MTK haluaa edistää maatilojen omistajanvaihdoksia Satakunnassa – tavoitteena tuotannon pysyminen maakunnassa

MTK-Satakunta suunnittelee kolmivuotista hanketta, joka pyrkii lisäämään maa- ja metsätaloustilojen omistajanvaihdosten määrää ja laatua.

vilja, maatalous
MTK-Satakunta uskoo, että omistajanvaihdoksia edistämällä maatalouden tuotantovolyymit voidaan säilyttää Satakunnassa. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Mika Viljanen

MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Anna-Kaisa Jaakkola on vakuuttunut, että maa- ja metsätalousala on uravalintana edelleen kiinnostava vaihtoehto.

Maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien etujärjestö suunnittelee Satakunnassa hanketta, joka edistäisi alan omistajanvaihdoksia ja samalla turvaisi sen, että maa- ja metsätalouden tuotantovolyymi pysyisi ennallaan maakunnassa.

– Kannattavuus on tietysti se haaste, joka hankaloittaa uusien yrittäjien löytämistä ja siinä pitää päästä eteenpäin. Itse työ maa- ja metsäalalla kiehtoo silti monia, Jaakkola toteaa.

Mikäli suunnitelmat toteutuvat, Satakunnassa edistetään alan omistajanvaihdoksia kolmen vuoden ajan.

Tilojen määrä rajussa laskussa

Rahaa tarvitaan noin 400  000 euroa, josta valtaosaa anotaan Satakunnan ja Pirkanmaan ely-keskuksilta Euroopan Maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Noin 10 prosenttia rahoituksista tulisi alueen kunnilta.

– Haluamme vaikuttaa siihen, että omistajanvaihdos sujuisi kaikin puolin hyvin niin ostajan kuin myyjänkin näkökulmasta, toiminnanjohtaja Jaakkola sanoo.

Satakunnassa maatalous- ja puutarha-alan yritysten määrä on laskenut jyrkästi viime vuosina.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna alan yrityksiä oli Satakunnassa noin 2  600, kun määrä oli vielä vuonna 2010 lähes 4  000. Silti tuotantovolyymit ovat pysyneet lähes ennallaan.

– Omistajanvaihdoksia tapahtuu tosi vähän ja olemme huolissamme tällaisesta kehityksestä. Haluamme, että maakunnassa olisi tulevaisuudessa mahdollisimman paljon ruokaa tuottavia tiloja, Anna-Kaisa Jaakkola toteaa.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme