Helsingin edustalla jäällä havaittu musta aines on ilmansaasteita, kertoo Syken tutkija

Tummaa ainesta havaittiin useassa kohtaa merellä Helsingin edustalla. Tutkijan mukaan kyseessä on jokakeväinen ilmiö.

Ilman mukana kulkeutunutta nokea meren jään pinnalla.
Ilman mukana kulkenut noki on saattanut kulkeutua hyvin kaukaa Suomen jäille. Kuva: Seppo Knuuttila
Clarissa Jäärni

Helsingin edustalla merellä havaittu musta lieju koostuu ilmansaasteista, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Syken erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan kyse on nokihiukkasista, jotka ovat talven aikana ilmalaskeuman mukana kulkeutuneet jäälle. Meren jään pinnalla on nyt useamman kuukauden aikana sinne satanut noki.

– Nyt kun lumet ovat sulaneet ja on satanut vettä, niin vesi valuu jäällä oleviin halkeamiin ja sen mukana kulkeutuu kaikki se tavara, mitä jäälle on kertynyt, ja silloin se tulee erityisen näkyväksi, Knuuttila sanoo.

Helsingin edustalla havaittiin lauantaina mustaa liejua merellä. Merivartiosto tutki aluetta ja otti näytteitä. Aluksi öljyvahingon mahdollisuutta ei voitu sulkea pois ja Helsingin pelastuslaitos kehotti ihmisiä välttämättään avantouintia alueella.

STT:n mukaan Suomenlahden merivartiosto otti aineesta näytteitä, jotka toimitettiin keskusrikospoliisin laboratorioon tutkittavaksi.

– Eilen tehtiin perustavanlaatuinen väärä tulkinta jopa viranomaistenkin puolesta, kun pääteltiin, että musta aines nousisi jään alta. Niin ei ole, vaan noki valuu sulamisveden mukana jään pinnalta avantoihin, Knuuttila sanoo.

Nokea syntyy kaikesta palamisesta. Sitä voi syntyä esimerkiksi silloin, kun poltetaan fossiilisia polttoaineita, yksityistalouksissa takkaa tai saunassa puita. Myös liikenne on hyvin suuri hiukkasten lähde.

– Kaikista näistä tulee ilmaan hiukkasia, ja ne saattavat kulkeutua hyvinkin kauas polttopaikasta.

Kuvassa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.
Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttilan mukaan osa nyt jäällä havaittavasta noesta on kotimaista alkuperää, osa saattaa olla kulkeutunut Itämeren jäälle hyvinkin kaukaa. Kuva: Kai Widell

Nokihiukkasten mukana kulkeutuu erilaisia haitta-aineita. Se kuinka haitallista nokisaaste on, riippuu siitä, mitä kaikkia aineita noen joukossa on.

– Itämereen päätyvästä dioksiinista ja elohopeasta merkittävä osa päätyy sinne ilmalaskeuman kautta. Noki on näkyvä aine, joka viestittää meille siitä, että tällä tavalla pilaamme ympäristöä, Knuuttila huomauttaa.

Noki sisältää ympäristömyrkkyjä

Syken erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan noki sisältää laajan kirjon epäpuhtauksia ja jopa ympäristömyrkkyjä.

– Kun nokiaines päätyy mereen, osa siitä päätyy myös ravintoketjuun, lopulta muun muassa kalaan. Kalan mukana saamme itsekin myrkkyjä kehoomme. Meidän tulee muuttaa käytäntöjä, jos haluamme päästä saasteista eroon. Polttamalla tapahtuvasta energiantuotannosta ja polttomoottoriautoista tulisi pyrkiä eroon.

Knuuttilan mukaan nokea on laskeutunut Suomen jäille tavanomainen määrä. Se, kuinka näkyvä ilmiö kunakin vuonna on, riippuu kevään olosuhteista: miten lumet ovat sulaneet ja onko satanut vettä?

– Onko ylipäätänsä jäitä, millä ihmiset liikkuvat ja huomaavat noen?

Jään päällä on lammikko tummaa ainetta.
Seppo Knuuttilan kokemuksen mukaan noki tyypillisimmin näkyy jäällä loppukeväästä. Kuva: Lauri Laukkanen

Knuuttilan mukaan viime vuosien kehitys on ollut dioksiinien osalta hyvä: tiukemman sääntelyn ansiosta päästöt ovat vähentyneet ja pitoisuudet silakassa ovat pudonneet viidennekseen huippuvuosista.

– Ympäristötoimenpiteillä on ollut vaikutusta. Toki noki jäällä kertoo, että parannettavaa vielä on. Haitallisia aineita pääsee edelleen meriekosysteemiin.

Knuuttilan mukaan noki-ilmiö on tuttu etenkin heille, jotka verkkokalastavat talvella. Nokea kertyy keväisin kalastusavantoihin runsaasti.

Suosittelemme