Oikeusoppineelta täystyrmäys hallituksen rajalaille: ”Ihmisoikeuksien rikkominen iskee perusoikeuksien ytimeen”

Hallituksen lakiluonnos vie emeritusprofessori Martti Koskenniemen mukaan pohjan Suomen uskottavuudelta.

Ihmiset seisovat jonossa rajavartian edessä lumisessa maisemassa.
Emeritusprofessori Martti Koskeniemi moittii kovin sanoin hallituksen aikeita estää Venäjän välineellistä maahanmuuttoa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Kari Ikävalko

Maan johtava oikeusoppinut moittii kovin sanoin hallituksen aikeita estää Venäjältä tulevaa poliittisesti tarkoitushakuista maahanmuuttoa.

Ylen illan A-studiossa vieraana ollut kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemen mukaan lakiluonnos niin sanotusta rajalaista menee pahasti pieleen siltä osin, että se rikkoo Suomen perusoikeuksia.

Koskenniemen mukaan lakiluonnos on suurimmalta osin hyvin laadittu. Mutta.

Hallitus kirjoittaa lakiluonnoksessaan, että rajalaki rikkoo ihmis- ja perusoikeuksia, mutta se ei Koskenniemen mukaan välitä siitä, että laki olisi vastoin 90-luvun lopulla tehtyä laajaa perustuslakiuudistusta.

– Hallituksen aie iskee perustuslakiuudistuksen ytimeen, sen perusteisiin. Valtiosääntökollegani haukkovat henkeä tässä tilanteessa, Koskenniemi kertoo käymistään keskusteluista oikeusoppineiden kanssa.

Hallitus ei Koskenniemen mukaan huomioi sitä, että perustuslain ihmisoikeuksien perusteet eivät salli toisin kuin hallitus esittää edes rajattuja poikkeuksia perusoikeuksiin. Perustuslakiuudistuksessa perusoikeuksiin otettiin mukaan ihmisoikeudet. Muutoksilla Suomesta tehtiin länsimainen oikeusvaltio.

Suomen uskottavuus koetuksella

Koskenniemen mukaan hallituksen esitys voi silti mennä läpi eduskunnassa. Suomi rikkoo kuitenkin rajalailla hänen mukaansa oikeusperiaatteita, joita se on itse ollut voimakkaasti ajamassa ja puolustamassa muun muassa EU:ssa.

– Yleisö alkaa tirskua, jos ihmisoikeuksia rikkovan lain jälkeen edelleen puhuisimme, kuin olemme tehneet.

Kyse on Koskeniemen mukaan Suomen kansainvälisestä uskottavuudesta. Hän pitää harmillisena sitä, että poliitikot joutuisivat lailla rikkomaan perustuslain keskeistä periaatetta ihmisoikeuksista.

– Uudistuksessa ajateltiin, että perusoikeudet ja kansainvälisyys ovat maamme identiteetin ja oikeuden keskeisiä periaatteita, Koskenniemi painottaa.

Hallituksen esitys on lausuntokierroksella. Eduskuntapuolueet eivät ole edes hallituksesta varauksetta lain takana. A-studion lähetyksessä vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ennakoi, että vasemmistoliiton tavoin he eivät tule äänestämään lain puolesta.

SDP ja hallituspuolue RKP puolestaan haluavat tutustua asiantuntijalausuntoihin ennen tuen antamista.

A-studiossa keskusteltiin ohjelman toisena aiheena hallituksen rajalaista.

Juttua korjattu 19.3. klo 6.27: Jutusta saattoi aiemmin saada käsityksen, että vasemmistoliitto aikoo äänestää hallituksen lakiesityksen puolesta. Tarkennettu, että vasemmistoliitto ei aio äänestää lain puolesta.

Suosittelemme