Ihmisoikeusjärjestö Amnesty sai käsiinsä Saudi-Arabian rikoslain luonnoksen: ”Sorron ilmentymä”

Amnestyn mukaan Saudi-Arabia käyttää kansainvälisiä supertähtiä ja mahtipontisia rakennushankkeita julkisuuskuvansa puhdistamiseksi.

Kruununprinssi istuu pöydän takana perinteisessä asussa.
Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman on vastannut maan oikeusjärjestelmän uudistamisesta. Kuva: Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin pool / EPA
Roni Kuronen

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kuvaa raportissaan Saudi-Arabian uuden rikoslain luonnosta ”sorron ilmentymäksi”. Amnestyn mukaan lakiluonnos oikeuttaa entuudestaan tiedossa olleet ihmisoikeusloukkaukset.

Amnesty sai 116-sivuisen lakiluonnoksen haltuunsa vuonna 2022 tietovuodon yhteydessä.

Saudi-Arabiassa ei ole tällä hetkellä lainkaan omaa rikoslakia. Sen sijaan maan oikeusjärjestelmä nojaa täysin tuomareiden tapauskohtaisiin tulkintoihin islamilaisesta šaria-laista, mikä on jättänyt tilaa monenlaisille ihmisoikeusrikkomuksille.

Länsimaat ja lukuisat kansainväliset järjestöt ovat pitkään vaatineet Saudi-Arabiaa säätämään kansainvälisiä sopimuksia noudattavan rikoslain, jossa rikokset ja niistä annettavat rangaistukset ovat tarkkaan määriteltyjä.

Maa on tähän asti sallinut muun muassa kuolemantuomiot ja naisiin kohdistuvan kunniaväkivallan. Myös ilmaisunvapautta on rajoitettu merkittävästi, ja Saudin hallitsijasuku on hiljentänyt arvostelijoitaan kovinkin ottein.

Sauditoimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Istanbulissa vuonna 2018.
Sauditoimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Istanbulissa vuonna 2018. Kuva: EPA

Tapauksista kuuluisin lienee toimittaja Jamal Khashoggin palkkamurha vuonna 2018. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on todennut murhan tapahtuneen Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin määräyksestä.

Kuolemantuomiot yhä mahdollisia

Amnesty kehottaa Saudi-Arabiaa tekemään rikoslain luonnokseen tarvittavat muutokset, jotta se olisi kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukainen.

Amnestyn näkemässä luonnoksessa kuolemantuomio on kirjattu mahdolliseksi rangaistukseksi lukuisista eri rikoksista. Perusteet kuolemantuomiolle voivat vaihdella eri väkivaltarikoksista ja raiskauksesta uskosta luopumiseen ja jumalanpilkkaan.

Lisäksi laki sallii edelleen useissa kohdissa šaria-lain mukaiset kidutustyyliset rangaistukset, kuten ruoskinnan tai käden katkaisemisen rangaistuksena varkaudesta.

Rikoslakiluonnoksessa sallitaan jopa lasten teloitukset tietyissä rikoksissa. Rikosvastuun alaikärajaksi on määritelty seitsemän vuotta.

Vuonna 2022 Saudi-Arabia teloitti 196 ihmistä, mikä on suurin Amnestyn tilastoima luku kolmeenkymmeneen vuoteen.

Viime syksynä Saudi-Arabia lennätti somevaikuttajia Euroopasta ja Persianlahdelta Azimuth-musiikkifestivaalille. Vaikuttajien tuominen maahan on osa julkisuuskuvan kiillotusta.

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ei puututa

Saudi-Arabiasta on toistaiseksi puuttunut kokonaan lainsäädäntö, joka suojaisi naisia ja tyttöjä syrjinnältä ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta. Uudessa rikoslakiluonnoksessa ei ole edelleenkään säännöksiä, jotka mahdollistaisivat kunniaväkivaltaan syyllistyvien ihmisten saattamisen rikosvastuuseen pahoinpitelyistä tai murhista.

Seksuaalista häirintää ei ole lakiluonnoksessa tarkkaan määritelty, eikä avioliitossa tapahtuvia raiskauksia ole määritelty rikoksiksi. Abortti on puolestaan rikoslain nojalla kielletty.

Muhammad bin Salman Saudi-Arabian GP:n varikolla Stefano Domenicalin ja Jean Todtin kanssa.
Saudi-Arabian oikeusjärjestelmän uudistusta ajava kruununprinssi Muhammad bin Salman vieraili Formula 1 -sarjan Saudi-Arabian GP:n varikolla vuonna 2021. Kuva: Getty Images

Ilmaisunvapautta rajattu viime vuosina

Viime vuosikymmenen aikana Saudi-Arabian viranomaiset ovat rajoittaneet ilmaisunvapautta rajuin ottein. Saudi-Arabia on tuominnut lukuisia eriäviä mielipiteitä esittäneitä ihmisiä, kuten ihmisoikeuksia peräänkuuluttaneita, toimittajia, uskonnollisia johtajia ja naisasialiikkeen edustajia. Hallintoa arvostelleita ihmisiä on sekä vangittu että karkotettu maasta ja heille on asetettu matkustuskieltoja.

Esimerkiksi ihmisoikeusaktivisti Salma al-Shehabille langettiin 27 vuoden tuomio naisten oikeuksien puolustamisesta viestipalvelu X:ssä. Yhä käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä Manahel al-Otaibi odottaa tuomiota naisia koskevien pukeutumissääntöjen rikkomisesta ja naisten holhousjärjestelmän arvostelemisesta.

