Ikkunoista kurkkiviin ja poroja häiritseviin turisteihin puututaan saamelaisten kotiseudulla etiketin avulla

Kasvanut matkailu on tuonut mukanaan lieveilmiöitä, joihin nyt puututaan saamelaisten kotiseudulla.

Piirretty kuva porotokasta tunturilla ja moottorikelkasta
Etiketin graafisen ulkoasun on suunnitellut graafikko Anna Pakkanen, jonka käsialaa on myös Retkietiketti-opastuskokonaisuus. Kuva: Metsähallituksen Luontopalvelut
Karoliina Kotala

Luvattomia käyntejä poroaitauksissa, häiritsevää porojen kuvaamista drooneilla ja jopa kurkkimista kotien ikkunoista. Kasvanut matkailu näkyy muun Lapin ohella myös saamelaisten kotiseutualueella, jossa turistien epätoivottuun käytökseen halutaan puuttua.

Nyt Metsähallituksen Luontopalvelut on julkaissut verkkosivuillaan saamelaisten kotiseutualueen luonnossa liikkujan viisikohtaisen etiketin, joka pitää sisällään ohjeet luonnon ja perinteisen saamelaisen elämäntavan huomioon ottamiseen.

Maat ovat lapsiamme -nimisen etiketin taustalla on saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnitelma. Etiketin nimi tulee inarinsaamelaisen kirjailijan Matti Morottajan runosta.

Etiketti on tehty yhteistyössä Saamelaiskäräjien, Kolttien kyläkokouksen, matkailun alueorganisaatio Lapland North Destinationsin sekä Suomen Ladun kanssa ja se on käännetty muun muassa englanniksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.

Etikettiin voi tutustua täällä.

Suosittelemme