Ruotsia juhlittiin maanantaina sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä.

Ruotsin lippu nostettiin salkoon Naton päämajassa – Yle seurasi

Brysselissä juhlistettiin tänään Ruotsin liittymistä Naton jäseneksi.

Veikko Eromäki
Salla Vuolteenaho
Minna Pärssinen

Tästä on kyse

  • Ruotsista tuli viime viikolla sotilasliitto Naton 32. jäsenvaltio. Tänään Ruotsin jäsenyyttä juhlistettiin lipunnostoseremonialla ja puheilla Naton päämajassa Brysselissä.
  • Puheita pitivät Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Ruotsin lippu nousi salkoon noin kello 13 Suomen aikaa.
  • Suomi ja Ruotsi hakivat Naton jäsenyyttä yhtä aikaa toukokuussa 2022, mutta Suomesta tuli jäsen jo viime vuoden huhtikuussa. Ruotsin kivikkoinen jäsenyysprosessi kesti miltei kaksi vuotta.
  • Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kaikki pohjoismaat ovat Naton jäseniä.
Veikko Eromäki

Lipunnostoseremonia on ohi

Ruotsin lippu on nostettu Naton päämajan edustalle muiden 31 jäsenmaan lippujen joukkoon. Valokuvaajat alkavat ottaa potretteja seremoniavieraista.

Ylen seuranta päättyy tähän.

Koko seremonia on nähtävissä Areenassa.

Veikko Eromäki

Ruotsin lippu nousee

Naton pääsihteerin ja Ruotsin pääministerin pidettyä puheensa Ruotsin lippu nostetaan salkoon Ruotsin kansallislaulun säestämänä.

Lipunnostoa seuraa Naton tunnussävelmä Nato-hymni.

Veikko Eromäki

Ruotsin delegaatio lippusaloilla

Ruotsin kruununprinsessa Victoria, pääministeri Ulf Kristersson ja Ruotsin delegaatio ovat kokoontuneet Naton lippusalkojen eteen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää puheen ennen lipunnostoa. Stoltenberg kiittää Nato-jäsenmaita ja Ruotsia ja toivottaa ruotsiksi kaikki ruotsalaiset tervetulleeksi Natoon.

Kristersson pitää myös puheenvuoron, jossa hän kutsuu Natoa maailman menestyneimmäksi rauhaaluovaksi järjestöksi. Kristersson kiittää Nato-liittolaisia.

– Te valitsitte meidät, ja me valitsimme teidät. Nyt Ruotsin lippu nostetaan Naton salkoon, parlamenttimme ja kansan tuella. Sen takia delegaatiossamme on mukana kruununprinsessan ja asevoimien komentajan lisäksi kaikkien poliittisten puolueittemme johtajat, Kristersson sanoo.

Veikko Eromäki

Vieraat valmistautuvat lipunnostoon sateisessa Brysselissä

Lipunnostoseremonian vieraat ovat kokoontuneet Naton päämajan eteen lipunnostoa varten. Brysselissä on sateista, joten vieraat ovat asettuneet telttakatoksen suojaan.

Veikko Eromäki

Tiedotustilaisuus ohi, Ruotsin lippu nousee noin kello 13

Tiedotustilaisuuden päätyttyä odotellaan lipunnostoseremoniaa, joka alkaa noin kello 13.

Veikko Eromäki

Stoltenberg: Ukrainasta tulee aikanaan Nato-liittolainen

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vastaa kysymykseen siitä, millainen sotilasliiton jäsen Ruotsista tulee.

– Ruotsista tulee omistautunut jäsen, koska sellainen Ruotsi on, omistautunut kansainväliseen yhteistyöhön.

Stoltenberg kehuu Ruotsin puolustusbudjettia, joka ylittää 2 prosenttia koko maan bruttokansantuotteesta. Stoltenberg kuitenkin muistuttaa, että koko sotilasliiton on lisättävä puolustuskuluja, jotta liitto voi vastata muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen.

Stoltenberg vastaa myös kysymykseen Ukrainasta ja maan Nato-pyrkimyksistä.

– Ukrainasta tulee Nato-liittolainen. Se on lähempänä sitä kuin ikinä aikaisemmin. Varmistamme tätä yhteensovittamalla Ukrainan asevoimia Nato-yhteistyöhön.

Stoltenbergin mukaan kyse ei enää ole siitä, tuleeko Ukrainasta Naton jäsen, vaan kyse on siitä, milloin Ukrainasta tulee Naton jäsen.

Stoltenbergin ja Kristerssonin tiedotustilaisuus on ohi.

Veikko Eromäki

Stoltenberg: Nato-liittolaisiin ei kohdistu välitöntä sotilasuhkaa, ja juuri se on sotilasliiton ansio

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhuu Naton kohtaamista uhkakuvista vastauksen yhteydessä.

– Tällä hetkellä Natoon ei kohdistu välitöntä sotilasuhkaa, Venäjä on sidottu Ukrainan sotaan. Mutta se on myös itse Naton ansiota: hyökkäys yhtä vastaan aiheuttaa reaktion koko liittoumalta.

Stoltenbergin mukaan Nato on näin onnistunut yhteisellä pelotteellaan estämään sotia jo 75 vuoden ajan.

– Olemme poistaneet kaikki väärinymmärrykset ja epäilykset Moskovassa sen suhteen, reagoisimmeko uhkiin, Stoltenberg sanoo.

Veikko Eromäki

Kristerssonilta kysytään Ruotsin ydinasekannasta

Toimittaja kysyy tiedotustilaisuudessa Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonilta, mikä maan kanta on Naton ydinasesuunnitteluun ja mahdollisiin Nato-tukikohtiin maan rajojen sisällä.

– Olemme avoimia kaikille asioille. En kuitenkaan näe välttämättä tarvetta sille, että Ruotsissa olisi Naton pysyviä tukikohtia tai ydinaseita.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vastaa kysymykseen kyseessä olevan Ruotsin oma päätös.

– Emme suunnittele ydinaseiden sijoittamista uusin kohteisiin jäsenmaissamme. Kuitenkin suunnittelemme jatkuvasti perinteisten joukkojen sijoittelua. Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmissa perustaa Ruotsiin uutta sotilasliiton ryhmittymää, Stoltenberg sanoo.

Veikko Eromäki

Kristersson: Tiedämme, että meihin kohdistuu suuret odotukset

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kiittää Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergiä ja kaikkia Nato-liittolaisia yhteistyöstä Nato-jäsenyyden edistämisessä.

– Olemme nöyriä, mutta myös ylpeitä. Tiedämme, että meihin kohdistuu suuret odotukset.

Kristerssonin kiittää myös ruotsalaisia yhteistyökumppaneita: paikalle Brysseliin saapunutta kruununprinsessa Victoriaa ja maan poliittisten puolueiden edustajia.

Kristersson näkee, että Venäjä tulee olemaan uhka transatlanttiselle yhteistyölle hamaan tulevaisuuteen asti. Tämän takia Ruotsi sitoutuu Ukrainan tukemiseen, koska Ukraina taistelee vapautensa lisäksi Euroopan vapaudesta, Kristersson sanoo.

Kristersson sanoo Ruotsin valmistautuneen Nato-jäsenyyteen jossain määrin jo edellisen 30 vuoden ajan, mutta eritoten viimeisen kahden vuoden aikana.

– Olemme saapuneet kotiin: vapauden ja turvallisuuden kotiin, Kristersson sanoo.

Kristersson sanoo odottavansa Nato-jäsenyyden tuomia velvoitteita ja tehtäviä innolla.

Suosittelemme