Pelotteluista huolimatta asiakkaat eivät ole huolissaan siitä, tulevatko paketit perille ajoissa

Yle uutisoi torstaina, että esimerkiksi vaatetilauksia saattaa joutua odottamaan hyvinkin pitkään. Kuljetusyhtiöt kuitenkin rauhoittelevat nettishoppailijoita.

Yle tapasi ihmisiä pakettiautomaatilla Jyväskylässä.
Ada Lassuri

Meneillään oleva ahtaajien lakko vaikuttaa merkittävästi Suomen rahtiliikenteeseen.

Esimerkiksi verkosta tilattuja vaatteita saattaa nyt joutua odottamaan jopa muutaman kuukauden. Näin totesi Helsingin satamien rahtiliikenteen johtaja Vesa Marttinen Ylen torstaiaamuna julkaisemassa jutussa.

Tavarankuljetusyhtiöt kuitenkin vakuuttavat, ettei lakkotilanne juurikaan vaikuta pakettien kulkuun.

Esimerkiksi DB Schenkerin pakettipalvelujen johtaja Antti Jarva kertoo, että jakelu- ja runkoverkosto sekä terminaalipalvelut toimivat Suomessa normaalisti lakoista huolimatta.

Jarvan mukaan satamia koskettava poliittinen lakko ja lauttojen aikataulumuutokset aiheuttavat haasteita, mutta yhtiö on pystynyt ratkaisemaan niitä yhdessä lähettäjien kanssa.

Lakkojen aikaan haastateltiin ihmisä, vaikuttaako lakko ulkomaan pakettien liikkeisiin ja kulkuun.
Jyväskylässä Seppälän K-Citymarketin pakettiautomaatilla ei ollut ruuhkaa torstaina lounasaikaan. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Myös Matkahuollon ja Postnordin paketit kulkevat normaalisti. Postnordin toimitusjohtaja Johanna Starckin mukaan heidän omat kuljettajansa pääsevät ajamaan laivoista suoraan ulos, eli tarvetta ahtaajille ei ole.

Sen sijaan polttoaineen saatavuus saattaa Starckin mukaan aiheuttaa ongelmia.

Postin viestinnästä kerrotaan, että pienessä osassa kansainvälisiä rahtilähetyksiä saattaa olla viiveitä, mutta kaikki kansainväliset paketit ja kirjeet kulkevat kuitenkin normaalisti.

Posti kieltäytyi antamasta haastattelua vedoten siihen, että palvelut toimivat normaalisti.

”Hyvin pakattu lähetys kulkee perille”

Verkkokauppa.comin sijoittajasuhteista ja yhtiöviestinnästä vastaava Marja Mäkinen kertoo, etteivät asiakkaat ole kyselleet, vaikuttaako lakkotilanne kuljetuksiin.

Tilausten saapuminen perille ei huolestuttanut myöskään satunnaisia jyväskyläläisiä, jotka noutivat torstaina tilauksia pakettiautomaatista.

– Ei jännittänyt pätkääkään. Ajattelin, että kännykkään tulee kilahdus siinä vaiheessa, kun lähetys on tullut, ja niin tuli, toteaa Arvo Käppi.

ARVO KÄPPI Jyväskylä
Arvo Käppi tilaa tavaroita kun tarvitsee. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Myöskään Johanna Jormakka ei ajatellut asiaa. Hollannista tilattu paketti tuli viikossa.

Sen sijaan Mirja Norja tunnustaa, että paketin saapuminen perille ajoissa mietitytti hieman. Kiinasta lähetetty paketti saapui kuitenkin normaalisti.

DB Schenker, Matkahuolto ja Postnord eivät näe syitä, miksi verkkokauppatilauksista pitäisi nyt huolehtia. Tilauksia voi kaikkien mukaan tehdä tavalliseen tapaan, eivätkä paketit huku ainakaan lakkojen vuoksi.

– Hyvin merkitty ja pakattu lähetys kulkee luotettavasti perille, oli kyseessä palautus tai saapuva lähetys, toteaa DB Schenkerin Antti Jarva.

Suosittelemme