Suomeen perustetaan kaksi Naton uusien teknologioiden testikeskusta Ouluun ja Espooseen

Testikeskukset perustetaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Oulun yliopiston yhteyteen.

NATO NORTHSTAR ja päämaja taustalla.
Naton Diana:n tarkoituksena on tunnistaa puolustussektorin tulevia haasteita ja etsiä niihin teknologisesti innovatiivisia ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa. Arkistokuva. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Henna Korkala

Suomeen tulee kaksi Naton uusien teknologioiden testikeskusta sekä yrityskiihdyttämö.

Puolustusministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.

Päätöksen asiasta teki Naton Diana-aloitteen johtokunta. Diana tulee sanoista Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic. Suomi oli itse esittänyt testikeskusten ja yrityskiihdyttämön perustamista Suomeen.

Uusien teknologioiden testikeskukset perustetaan Espooseen ja Ouluun. Espoossa testikeskus tulee Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n yhteyteen Otaniemeen ja Oulussa yliopiston yhteyteen.

Kyberturvallisuutta ja 6G-teknologiaa

Otaniemen testikeskus keskittyy kyberturvallisen kommunikaation sekä kvantti- ja avaruusteknologioiden testaamiseen. Oulun yliopiston koordinoima testikeskus puolestaan tarjoaa yrityksille mahdollisuuden 6G-verkkoteknologioiden testaamiseen.

VTT perustaa yrityskiihdyttämön Otaniemeen yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Kiihdyttämö keskittyy tulevaisuuden kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologiaan. Sen palvelut on suunnattu erityisesti start-up- ja pk-yrityksille, joilla on vasta vähäistä kokemusta puolustus- ja turvallisuusalasta.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan kiihdyttämö ja testikeskukset kasvattavat Suomen tunnettavuutta ja suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Nato-maiden keskuudessa.

– Suomen vahva asema erityisesti uuden sukupolven kommunikaatio- ja kvanttiteknologioiden kehittämisessä on omiaan houkuttelemaan Suomeen alan toimijoita ja osaamista, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Naton Diana:n tarkoituksena on tunnistaa puolustussektorin tulevia haasteita ja etsiä niihin teknologisesti innovatiivisia ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa. Päätös Dianan:n perustamisesta tehtiin Brysselin huippukokouksessa 2021.

Suosittelemme