tuorein käänne oli, että tallin neuvonantajana toimivan Helmut Markon epäiltiin vuotaneen Hornerin ja naistyöntekijän väliset viestit medialle. Red Bullin toimitusjohtaja Oliver Mintzlaff otti 80-vuotiaan Markon keskusteluun, ja monet ajattelivat, että tämän asema on uhattuna.

Red Bull
Helmut Marko, Max Verstappen, Christian Horner ja Sergio Perez saivat taas aihetta juhlaan kaksoisvoiton ansiosta. Tilanne tallin sisällä on silti kireä. Kuva: Getty Images

Tämän hetken tiedon mukaan Marko saa kuitenkin jatkaa tehtävässään. Mildh spekuloi, että Red Bullin sisäinen jännite saattoi näkyä Saudi-Arabian kisassa.

Kilpailun alussa Sergio Perez päästettiin varikolla holtittomasti Aston Martinin Fernando Alonson eteen, mistä Red Bull -kuski sai viiden sekunnin aikasakon sekä yhden rangaistuspisteen.

– Tällaisia mokia Red Bull ei ole juuri tehnyt. Juuri nämä kohdat ovat niitä, missä se epävarmuus voi näkyä. Maailman parhaan F1-tallin ei pitäisi tehdä tällaisia mokia, Mildh sanoo.

18-vuotias Ferrari-lupaus häikäisi
Oliver Bearmanin onnistuminen on hyvä merkki Suomen Tuukka Taposen kannalta.

Suosittelemme