Tämä on syy, miksi Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa pysähtyi: Venäjä pelkää epäonnistumista ennen presidentinvaaleja

Zelenskyi kertoi Ukrainan asevoimien pysäyttäneen Venäjän etenemisen Itä-Ukrainassa. Asiantuntijat arvioivat tilannetta.

Ukrainalaiset sotilaat ampuvat haupitsilla Avdiivkan suunnalla.
Ukrainalaiset sotilaat ampuivat haupitsilla Avdijivkan suunnalla 27. helmikuuta. Kuva: Vitalii Nosach / EPA
Mikko Leppänen

Ukrainan asevoimat ovat pysäyttäneet Venäjän etenemisen Itä-Ukrainassa, kehui presidentti Volodymyr Zelenskyi maanantaina ranskalaisen BMFTV-televisiokanavan haastattelussa.

Zelenskyi myös sanoi, että Ukrainan armeijan tilanne on nyt parempi kuin viime kuukausina.

Suomalaiset asiantuntijat arvioivat Ylelle, että Zelenskyi on oikeassa siinä, että Venäjän suhteellisen nopea eteneminen länteen Avdijivkan kaupungin valtaamisen jälkeen on nyt pysähtynyt.

Pysähdyksen syynä ei välttämättä ole pelkästään Ukrainan asevoimien menestys.

Tauko Venäjän hyökkäyksessä johtuu viikonloppuna järjestettävistä Venäjän presidentinvaaleista, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström.

– Sotatilanteessa pidetään tauko, ettei mitään vakavaa pääse tapahtumaan, Forsström sanoo.

Hän uskoo, että vaalien jälkeen Venäjä alkaa pyrkiä jonkinlaiseen ratkaisuun rintamalla, luultavasti kevään ja kesän aikana.

Ukraina on laittanut alueelle parhaita joukkojaan hidastaakseen venäläisten etenemistä, sanoo sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö. Hän lisää, että Ukraina on myös pyrkinyt linnoittamaan näitä alueita vaikeuttaakseen Venäjän etenemistä.

Venäjä etsii heikkoja kohtia

Käihkö muistuttaa, että rintamalinja on tuhat kilometriä pitkä, eikä Ukraina pysty kaikkialla rakentamaan nopeasti linnoitteita.

Siksi Venäjä tekee pienemmillä yksiköillä hyökkäyksiä ja etsii heikkoja kohtia Ukrainan puolustuslinjoista, Käihkö sanoo. Jos tällainen heikko paikka löytyy, Venäjä voisi keskittää alueelle joukkojaan ja yrittää päästä Ukrainan puolustuksesta läpi.

Tällä hetkellä venäläisten miesvahvuus ja voimavarat eivät ole sellaisia, että ne riittäisivät ajamaan ylivoimalla läpi Ukrainan puolustuslinjoista, Forsström sanoo.

Siksi hän pitää mahdollisena, että presidentinvaalien jälkeen Venäjä alkaa voimistaa liikekannallepanoa sekä hakee tuhansia sotilaita reservistä ja kouluttaa heidät rintamalle.

Tutkijat katsovat, että Ukraina tarvitsisi nyt kipeästi lisää aseapua ja materiaalitukea lännestä. Muuten rintamatilanteen kehitys vaikuttaa Ukrainan kannalta hyvin vakavalta.

– Jos Ukraina ei tule lähikuukausina saamaan enemmän sotilaallista tukea, sitten on perusteltua kysyä, onko Ukrainalla resursseja puolustamiseen, Käihkö toteaa.

Käihkö arvioi, että oletettavasti Venäjän hyökkäykset tulevat jatkumaan. Hänen mukaansa Ukrainalla on nyt tarve esittää hyviä uutisia, jotta Ukrainan tukijamaat jatkaisivat ja lisäisivät tukeaan.

Pessimismi voi johtaa tilanteeseen, jossa tukijat alkavat miettiä, kannattaako Ukrainaa enää tukea, jos maalla ei ole voitonmahdollisuuksia, Käihkö sanoo.

Käihkön mukaan Ukrainalla on tällä hetkellä kolme ongelmaa. Maa kärsii ammus- ja materiaalipulasta, miehistöpulasta ja se aloitti puolustuslinnoitusten rakentamisen liian myöhään.

Ukraina on riippuvainen ulkopuolisesta aseavusta ja sitä maa pyrkii ratkomaan diplomatian keinoin. Linnoittaminen ja liikekannallepano sen sijaan ovat Ukrainan poliittisia päätöksiä, Käihkö sanoo.

Ukrainan armeija alaisuudessa toimiva venäläistaistelijoista koostuva Siperian pataljoona on julkaissut videon, jonka se sanoo kuvaavan hyökkäystä rajan taakse Venäjälle.

Ukraina yrittää nostaa sodan hintaa Venäjälle

Kaksi Ukrainan puolella taistelevaa venäläisistä koostuvaa taistelijaryhmää on kertonut sosiaalisessa mediassa, että ne ovat aloittaneet hyökkäyksen Ukrainasta käsin Venäjän puolelle.

Venäjä on myöntänyt, että se on torjunut rajan yli tehtyjä hyökkäyksiä Belgogradin ja Kurskin alueilla.

Ilmari Käihkö sanoo, että tällaiset iskut eivät ole yllätys. Ukraina on aiemmin uhannut levittää sotaa Venäjän maaperälle, jos Venäjä jatkaa ilmaiskuja ukrainalaisiin kaupunkeihin.

– Ukraina nyt yrittää nostaa sodan hintaa Venäjälle, ja sitä kautta vaikuttaa Venäjän halukkuuteen jatkaa tätä sotaa, Käihkö sanoo.

Ukrainan sotilastiedustelun tiedottaja sanoi ukrainalaiselle 24 Channel -televisiokanavalle, että venäläistaistelijoiden ryhmät toteuttavat operaatiota Venäjän alueella itsenäisesti, kertoo uutistoimisto Reuters.

Käihkö puolestaan sanoo, että venäläistaistelijoista koostuvat yksiköt toimivat ainakin jossain määrin Ukrainan asevoimien ja poliittisen johdon alaisuudessa. Siksi hänen mukaansa ei pidä olettaa, että nämä Ukrainan alueelta käsin toimivat ryhmät olisivat itsenäisiä toimijoita.

Käihkö arvioi, että Ukrainan kannalta sitä voi pitää onnistumisena, jos Venäjän puolella rajaa ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan ryhmien hyökkäyksen takia. Tämä nostaa sodan hintaa Venäjän hallinnolle.

Käihkö pitää toiveajatteluna, että tällaiset ryhmät voisivat valloittaa maa-alueita Venäjältä. Todennäköisesti hyökkäykset Venäjän maaperälle tulevat olemaan nopeita iskuja ja sen jälkeen perääntymisiä.

Pentti Forsström pitää Ukrainaa tukevien venäläistaistelijoiden iskuja merkkinä siitä, mitä Venäjän yhteiskunnassa tapahtuu.

Hän toteaa, että kaikki venäläiset eivät ajattele sodasta samalla tavalla kuin Venäjän valtionjohto.

Forsström painottaa, ettei hän tiedä millaisista osastoista ja miesmääristä Ukrainaa tukevissa venäläistaistelijoissa on kyse. Sitä hän pitää kuitenkin varmana, että näillä taistelijoilla ei ole enää asiaa Venäjälle, ellei maan hallinto muutu.

Suosittelemme