Työttömyys Venäjän tilanteen vuoksi näkyy Etelä-Karjalan talous- ja velkaneuvonnassa

Etelä-Karjalan talous- ja velkaneuvonnassa asioivia piinaavat noussut korkotaso, kulutusluotot sekä pelaamisesta johtuvat ongelmat.

Velkajärjestelyhakemuksen täyttöä kuvituskuvassa.
Talous- ja velkaneuvojat Etelä-Karjalassa ovat huomanneet, että asiakkaaksi tullaan nyt hieman aikaisemmin tai pienemmällä kynnyksellä, kuin vielä pari vuotta sitten. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Tanja Hannus

Venäjän kaupan tyrehtyminen näkyy Etelä-Karjalan talous- ja velkaneuvonnassa.

Velkaneuvojat ovat huomanneet, että asiakkaina on nyt aiempaa enemmän Venäjän kaupan palvelualoilta työttömäksi jääneitä työntekijöitä ja entisiä yrittäjiä.

Havaintojen mukaan Etelä-Karjalassa on myös suhteessa enemmän asiakkaita, joilla on rikoksiin liittyviä velkoja, kuin pääkaupunkiseudulla.

Tilastotietoja ei ole, mutta neuvojien kokemusten mukaan asiakkaaksi hakeutumisissa näkyy jonkin verran myös työllistyminen, eli toive päästä eroon veloista, jotta palkasta ei tehtäisi ulosmittausta.

Omistusasumisesta pulmia

Velkaneuvojien kokemusten mukaan omistusasunnossa asuvien osuus on myös hienoisessa nousussa. Asuntolainan ja ylipäänsä korkojen nousu ovat nyt aiempaa enemmän esillä.

Johtava julkinen oikeusavustaja Saara Lukkarinen Lappeenrannan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta kertoo, että haasteita tulee entisestään lisäämään se, ettei omistusasuntoon saa enää asumistukea yhtä lailla kuin aiemmin.

Asuntokauppa käy kehnosti, joten asuntoa voi olla vaikea myydä.

– Meillä asioivilla omistusasujilla on havaintojemme mukaan asuntolainan lisäksi usein myös runsaasti kulutusluottoa, Lukkarinen kertoo.

Omistusasuminen on Etelä-Karjalassa yleisempää kuin pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla aiemmin työskennelleiden neuvojien mukaan Etelä-Karjalassa velat ja asuntolainat ovat määrällisesti pääkaupunkiseutua pienempiä.

– Pääkaupunkiseutua korkeammat työmatkakustannukset johtuvat täällä keskimäärin pidemmistä työmatkoista, joihin moni tarvitsee auton.

en person radar mynt i en glasburk och antecknar i en bok
Talous- ja velkaneuvonnan asiakaskunnassa ovat yliedustettuna pienituloiset sekä harkitsemattomasti käyttäytyvät.

Elämänhallinta hukassa

Velkaongelmaisilla on enemmän elämänhallinnan vaikeuksia kuin muilla suomalaisilla keskimäärin. Tyypillistä asiakasta ei ole, mutta yliedustettuna ovat pienituloiset sekä harkitsemattomasti tai impulsiivisesti käyttäytyvät.

– Myös pelaamisesta johtuvat ongelmat tuntuvat lisääntyneen, kertoo Lukkarinen.

Etelä-Karjalassa talous- ja velkaneuvontaan saa tapaamisajan parin-kolmen viikon päähän. Palvelua saa päivittäin myös puhelimitse.

Neuvonnan tarve on pysynyt Etelä-Karjalassa viime vuosina lähes ennallaan. Viime vuonna asiakkaita oli 637.

Asiakkaaksi tullaan nyt hieman aikaisemmin tai pienemmällä kynnyksellä, kuin vielä pari vuotta sitten.

– Tämä johtuu todennäköisesti tietoisuuden lisääntymisestä ja siitä, että muut viranomaiset, kuten ulosotto ja sosiaalitoimi, ohjaavat asiakkaita meille enemmän kuin aiemmin.

Suosittelemme