Naton harjoitus toi pohjoiseen yli 10 miljoonan euron potin

Nordic Response 24 -harjoitus toi hyvän tilin monille yrityksille. Puolustusvoimat kertovat, että harjoitus toi alueelle yli 10 miljoonaa euroa.

Panssarivaunu Nordic Responce 24 sotaharjoituksessa.
Nordic Response 24 -harjoituksen aikana Pohjois-Suomessa on harjoitellut noin yli 7 500 sotilasta. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Anni-Saara Paltto

Naton Nordic Response 24 -harjoitus on tuonut Pohjois-Suomen harjoitusalueelle tuhansien sotilaiden lisäksi myös paljon rahaa.

Puolustusvoimien mukaan liittolaiset ovat tilanneet Suomesta harjoitusta varten esimerkiksi polttoaineita, elintarvikkeita, tilapalveluja ja aurauksia.

Tehtyjen tilausten kokonaisarvo nousee noin 10,6 miljoonaan euroon.

Tämän lisäksi harjoitus on tuonut vipinää ja asiakkaita harjoitusalueella toimiville yrityksille ja palveluntarjoajille.

Nordic Response 24 -harjoituksen aikana Pohjois-Suomessa on harjoitellut noin 4 100 suomalaista, 3 000 ruotsalaista, 400 ranskalaista ja 50 englantilaista sotilasta.

Paikalliset suhtautuneet myönteisesti

Eniten harjoitus on näkynyt Enontekiöllä Hetan alueella. Puolustusvoimat ovat tehneet Enontekiön kunnan ja alueen toimijoiden kanssa yhteistyötä harjoituksen suunnitteluvaiheesta lähtien.

Enontekiön kunnanjohtajan Petri Härkösen mukaan kuntaa ja kuntalaisia on tiedotettu hyvissä ajoin ennen harjoitusta. Harjoituksen aikana Hetan kyläkeskuksen kaupoissa on näkynyt paljon asiakkaita ja panssarivaunuja on kulkenut pitkin teitä.

– Lentokentällä sijaitsi ruotsalaisten keskeinen huoltokeskus. Jos ajattelee tätä kaluston ja joukkojen määrää, ovat niiden aiheuttamat vauriot olleet erittäin vähäiset, Härkönen toteaa.

Naton suuri harjoitus on tarjonnut alueelle myös valtakunnallista ja kansainvälistä medianäkyvyyttä. Härkönen uskoo kuntalaisten suhtautuneen myönteisesti toimintaan jo ennen harjoitusta.

– Erittäin myönteinen suhtautuminen täällä on ollut harjoitteluun. Ainoat soraäänet, joita itse olen kuullut, ovat tulleet ulkopaikakuntalaisilta, sanoo Härkönen.

Enontekiön Hetassa kunnioitettiin liputuksella Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Kuvassa vasemmalta Ruotsin harjoitusjoukon johtaja prikaatikenraali Rickard Johansson, Enontekiön kunnanjohtaja Petri Härkönen ja maavoimallisen harjoituksen johtaja prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa.
Enontekiöllä kunnioitettiin liputuksella Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Kuvassa vasemmalta Ruotsin harjoitusjoukon johtaja prikaatikenraali Rickard Johansson, Enontekiön kunnanjohtaja Petri Härkönen ja maavoimallisen harjoituksen johtaja prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa. Kuva: PUOLUSTUSVOIMAT

Puolustusvoimat korvaavat vahingot

Puolustusvoimien mukaan paikalliset ovat tärkeä osa harjoitusta myös palautteen saamisen näkökulmasta. Puolustusvoimat saa harjoitusjoukkojen lisäksi alueen asukkailta ympäristönsuojeluun ja vahinkojen hallintaan liittyvää tietoa.

Yhteistyö paikallisten kanssa on sujunut hyvin.

– Tässä harjoituksessa on toistaiseksi kirjattu 33 ilmoitusta tapahtuneista vahingoista ja vaurioista, jotka ihmisiä on askarruttaneet. Luku on hyvin vähäinen tämän mittakaavan harjoitukselle, sanoo Nordic Response 24 -harjoituksen vaurio- ja vahinkoasioita käsittelevä kapteeni Toni Sulasalmi.

Tavanomaisimpia vaurioita ovat erilaiset teiden ja liittymien vaurioitumiset. Puolustusvoimien mukaan kaikki ilmoitukset kirjataan, tarkastetaan ja niiden johdosta ollaan yhteydessä asianosaisiin.

Suomi osallistui ensimmäistä kertaa Naton jäsenenä liittokunnan alueiden yhteisen puolustuksen harjoitteluun. Kyseessä on Puolustusvoimien historian suurin osallistuminen kansainväliseen harjoitukseen ulkomailla.

Nordic Response 24 kokosi maaliskuun alussa yhteen noin 20 000 sotilasta 14 eri maasta.

Suosittelemme