Kemi haluaa tutkia hyvinvointialueen vaihtamista – kaupunginhallitus oli asiasta yksimielinen

Kemin kaupunginhallitus esittää, että Meri-Lapin kehittämiskeskus käynnistää selvityksen maakunta- ja hyvinvointialuemuutoksen käynnistämisestä ja vaikutuksista Meri-Lapin alueella.

Harmaaseen huppariin pukeutunut mies seisoo oranssin seinän edustalla.
Meri-Lapin seutuhallituksen puheenjohtaja ja Kemin kaupunginhallituksen jäsen Kalle Huusko kertoo, että seutuhallitukselle ei ole tullut vielä virallista selvityspyyntöä Meri-Lapin liittämisestä Pohjois-Pohjanmaahan. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle
Taina Nuutinen-Kallio,
Jari Peltoperä

Kemin kaupunginhallitus esittää Meri-Lapin kehittämiskeskukselle, että se käynnistää viipymättä selvityksen maakunta- ja hyvinvointialueen muutoksen vaikutuksista Meri-Lapissa.

Kaupunginhallituksen mukaan tämän jälkeen arvioidaan seudullisesti edellytykset aloittaa hyvinvointialueen muutosprosessi ja toteuttaa mahdollisesti alueellinen kansanäänestys asiasta.

– Kaupunginhallitus on asiassa yksimielinen, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Tiitinen (sdp).

Tiitisen mukaan Pohjois-Pohjanmaahan liittymisestä on kaupunkilaisten keskuudessa puhuttu jo vuosia.

– Ainahan vaihtoehtoa on väläytelty ainakin sivulauseissa. Nyt kun asiasta tehtiin aloite, niin mahdollisuutta on selvitettävä, Tiitinen toteaa.

Kemissä vihreiden valtuustoryhmä ja viisi muuta valtuutettua teki helmikuun lopulla kaupunginvaltuustolle aloitteen hyvinvointialueen vaihtamisesta Lapista Pohjois-Pohjanmaalle.

Iso kokonaisuus

Meri-Lapin seutuhallituksen puheenjohtaja ja Kemin kaupunginhallituksen jäsen Kalle Huusko kertoo, että seutuhallitukselle ei ole tullut vielä virallista selvityspyyntöä Meri-Lapin liittämisestä Pohjois-Pohjanmaahan.

– Mutta heti kun sellainen pyyntö tulee, olen valmis puheenjohtajana ottamaan asian seutuhallituksessa käsittelyyn. Kyseessä on todella iso kokonaisuus, johon voi liittyä paljon näkökulmia myös koulutuksen ja teollisuuden suhteen, joten kaikki palaset täytyy ensin hahmottaa huolella, sanoo Huusko.

Meri-Lapin seutufoorumi kokoontui maanantai-iltana Tornioon keskustelemaan Lapin hyvinvointialueen palveluverkkorakenteesta.

Kemin kaupunginhallituksen päätöstä ei foorumin puheenvuoroissa kuitenkaan nostettu esiin.

Seutupäällikkö Sari Moisanen kertoo, ettei Meri-Lapin kehittämiskeskus ole käynyt Kemin kanssa vielä taustakeskusteluja mahdollisista selvitystöistä.

– Meidän täytyy kartoittaa, voimmeko toimia selvitysorganisaationa. Maakunnan ja hyvinvointialueen vaihtaminen vaatii samanlaista työtä kuin kuntajakoselvitys, Moisanen arvioi.

Seutupäällikkö tapaa Meri-Lapin kunnanjohtajia tällä viikolla. Hän arvelee, että Kemin avausta tullaan käsittelemään myös heidän kanssaan. Muista kunnista ei vastaavia aloitteita ole tehty.

– Maaliskuun lopussa on seutuhallituksen kokous, jossa asia otettaneen esille.

Päivitys: 11.3. klo 21.19 Lisätty Sari Moisasen kommentit.

Suosittelemme