Etelä-Pohjanmaa on yhä koko Suomen lihamaakunta – sianlihaa tuotetaan lähes kolme kertaa niin paljon kuin naudanlihaa

Keski-Pohjanmaa sijoittuu lihantuottajana pienempien joukkoon, mutta Kokkola kiilaa lampaanlihan tuottajien kärkikaartiin. Se on kolmanneksi suurin lampaanlihan tuottaja koko maassa.

Porsaita syömässä Pukaran tilalla Kankaanpään Honkajoella.
Etelä-Pohjanmaalla tuotettiin viime vuonna 40,12 miljoonaa kiloa sianlihaa. (Kuvituskuva) Kuva: Minttu Villanen / Yle
Marja Aaltio

Sianlihan tuotanto laski viime vuonna koko maassa seitsemän prosenttia ja lampaanlihan yhdeksän prosenttia. Naudanlihan tuotanto puolestaan nousi hieman.

Etelä-Pohjanmaa on edelleen Suomen lihamaakunta. Alueella tuotettiin sian-, naudan ja lampaanlihaa yhteensä ylivoimaisesti eniten koko maassa viime vuoden aikana, yhteensä lähes 54 miljoonaa kiloa.

Tästä suurin osa eli 40 miljoonaa kiloa oli sianlihaa. Naudanlihaa tuotettiin vajaat 14 miljoonaa kiloa ja lampaanlihaa vain 0,06 miljoonaa kiloa.

Muita suuria sianlihantuottaja-alueita ovat Varsinais-Suomi ja Pohjanmaa. Varsinaissuomessa lihaa tuotettiin 38,6 miljoonaa kiloa ja tilastossa kolmanneksi kirivällä Pohjanmaalla reilut 33 miljoonaa kiloa.

Keski-Pohjanmaan lihantuotantomäärät poikkeavat selvästi muista pohjalaismaakunnista. Siellä lihaa tuotettiin vain 6,14 miljoonaa kiloa.

Vaikka Keski-Pohjanmaa sijoittuu lihantuottajana pienempien joukkoon, onnistuu Kokkola kiilaamaan kuntatilastossa lampaanlihan tuottajien kärkikaartiin. Se on kolmanneksi suurin lampaanlihan tuottaja koko maassa ja pohjalaiskunnista suurin.

Koko Suomessa lampaanlihan tuotanto oli 1,1 miljoonaa kiloa.

Suurimmat sianlihantuotantokunnat olivat Uusikaarlepyy, Huittinen, Loimaa ja Seinäjoki.

Naudanlihan tuotanto lisääntyi monessa maakunnassa. Eniten naudanlihaa tuotettiin Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Kuntatilaston mukaan naudanlihaa tuotettiin eniten Kiuruvedellä, Kuopiossa ja Kurikassa.

Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen Luken tuoreesta tilastosta.

Suosittelemme