Oletko mökkeilijänä päästöhyvis vai -pahis? Vertaa omaa hiilijalanjälkeäsi muihin uudella päästölaskurilla

Suomalaisten mökkeilyn hiilijalanjälki arvioitiin ensimmäistä kertaa. Yksittäisten mökkeilijöiden välillä on suurta vaihtelua.

Mökin seinustalla ilmalämpöpumpun yksikkö. Taustalla kävelee Laura Sillman.
Moni lämmittää nykyisin kesämökkiänsä ilmalämpöpumpulla, mikä pienentää osaltaan hiilijalanjälkeä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Pekka Pantsu

Kesämökkeilijän autoilu mökille ja takaisin, lämmitys ja muu puuhailu kesäparatiisissa on nyt muutettu päästöiksi. Suomen ympäristökeskus Syke on laskenut ensimmäistä kertaa suomalaisen mökkeilyn tuottamat kasvihuonekaasupäästöt.

Samalla laadittiin nettiin laskuri, josta jokainen voi käydä laskemassa mökkinsä hiilijalanjäljen syöttämällä laskuriin omat tietonsa mökkimatkoista, lämmityksestä, sähköstä, veneilystä sekä tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta. Mökkeilijän hiilijalanjälkilaskuri löytyy täältä.

Laskuri näyttää oman tuloksen rinnalla keskimääräisen mökin hiilijalanjäljen muuan muassa energiankulutuksesta, liikenteestä ja ylläpidosta. Sen avulla on helppo verrata itseään muihin ilmastopäästöjen näkökulmasta.

Liikenteestä ykköspäästöt

Mökkien ominaisuudet, varustelutaso ja mökkeilytavat vaihtelevat, joten myös yksittäisten mökkien hiilijalanjälkien välillä on suurta vaihtelua.

– Laskurimme auttaa ymmärtämään, mistä juuri oman mökin päästöt aiheutuvat. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Järvi- tai Itä-Suomeen mökille matkaavan hiilijalanjälkeä todennäköisesti kasvattaa pitkä automatka. Lähimökkeilijän hiilijalanjälkeen saattaa puolestaan eniten vaikuttaa mökin talvilämmitys”, kertoo erikoistutkija Johanna Niemistö Suomen ympäristökeskuksesta.

Eniten kasvihuonekaasupäästöjä syntyy mökkeilyyn liittyvästä liikenteestä. Mökkeilyn hiilijalanjälki koostuu liikkumisesta (58 %), energiankulutuksesta (19 %), tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta (18 %) ja veneilystä (5 %).

Mökkeilyn osuus mökkeilevän suomalaisen keskimääräisestä vuosittaisesta hiilijalanjäljestä on 7,5 prosenttia. Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa.

Mökkeilijän hiilijalanjälkilaskuri julkistetaan tänään Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Suosittelemme