Kommentti: 18-vuotias poika tuli paljastaneeksi F1-maailman suuren vääryyden

Nuoret superlupaukset eivät pääse formula ykkösissä kunnolla irti. Sensaatiomainen Oliver Bearman osoitti, että syytä olisi, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Joel Sippola.

Oliver Bearman
18-vuotias Oliver Bearman varasti huomion kauden toisessa F1-kisassa. Kuva: Getty Images
Urheilutoimittaja Joel Sippola.
Joel Sippolaurheilutoimittaja

– Tarvitsemme varikolle lisää talleja, jotta Oliver Bearmanin kaltaiset uskomattomat talentit saavat paikan loistaa.

Tunnettu F1-toimittaja Matt Gallagher puki Saudi-Arabian F1-kisan jälkeen sanoiksi sen, mitä monella sarjan seuraajalla oli päällimmäisenä mielessä. 18-vuotiaan Bearmanin yllättävä F1-debyytti Ferrarilla oli jotain sellaista, jota lässähteeseen tilaan ajautunut sarja kaipasi.

Ferrarin oman akatemian kuljettaja sai perjantaina pikahälytyksen Carlos Sainzin tuuraajaksi, kun kokenut espanjalaiskuski joutui umpilisäkkeen leikkaukseen. Siitä pyörähti liikkeelle tarina, joka hönki muuten tylsään ja yllätyksettömään F1-viikonloppuun aivan uudenlaista eloa.

Aidot tunteensa näyttänyt isä

Omanlaisekseen ilmiöksi nousivat Bermanin David-isän reaktiot tämän seuratessa varikolta poikansa edesottamuksia. Kun ennakkoluuttomasti ajanut brittikuski oli aika-ajoissa lähellä hipaista Jeddahin katuraradan valliin, mutta täräyttikin sen hetken neljänneksi nopeimman ajan, isän ilme oli paljonpuhuva.

Isä halasi poikaansa pitkään niin hienon aika-ajon kuin vieläkin upeamman kilpailun jälkeen. Reaktiot olivat niin vilpittömän aitoja, ettei sellaisia tunteita voi ostaa millään.

Ferrarin kaltaisen jättitallin autolla vaikealla katuradalla debytoinut Bearman sulatti lupaavalla aika-ajosuorituksellaan ja kisan seitsemännellä sijallaan muiden F1-kuljettajien sydämet. Kolminkertainen maailmanmestari Max Verstappen ja Ferrarin tähtikuski Charles Leclerc kehuivat aika-ajojen jälkeen kilpaa kaikkien aikojen kolmanneksi nuorimman F1-kuljettajan esitystä radalla.

Oliver Bearman
Isä David Bearman eli täysillä poikansa hurjan F1-debyytin tiimellyksessä. Kuva: Getty Images

– Hän teki todella ilmiömäistä jälkeä. Kaikki näkivät, mitä hän teki, harvoin kilpakumppaneilleen tunnustusta jakava Verstappen kehui lehdistötilaisuudessa.

Toimittajien edessä Bearmania hehkutti erikseen myös Lance Stroll, joka suhtautuu muuten median kysymyksiin nihkeästi.

Suomen Viaplayn haastattelun aikana useampi kuljettaja halusi tulla paiskaamaan teinisensaation kanssa kättä. Bearman itse hihkui innostuneena, kun hän kertoi saaneensa onnitteluviestin lapsuuden sankariltaan, neljä kertaa maailmanmestaruuden voittaneelta Sebastian Vetteliltä. Mitä iloa!

Viikonlopun kruunasi yleisön valinta päivän kuljettajaksi. Suurelle yleisölle entuudestaan tuntemattoman pojan Instagram-seuraajien määrä ponnahti muutamista sadoista tuhansista välittömästi miljoonaan.

Ollie Bearman
Oliver Bearman (vas.) sai viikonlopun aikana huomiota muilta kuljettajilta. Kuvassa myös George Russell ja Charles Leclerc. Kuva: Getty Images

Superlupausten vyöry

Vuonna 2005 syntyneen Bearmanin esimerkki osoittaa, miten helppoa suuren yleisön on huomata nuoren kuljettajan erityinen talentti. Etenkin kun formula ykkösiin tekee sellaisen sisääntulon, millaisen hän Saudi-Arabiassa teki.

Kun Red Bullin Max Verstappen on tuhonnut ylivoimaisuudellaan miltei kaiken jännityksen, F1 kaipaa kipeästi uusia raikkaita kasvoja, jotka antavat toivonkipinän paremmasta huomisesta kärkikamppailun osalta.

Viime vuonna piristysruiske oli tulokaskaudellaan palkintokorokkeelle ajanut McLarenin Oscar Piastri. Loukkaantunutta Daniel Ricciardoa tuurannut Liam Lawson teki puolestaan muutamassa kisassa lähes Bearmanin veroisen vaikutuksen. Fanit suuttuivatkin, kun 21-vuotias uusiseelantilainen ei saanut kisapaikkaa täksi kaudeksi.

Puuttuvan mestaruuskamppailun ohella formula ykkösten tämän hetken yksi suurimmista ongelmista on se, miten moni jo F1-tasolle kykenevä huipputalentti jää kuljettajaruletin ulkopuolelle. Sarjassa on vain kymmenen tallia ja 20 kuljettajaa, joten ajopaikat ovat tiukassa.

Liam Lawson
Mainiosti Daniel Ricciardoa tuurannut Liam Lawson jäi täksi kaudeksi ilman F1-kisakuljettajan paikkaa. Kuva: Getty Images
Theo Pourchaire.
Hallitseva F2-mestari Theo Pourchaire joutuu odottamaan F1-debyttiään ainakin ensi vuoteen. Kuva: Formula Motorsport Limited via G

Tilanteesta mutkikkaamman tekee se, että kaikilla formula ykkösten huipputalleilla on omat kuljettaja-akatemiansa, mutta samaan aikaan nämä organisaatiot haluavat pitää F1-tallissaan kokeneita tähtiluokan kuljettajia. Vaihtoehdoiksi jääkin RB:n, Sauberin ja Haasin kaltaisia pienempiä talleja.

Mutta kun vaikka Mercedeksellä on vahva linkkinsä Williamsille, se nakertaa Ferrarin kuljettajalupauksilta vaihtoehtoja ja toisinpäin. Kun lisäksi muutama paikka on vuorattu Lance Strollin ja Logan Sargeantin kaltaisille toheloille, tuoleja ei vain yksinkertaisesti ole.

F1:ssä jyllää kuitenkin lähivuosina muutoksen tuulet. Jopa 12 tämän kauden kuljettajista on vailla sopimusta vuodesta 2025. Sarjassa on tällä hetkellä useita Valtteri Bottaksen, Daniel Ricciardon ja Kevin Magnussenin kaltaisia kolmekymppisiä kuljettajia, joiden F1-tähti on sammumassa.

Seuraavan kahden kauden aikana jopa puolet sarjan nykyisestä kuskikokoonpanosta menee uuteen uskoon. Samalla F1:ssä nähdään Bearmanin, Lawsonin, Theo Pourchairen ja Kimi Antonellin kaltaisten uuden sukupolven huippukuljettajien vyöry. Sitten Bearmanin kaltaista F1-herkkua on tarjolla faneille oikein urakalla.

18-vuotias Ferrari-lupaus häikäisi
F1-asiantuntija Jukka Mildh hehkutti Oliver Bearmanin suoritusta.
Kimi Antonelli
17-vuotias Kimi Antonelli saattaa ajaa F1:ssä jo vuonna 2025. Kuva: Formula Motorsport Limited via G

Suosittelemme