Amnestyn mukaan Saudi-Arabia ei enää rajoita vainoaan vain merkittävässä asemassa oleviin henkilöihin. Järjestön mukaan viranomaiset ovat rangaisseet jopa ihmisiä, joiden X-tileillä on Saudi-Arabiaa arvostelleiden viestien julkaisuhetkillä ollut vain 10 seuraajaa.

Uusi rikoslaki tekisi oikeusjärjestelmän loukkaamisesta rikollista. Rikoslaki kriminalisoisi myös samaa sukupuolta edustavien ihmisten suhteet. Myös yleinen ”epäsovelias käyttäytyminen” ja ”vastakkaisen sukupuolen imitoiminen pukeutumisen muodossa” olisi uuden rikoslain voimaan astuessa laissa kielletty.

Itsenäisten yhteisöjen tai järjestöjen perustaminen on kielletty vuodesta 2015 lähtien. Vuonna 2022 kymmenen egyptiläismiestä tuomittiin 10–18 vuodeksi vankeuteen rauhanomaisen tilaisuuden järjestämisestä, sillä tilaisuudelle ei ollut annettu virallista lupaa.

Islamin uskon lisäksi muiden uskontojen harjoittamista ei sallita.

Ilmakuva Saudi-Arabian pääkaupungista Riadista.
Saudi-Arabian pääkaupunki Riad tunnetaan nykyään mahtipontisten rakennushankkeiden ja kansainvälisten suurtapahtumien näyttämönä. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Siirtotyöntekijöiden oikeuksia ei turvata

Saudi-Arabia tunnetaan muiden arabimaiden tavoin laajoista ja mahtipontisista rakennushankkeistaan. Ulkomailta saapuvat siirtotyöntekijät muodostavat merkittävän osan rakennusalan työntekijöistä.

Amnesty on onnistunut vahvistamaan lukuisia tapauksia, joissa siirtotyöntekijöiden kohtelu on täyttänyt ihmiskaupan ja työvoiman riiston määritelmät. Ulkomaalaisille työntekijöille on annettu valheellisia tietoja työehdoista, heidän palkkojaan on evätty ja heitä on majoitettu ala-arvoisissa olosuhteissa. Lisäksi työntekijöihin on kohdistettu sanallista ja fyysistä väkivaltaa.

Uudessa rikoslaissa siirtotyöntekijöiden oikeuksia ei ole turvattu.

Kansainväliset tähtipelaajat Cristiano Ronaldo, Sadio Mané ja Kalidou Koulibaly pelaavat tätä nykyä Saudi-Arabian pääsarjassa.
Kansainväliset tähtijalkapalloilijat Cristiano Ronaldo, Sadio Mané ja Kalidou Koulibaly pelaavat tätä nykyä Saudi-Arabian pääsarjassa. Kuva: EPA-EFE

Laajamittainen urheilupesu pelkkä silmänkääntötemppu

Amnestyn mukaan Saudi-Arabia käyttää valtavia rahasummia oman julkisuuskuvansa kiillottamiseen. Järjestön mukaan maa pyrkii tällä tavalla kääntämään maailman katseet pois ummehtuneista oikeuskäytännöistä ja törkeistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Pääkaupunki Riadista on viime vuosina tullut kansainvälisten suurtapahtumien polttopiste, jonka tarkoituksena on haastaa Las Vegasin asema maailman viihdepääkaupunkina.

Öljymaan valtavaan pr-kampanjaan on liittynyt lukuisia kansainvälisiä supertähtiä, viime vuosikymmenten suurimpia jalkapalloilijoita Cristiano Ronaldoa ja Lionel Messiä myöten. Ronaldo on edustanut Riadin suurseuraa Al-Nassria tammikuusta 2023 lähtien. Messi on puolestaan toiminut maan mainoskasvona jo vuodesta 2021 alkaen.

Inter Miamia edustava Lionel Messi pelasi ydstävyysottelun Al-Nassria vastaan Riadissa helmikuussa. Messi on toiminut Saudi-Arabian mainoskasvona vuodesta 2021 alkaen.
Inter Miamia edustava Lionel Messi (keskellä) pelasi ystävyysottelussa riadilaista seuraa Al-Nassria vastaan helmikuussa. Kuva: EPA-EFE

Julkisuudessa Saudi-Arabian mannekiineiksi palkatut supertähdet yltyvät säännöllisesti ylistämään kruununprinssi Muhammad bin Salmania ja maan muita johtohahmoja vertaansa vailla olevista puitteista ja vieraanvaraisuudesta.

Lisäksi Saudi-Arabia on muiden vauraiden arabimaiden tavoin pyrkinyt ostamaan itselleen suuria länsimaisia urheiluseuroja. Vuonna 2021 Saudi-Arabian valtio hankki omistukseensa perinteikkään brittiseuran Newcastle Unitedin.

Saudien omistukseen ja urheilupesun välineeksi vuonna 2021 päätyneen Newcastle Unitedin vieraspeliasuja koristavat nykyään Saudi-Arabian lipun värit.
Saudien omistukseen ja urheilupesun välineeksi vuonna 2021 päätyneen Newcastle Unitedin vieraspeliasuja koristavat nykyään Saudi-Arabian lipun värit. Kuva: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Suosittelemme