KHO: Apulaistieto­suojavaltuutettu sai määrätä Googlen poistamaan henkilöä koskevat hakutuloslinkit

Linkkien poistamista vaati ihminen, joka oli vuonna 2010 etsintäkuulutettuna.

Kädet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.
Google on internetin yleisimpiä hakukoneita. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT

Apulaistietosuojavaltuutettu sai määrätä Googlen poistamaan henkilön nimellä löytyvät hakutuloslinkit, katsoo korkein hallinto-oikeus (KHO) vuosikirjapäätöksessään. Linkit johtivat mediajulkaisuihin, jotka käsittelivät henkilöstä annettua etsintäkuulutusta.

Aiemmin hallinto-oikeus oli Googlen valituksesta kumonnut apulaistietosuojavaltuutetun päätöksen.

KHO toteaa, että henkilöllä on lähtökohtaisesti oikeus yksityisyyden ja henkilötietojensa suojaan. KHO katsoo päätöksessään, ettei Google ollut esittänyt riittäviä perusteita sen tueksi, että yleisön intressi saada tiedot syrjäyttäisivät tämän oikeuden.

– Hakijan oikeutta tulla unohdetuksi tai toisesta näkökulmasta Googlen velvollisuutta poistaa linkit on tulkittava Euroopan unionin oikeuden, Euroopan ihmisoikeussopimuksen sekä unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön perusteella, KHO toteaa ratkaisussaan.

Etsintäkuulutus huumerikoksista

Uutiset etsintäkuulutuksesta julkaistiin vuonna 2010. Yhdessä lehtijutuista mainittiin, että poliisi ei pitänyt etsintäkuulutettua yleisölle vaarallisena. Useissa uutisissa kerrottiin, että hän oli paennut välttääkseen vankilatuomion vakavista huumausainerikoksista.

Google katsoi perusteluissaan muun muassa, ettei ajan kuluminen ole olennaisesti muuttanut asian arviointia. Yhtiö totesi myös, että tiedot ovat paikkansapitäviä. Googlen mukaan ne eivät myöskään ole loukkaavia tai herjaavia.

Henkilö pyysi ensin itse Googlea poistamaan useita hakutuloslinkkejä Google Search -hakukoneesta. Kun yhtiö kieltäytyi poistamasta niitä, apulaistietosuojavaltuutettu määräsi yhtiön noudattamaan poistamispyyntöä.

Google valitti Helsingin hallinto-oikeuteen, joka kumosi määräyksen. Korkein hallinto-oikeus päätyi tiistaina antamassaan ratkaisussa pitämään apulaistietosuojavaltuutetun poistamismääräyksen voimassa.

Suosittelemme