Lintujen muutto on vilkkaimmillaan – tule mukaan seuraamaan Muuttolintujen kevättä

Yle Luonto seuraa huhtikuusta alkaen sekä lintujen kevätmuuttoa että pesintää verkossa ja radiossa. Osallistu ja lataa älypuhelimeesi Muuttolintujen kevät -sovellus!

Muuttolintujen kevät ohjelman logo ja lintuja.
Tiina Jensen

Muuttolintujen paluu Suomeen on keväisen luonnon päätapahtuma. Lähde luontoon, kuuntele ja nauti, sillä lintujen laulu tekee ihmisen onnelliseksi.

Osallistu kevätmuuttoon tunnistamalla linnunlaulua sovelluksen avulla

Muuttolintujen kevät .mobiilisovellus naisen kädessä.
Muuttolintuntujen kevät -sovellus puhelimessa naisen kädessä.

Tarvitsetko apua lintujen tunnistamisessa? Enää ei tarvitse arvailla, sillä Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus kertoo sinulle mikä lintu laulaa. Äänitykset päätyvät myös tutkijoiden käyttöön. Tallenteista saadaan tietoa esimerkiksi siitä, mihin aikaan linnut saapuvat Suomeen ja missä niitä on havaittu.

Vuonna 2023 sovelluksella oli jo 160 000 käyttäjää, jotka tekivät 3 miljoona äänitystä. Voit ladata sovelluksen Android-puhelimeen täältä ja iPhoneen täältä. Sovellus löytyy myös hakusanalla Muuttolintujen kevät.

Sovellus on kehitetty Ylen, Jyväskylän yliopiston ja CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen yhteistyönä. Vuoden 2024 uutuutena sovellukseen avataan pistelaskentaverkosto.

Katso Yle Luonnon artikkelista mitkä muuttolinnut ovat jo saapuneet paikkakunnallesi.

Korsikalta Kainuuseen – seuraa Vesku-sääksen kotiinpaluuta kartalta

Vesku
Kuvassa on yhdistettu kaksi valokuvaa. Kuva: Alamy Stock Photo, Kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

Ylen seurannan päätähtenä on kalasääski Vesku. Vesku on yli neljävuotias terve lintu, joka talvehtii poikkeuksellisesti Korsikan Porto-Vecchiossa. Normaalisti kaikki Pohjois-Euroopassa pesivät sääkset talvehtivat Afrikassa. Vesku lähtee matkaan huhtikuun alussa ja on perillä Paltamossa, Kainuussa muutaman viikon matkustamisen jälkeen. Kotimaassa Veskua odottaa puoliso Piritta, jos se on selvinnyt muuttomatkastaan.

Veskua on seurattu jo vuodesta 2022, kun Vesa Hyyryläinen tiimeineen asensi Paltamossa pesivälle koirassääkselle satelliittilähettimen.
Veskun saapuminen Suomeen riippuu pitkälti sääoloista. Seuraa Veskun muuttomatkaa. Viime vuoden muuttomatkasta voit lukea alla olevasta artikkelista.

Huikeat videot kertovat ällistyttävää faktaa muuttolinnuista

Mistä lintu tietää milloin on aika lähteä? Entä kuka Suomeen muuttaa ja miksi? Muutossa on myös monta vaaraa, joten kerromme myös millaisiin vaikeuksiin linnut saattavat matkan aikana joutua.

Pesälive: Löytyykö puoliso? Pärjäävätkö poikaset?

Viime vuonna Pesälivessä pesi sääksipari Miila ja Penna. Penna-koiras menehtyi kesken pesinnän, eivätkä munat koskaan kuoriutuneet.

Toukokuusta alkaen seuraamme livekamerassa sääksipariskunnan pesimätouhuja. Luvassa on aitoa lintumaailman draamaa, munintaa, hautomista, lentoharjoittelua ja paljon muuta.

Emme vielä tiedä, ketkä pesällä lopulta pesivät. Viime vuonna pesän vakioparin koiras, Penna kuoli ja pesän valtasivat Tommi- ja Liisa-sääksi. Eikä tässä vielä kaikki! Havitteleeko pesän entinen asukas, Miila tänä keväänä pesäänsä uudelleen? Miten tähän suhtautuu pesimispuuhiin saapunut Vesku? Jännitystä siis takuulla luvassa!

Kamera seuraa pesän arkea syyskuuhun asti, jolloin poikasten on aika lähteä pesästä.

Katso Areenasta Pesän touhuja vuonna 2023

Muuttolintujen kevät radiossa – kuuntele ja osallistu

muuttolintuja
Muuttolintuja seurataan kevään aikana myös radiossa. Kuva: Miia Anttila / Yle

5.5. Linnunlaulujen aamu

Keväällä kannattaa valvoa ainakin yksi aamu lintujen kevätkonserttia kuunnellen. Ylen luonto-ohjelmista tutut Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved Birdlifesta ovat jälleen hereillä kevätyössä Lohjan Hyvelänjärvellä. He raportoivat aamun tunnelmista klo 02.00 alkaen tunnin välein Radio Suomessa klo 9.00 asti. Liity mukaan lintujen kevätkonserttiin!

7.5. Suuri muuttolintuilta klo 18.00

Muuttolintujen kevät -kokonaisuus huipentuu juhlalähetykseen Radio Suomessa tiistaina 7. toukokuuta klo 18.00. Suorassa lähetyksessä jutellaan kahden tunnin ajan muuttolinnuista ja vastataan kuulijoiden kysymyksiin. Paikalla Espoon Suomenojan lintukosteikolla ovat asiantuntijat lintututkija Aleksi Lehikoinen, eläinfysiologi Esa Hohtola ja toimittaja Minna Pyykkö. Lähetyksen voi kuunnella myös Yle Areenasta suorana tai jälkikäteen.

Voit keskustella ja kysellä lintujen kevätmuutosta kommenttikentässä.

Muuttolintujen kevät -logo
Kuva: Miia Anttila / Yle

Suosittelemme