Arktinen kulkija suree, ettei pääse enää Venäjälle – Markku Heikkilä ei edes halua mennä Putinin maahan

Teemme arktista tutkimusta ja puolet siitä on kadonnut, Arktisen keskuksen Markku Heikkilä sanoo. Tottuneena Venäjän kävijänä hän tuntee surua siitä, että iso osa maailmaa on ikään kuin kadonnut.

Arktinen kulkija Markku Heikkilä suree, kun ei enää pääse Venäjälle. Eikä haluakaan mennä.
Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä kävi muun muassa Jamalin niemimaalla ja Ob-joella vuonna 2012. Koronan ja sodan myötä ”muuri” nousi Venäjän-matkojen esteeksi. Kuva Markku Heikkilän kotialbumista.
Sari Pöyhönen

Puolensataa kertaa Venäjällä käynyt Markku Heikkilä vieraili maassa ensimmäisen kerran vuonna 1987, kun itänaapurimme oli vielä Neuvostoliitto.

Viimeinen reissu oli juuri ennen koronarajoituksia. Ensin tuli korona ja sitten Venäjä laajensi sotaa Ukrainassa.

– Tuli sellainen muuri, ettei siitä enää läpi mennä. Se on myös henkinen muuri, Heikkilä sanoo.

Hän tuntee surua ja haikeutta, mutta ymmärtää, ettei Venäjälle enää pidetä yhteyksiä ainakaan virallisella tasolla.

– Iso osa maailmaa katosi noin vain, eikä sille mahda mitään. Mutta näinhän tämän täytyy mennä, koska Venäjän politiikalla ei ole mitään laitaa.

Heikkilän mukaan ihminen menettää ”toisen todellisuuden”, kun ei enää käy Venäjällä katsomassa asioita hieman erilaisesta näkökulmasta.

– Pidin siitä, että asiat olivat jollain tavalla toisin, kuin täällä Euroopassa. Kaiken ei pidä olla saman standardin mukaista.

”On syytä välttää yhteydenpitoa Venäjälle”

Heikkilä on menettänyt myös venäläisiä ystäviä ja kollegoita. Hän muistuttaa, että yhteydenpito Venäjällä asuviin venäläisiin voi aiheuttaa ongelmia.

– Ei voi tietää, mitä viestien vastaanottajalle tapahtuu, koska kaikkea seurataan ja kontrolloidaan tällä hetkellä. On syytä välttää yhteydenpitoa. Niin surkeaa kuin se onkin.

Hänellä ei ole ”harmaintakaan aavistusta”, mitä useimmille kollegoille ja tutuille on tapahtunut.

– Minun on vaikea kuvitella, että he iloisesti kannattaisivat uutta systeemiä, mutta siellä vaihtoehdot ovat aika vähissä.

Kerrostalo ja vuori taustalla, etualalla Lenin-patsas.
”Tavoitteemme on kommunismi”, lukee Barentsburgissa Huippuvuorilla venäläisen kaivoskaupungin muistomerkissä. Kuva Heikkilän matkalta vuonna 2018. Kuva: Markku Heikkilä

Heikkilä työskentelee Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkönä. Tutkimuksellista yhteistyötä ei enää ole lainkaan ja se on suuri menetys tieteelle.

– Teemme arktista tutkimusta ja puolet siitä on kadonnut. Venäjä on puolet koko arktisesta alueesta.

Yli kuusikymppinen Heikkilä ei todennäköisesti ehdi työuransa aikana enää vierailla Venäjällä. Hän haaveilee, että voisi eläkevuosinaan kuitenkin matkustaa junalla Pietariin ja sen kahviloihin.

Tietyillä ehdoilla.

Mies katsoo kameraan, kädessä kirja.
Mies katsoo kameraan, kädessä kirja.

Pitäisi olla tunne, että pahuus on poissa. Ei asioiden tarvitse järjestyksessä olla, mutta ilmapiiri on ratkaiseva.

Se taas edellyttää, että vallan tai suhtautumisen valtaan on täytynyt muuttua. Milloin ja kuinka se tapahtuu, sitä on mahdoton sanoa.

Neuvostoliiton aika kesti 70 vuotta. Nyt on eletty uutta, presidentti Vladimir Putinin aikaa.

– Kyllä asiat muuttuvat, mutta milloin ja mihin suuntaan, se on eri asia. Venäjän historia on heiluri. Eivät asiat siellä paikalleen jää.

Hän ei olisi uskonut, että Putin veisi Venäjän diktatuuriin.

– Kuvittelin, että Venäjällä ihmiset eläisivät omaa, puolianarkistista elämäänsä ja valta touhuaisi, mitä touhuaisi. Mutta siitä tulikin kontrolliyhteiskunta.

Luminen maisema venäläisestä kaupungista, taustalla neuvototyylisiä kerrostaloja, etualalla tyypillinen venäläinen autotallialue, koira ja pari autoa.
Kuva Heikkilän viimeiseltä matkalta Venäjälle, Zapoljarnyin kaupungista Petsamon alueella alkuvuonna 2020. Kuva: Markku Heikkilä

Heikkilä huomasi vuoden 2014 eli Krimin valtaamisen jälkeen, että yhteistyötä alkoi olla yhä vähemmän Venäjältä Suomeen ja länteen. Yhtäkkiä ei enää ollu projekteja ja seminaareja Venäjällä.

– Eli jokin muutos siellä alkoi kuplia. Näin jälkikäteen katsottuna sen tajuaa, että yhteyksiä alettiin katkoa sieltä käsin.

Työn kautta Arktisessa keskuksessa se näkyi.

– Aikanaan meillä kävi paljon venäläisiä delegaatioita, jotka olivat luonteeltaan itsenäisiä, tekivät itsenäisiä päätöksiä. Pikkuhiljaa ne korvautuivat virallista sanomaa puhuvilla ihmisillä. Sitten nekin katosivat kokonaan.

Mies katsoo seinällä olevaa Murmanskin kuvaa.
Enää Heikkilä katselee vain kuvia Venäjältä ja muistelee matkoja sinne. Rovaniemellä Arktisen keskuksen näyttelyssä on kuvia Murmanskista. Kuva: Sari Pöyhönen / Yle

Suosittelemme