Lohien kuoliotaudin hoitaminen päättymässä osassa Ahvenanmaata – Länsi-Ahvenanmaalla on ilmennyt vielä IHN-tautia

Uusia IHN-tapauksia ei ole löytynyt Föglögin alueelta. Ahvenanmaan Eckerössä jatketaan vielä tehostettua seurantaa kiertovesilaitoksista löytyneen tartunnan vuoksi.

Norjalaista merilohta kalatiskllä.
Kuvituskuva Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Niko Kettunen

Lohikalojen lHN- eli kuoliotautiepidemian hoitaminen on tulossa päätökseen Ahvenanmaalla, kertoo Ruokavirasto.

Ruokavirasto on purkanut Ahvenanmaan Föglön rajoitusvyöhykkeen, jossa hoidettiin tautia kesän ja syksyn 2021 ilmenneiden taudinpurkauksen vuoksi.

Kunnaneläinlääkärit tekivät tarkistuksia ja ottivat näytteenottoja Föglön alueella kahden vuoden ajan. IHN-virusta ei enää löytynyt, joten epidemiaan liittyvät rajoitukset purettiin ja Föglön rajoitusvyöhyke vapautettiin taudista.

Ruokaviraston mukaan IHN-taudin tehostettu seuranta jatkuu kuitenkin vielä Länsi-Ahvenanmaan rajoitusvyöhykkeellä, joka perustettiin vuoden 2022 tautitapauksien vuoksi.

Eckeröstä kiertovesilaitoksesta löytyi IHN-tartuntaa, joka oli samaa virustyyppiä, jota löytyi vuotta aiemmin kaakkoiselta Ahvenanmaalta sekä Tanskan kalanviljelylaitoksista.

IHN-tauti on viruksen aiheuttama kudoksen kuoliotauti, joka ei tartu ihmisiin. Ahvenanmaalle IHN-tautia aiheuttava virus kulkeutui tanskalaisesta kalanviljelylaitoksesta keväällä 2021 tuotujen kirjolohen poikasten mukana.

Suosittelemme