Kemijärven kaupunginvaltuusto päätti, että Kemijärven Kehitys Oy:n sekä Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n toiminnasta ei haluta erityistä tarkastusta

Kemijärven kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että painavia syitä erityisen tarkastuksen suorittamiseksi ei ole. Valtuusto hyväksyi esityksen äänestyksen jälkeen.

Kemijärven kaupungintalo.
Kemijärven kaupungintalo. Kuva: Tapani Leisti / Yle
Jari Peltoperä

Kemijärven kaupunginvaltuusto ei halua erityistä tarkastusta Kemijärven Kehitys Oy:n sekä Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n toiminnasta.

Kemijärven valtuustossa käytiin asiasta vilkas keskustelu.

Kaupunginvaltuusto äänesti ja päätti maanantai-iltana äänin 14 - 11 (yksi tyhjä ääni) hyväksyä kaupunginhallituksen esityksen, että erityistä tarkastusta ei tarvita ja aloite katsotaan loppuun käsitellyksi.

Matti Torvinen (Tulevaisuuden Kemijärvi) teki vastaesityksen kaupunginhallituksen esitykselle, mutta se kaatui äänestyksessä.

18.12.2023 tehdyssä valtuustoaloitteessa vaadittiin aluehallintovirastoa suorittamaan erityinen tarkastus kaupungin omistamien Kemijärven Kehitys Oy:n sekä Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n toiminnasta.

Valtuustoaloitteen perusteluissa nostettiin esille muun muassa lämpö- ja vesi oy:n talous- ja hallintotilanne sekä Pelkosenniemen ja Pyhätunturin lämpölaitoksia koskeva kauppa.

Aluehallintovirasto voi määrätä hakemuksesta erityisen tarkastuksen toimitettavaksi, jos sille on painavia syitä.

Painavia syitä ovat yleensä:

– Epäilyt yhteisön varojen väärinkäytöstä

– Epäilyt yhteisön johdon tai joidenkin osakkeenomistajien tai jäsenten saamasta taloudellisesta hyödystä toisten osakkeenomistajien tai jäsenten kustannuksella.

Kaupunginhallitus totesi 26.2.2024, että painavia syitä erityisen tarkastuksen suorittamiseksi Kemijärven Kehitys Oy:n ja Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n toiminnasta ei ole ja siksi Kemijärven kaupunki ei kutsu ylimääräisiä yhtiökokouksia koolle vaatimaan Osakeyhtiölain 7 luvun 7 §:n mukaista erityistä tarkastusta yhtiöihin.

Suosittelemme