Energiasektorin metaanipäästöt edelleen huipussaan huolimatta öljy- ja kaasuteollisuuden lupauksista

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja kaasun, tuotanto ja käyttö aiheuttivat viime vuonna 120 miljoonan tonnin metaanipäästöt.

Kaasukenttä. Etualalla nurmikenttä.
Kaasuntuotantolaitos Grijpskerkissä Alankomaissa. Kuva: Corne Sparidaens / EPA
Petri Burtsoff

Huolimatta öljy- ja kaasuteollisuuden lupauksista vähentää metaanivuotoja, olivat maailmanlaajuiset metaanipäästöt vuonna 2023 lähellä kaikkien aikojen huipputasoa.

Asia käy ilmi Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuoreesta raportista.

Raportin mukaan fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja kaasun, tuotanto ja käyttö aiheuttivat viime vuonna 120 miljoonan tonnin metaanipäästöt.

Määrä on hieman edellistä vuotta korkeampi. Päästöt ovat pysyneet korkealla tasolla vuodesta 2019.

Suuri syy päästöjen kasvuun viime vuodesta olivat IEA:n mukaan vuodot fossiilisten polttoaineiden infrastruktuurista.

Öljy-yhtiöt sitoutuneet vähentämään metaanipäästöjään

Viime vuoden Dubain ilmastokokouksessa lähes 200 maata lupasi leikata metaanipäästöjä nopeasti ja tuntuvasti.

Aikaisemmin yli 150 maata oli jo sitoutunut vähentämään maailmanlaajuisia metaanipäästöjä vähintään kolmanneksella vuoden 2020 tasosta vuosikymmenen loppuun mennessä.

Lisäksi monet öljy-yhtiöt ovat luvanneet vähentää metaanipäästöjään vapaaehtoisesti osana Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman kumppanuusohjelmaa.

IEA:n mukaan yhtiöt kuitenkin edelleen piilottelevat metaanipäästöjään.

Järjestö on kuitenkin optimistinen tulevaisuuden suhteen ja uskoo uusien satelliittien auttavan seuraamaan ja valvomaan metaanivuotoja.

Aiemmin maaliskuussa teknologiayhtiö Googlen emoyhtiön Alphabetin rahoittama metaanipäästöjä seuraava satelliitti laukaistiin avaruuteen.

Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, joka on aiheuttanut noin kolmanneksen maapallon lämpötilan noususta sitten teollisen vallankumouksen.

Suosittelemme